2012-10-25 15:23:03
Φωτογραφία για Η ντροπή του κυκλοφοριακού εφιάλτη
του Κων/νου Παπαδόπουλου

Τις προηγούμενες μέρες η πρωτεύουσα φόρεσε τα «χειμωνιάτικα». Οι πρώτες καλές βροχές δήλωσαν την παρουσία τους και ταυτόχρονα έβγαλαν στην επιφάνεια την κακή νοοτροπία του νεοέλληνα. Κυκλοφοριακό αλαλούμ, βουλωμένα φρεάτια και πλημμυρισμένοι δρόμοι έκάναν την οδήγηση… περιπέτεια.

Πόσες φορές έχουμε δει τον μπροστινό οδηγό (ή συνοδηγό) να ανοίγει το παράθυρο και να εκτοξεύει κάθε λογής αντικείμενο στο πεζοδρόμιο, στο διάζωμα ή στη μέση του δρόμου; Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να κάνουμε κάτι παρόμοιο; Το πλαστικό μπουκάλι, το κουτάκι από το αναψυκτικό ή το πακέτο από τα τσιγάρα; Ακόμα χειρότερα, ολόκληρη πλαστική σακκούλα με τα αποφάγια μας ή την πάνα του μωρού; Ήμαρτον δηλαδή! Διανύουμε το 2012 και ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια!

Όλα τα σκουπίδια που πετιούνται στους δρόμους, από εδώ και από εκεί, καταλήγουν στα σιφώνια των φρεατίων ή απ’ ευθείας μέσα στα φρεάτια
. Με την πρώτη μπόρα το νερό παρασέρνει όλων των ειδών τα απορρίματα και τα συσωρεύει στο πρώτο εμπόδιο που θα βρεί. Έτσι οι αυτοκινητόδρομοι πλημμυρίζουν, προκαλείται μποτιλιάρισμα και σαν αποτέλεσμα όλοι μας καθυστέρούμε στον τελικό προορισμό. Δεν είναι δυνατόν με την πρώτη ψιχάλα να ακινητοποιούνται τα πάντα στους δρόμους της Αθήνας. Ούτε φυσικά κερδίζουμε κάτι με τα νεύρα, κατόπιν εορτής.

Το να αδειάσουμε το τασάκι του αυτοκινήτου σε έναν κάδο (και όχι σταματώντας δεξιά…) ή το να φυλάξουμε το σκουπίδι μας μέχρι την επόμενη στάση μας και να το ρίξουμε σε έναν κάδο ούτε κόπος είναι ούτε θα μας καθυστερήσει. Είναι ένα απλό δείγμα πολιτισμού, σεβασμού του περιβάλλοντος και κυρίως ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. Ήθελα να ήξερα στο σπίτι του ο καθένας μόλις τρώει πετάει τα αποφάγια του όπου να ’ναι;

Δεν είναι ντροπή να συνετίζουμε κάποιον όταν τον βλέπουμε να κάνει τέτοιες ενέργειες. Θα μου πείτε ποιός το κάνει; Η αδιαφορία μας όμως επιστρέφει πάνω μας. Δεν υπάρχουν δισταγμοί σε θέματα δημόσιας υγείας και συμπεριφοράς. Ακόμα και αν ο υπότροπος είναι πιο μεγαλόσωμος ή μας προκαλεί δέος με το παρουσιαστικό του, θα πρέπει να επιχειρήσουμε με ωραίο τρόπο να του επισημάνουμε το λάθος του. Την επόμενη φορά θα το σκεφτεί σίγουρα πριν το επαναλάβει.

Ορισμένα πράγματα θεωρούνται δεδομένα, αλλά καλό είναι, αφού τελικά δεν τηρούνται, να αναφέρονται και να υπενθυμίζονται. Δεν φταίνε πάντα «…οι άλλοι…» ή το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες (αυτοί οφείλουν να καθαρίζουν τα φρεάτια π.χ.). Τα προβλήματα όμως ξεκινούν πολλές φορές από εμάς τους ίδιους. Καλό είναι λοιπόν να αναθεωρήσουμε λάθος τακτικές και πρακτικές στη ζωή μας. Αρχίζοντας από τις πιο απλές για να προχωρήσουμε στη συνέχεια και στις πιο πολύπλοκες!

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ