2012-10-25 13:56:05
Φωτογραφία για Σωκράτης Βαρδάκης: «Να μην έρθει κανένας πολιτικός στην παρέλαση!»
Το CretePlus.gr, με αφορμή τα πανεργατικά συλλαλητήρια των προηγούμενων ημερών αλλά και τις επερχόμενες συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις εν όψει της παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, συνάντησε τον πρόεδρο του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτη Βαρδάκη που τα είπε ...όλα!

Συνέντευξη στον Victor Κουμαντάκη

Ιδιαίτερα καυστικός και ειλικρινής ήταν ο κ. Βαρδάκης για πολλά από τα προβλήματα που βιώνει η σημερινή κοινωνία λόγω της βαθειάς οικονομικής ύφεσης, αλλά και για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που θα χρειαστεί να απεμπολήσει με την ιδιότητα του το επόμενο διάστημα.

- Κ. Βαρδάκη τις προηγούμενες ημέρες είδαμε χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνει. Τελικά τα Πανεργατικά συλλαλητήρια πέτυχαν τον σκοπό τους;

"Ο στόχος και ο σκοπός των συλλαλητηρίων ήταν η ενεργοποίηση του κόσμου και πιστεύω τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό όταν είδαμε 15.000 κόσμου να διαδηλώνει. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια από τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο, που δεν είχε προηγούμενο στα τελευταία 40 με 50 χρόνια. Φαίνεται τελικά ότι ως κοινωνία αρχίσαμε να ξυπνάμε. Χρειάζεται όμως πολύ δουλειά ακόμα".


- Τι σκοπεύει να κάνει το Εργατικό Κέντρο στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου;

"Είχαμε πάντα μία θέση και την στηρίζουμε. Δεν μπορούμε με τίποτα να αποτρέψουμε την παρέλαση των μικρών παιδιών. Εκτιμώ όμως ότι είναι κοροϊδία να παρευρεθούν πολιτικοί στα επίσημα, διότι θέση εκεί έχουν μόνο οι εν ζωή εθνικοί μας ήρωες. Καλούμε λοιπόν τις πολιτικούς να μην παρευρεθούν εκείνη την ημέρα στην παρέλαση, αλλά ακόμα κι αν το κάνουν θα προσπαθήσουμε με κάθε δύναμη να περιφρουρήσουμε τον χώρο, όπως κάναμε και την 25η Μαρτίου".

- Σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν και επικρατήσει η βία ποια θα είναι η στάση σας ως παρούσα συνδικαλιστική δύναμη;

"Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Είμαστε κατά των επεισοδίων, γιατί η βία φέρνει πάντα βία. Σε καμία των περιπτώσεων δε θα υιοθετήσουμε τέτοιες τακτικές".

- Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζετε την κρίση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου;

"Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης εδώ και ενάμιση χρόνο. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε εκτός πλάνων, αλλά τους απαντάμε ότι αυτές οι κινήσεις διασταυρώνονται και αποτελούν δρόμους παράλληλους. Στην παρούσα φάση θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα του διπλανού μας είναι και δικό μας πρόβλημα που κάποια στιγμή θα μας χτυπήσει την πόρτα.

Αυτή την εβδομάδα μοιράσαμε 125 τσάντες με τρόφιμα και παλιότερα σε συνεργασία με το αγροτικό κίνημα και κάποιους ιδιώτες, δώσαμε προϊόντα σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη. Επίσης έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία του Ηρακλείου στην παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε απόρους και συνεχίζουμε από την επόμενη εβδομάδα με ιδιωτικές κλινικές.

Είναι ντροπή μας σήμερα να υπάρχουν άνθρωποι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ακόμα και τα 20 ευρώ της γνωμάτευσης για την εγγραφή των παιδιών τους στο Δημοτικό ή για τα εμβόλιά τους. Πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση".

-Έχετε πολιτικούς ή πολιτειακούς συμπαίκτες στήριξης, στις κινήσεις σας;

"Λυπάμαι που το λέω, αλλά ενώ έχουμε επανειλημμένα ζητήσει στήριξη από πολιτικά πρόσωπα του Ηρακλείου κανένας δεν μας έχει βοηθήσει. Ο Δήμος μπορεί να έχει την Πρόνοια αλλά δυστυχώς δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των καιρών, όπως και η Περιφέρεια το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στο μόνο που είναι υποχρεωμένο το κράτος να συμβάλει είναι στη μισθοδοσία των ελάχιστων υπαλλήλων του Εργατικού Κέντρου, αλλά τους έχει ξεχάσει τους τελευταίους οκτώ μήνες και γι αυτό το λόγο έχουμε ξεκινήσει μια λαχειοφόρο αγορά με δώρο ένα μηχανάκι για να τους αποπληρώσουμε".

-Πριν από λίγο καιρό αποχωρήσατε από τα τεκταινόμενα του ΠΑΣΟΚ. Αισθάνεστε δικαιωμένος σήμερα για αυτή σας την απόφαση;

"Βεβαίως και αισθάνομαι δικαιωμένος, μέρα με τη μέρα περισσότερο. Με την παραίτησή μου ήθελα να εκφράσω την αγωνία μου γιατί δεν πήγαινε άλλο. Οι τακτικές που εφήρμοζαν τα υψηλά πολιτικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, έδειχναν την άγνοια τους για τα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τον τόπο και δυστυχώς αυτές οι άθλιες τακτικές εφαρμόζονται ακόμα και σήμερα. Πάντως ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση για μένα".

- Τι θα μπορούσε να αποτελέσει το ερέθισμα ώστε να ασχοληθείτε ξανά ενεργά με την πολιτική;

"Δε θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, απέρριψα προτάσεις για να είμαι υποψήφιος γιατί δεν ήθελα να ενταχθώ σε κανέναν πολιτικό χώρο. Θέλω να είμαι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου καθώς έχω αναλάβει μια σημαντική υποχρέωση απέναντι σε 170.000 κόσμο που με έφερε σε αυτή τη θέση για να προασπίσω τα δικαιώματά του όσο περισσότερο μπορώ.

Αυτός ο πολιτικός φορέας (το ΠΑΣΟΚ) εμένα πλέον δεν με εκφράζει, αφού οι άνθρωποι αυτοί συνέβαλλαν στην εξαθλίωση της κοινωνίας με τις ψήφους τους και τις κινήσεις τους.

Δεν είναι απαραίτητο να ασχολούμαστε με την πολιτική για να βοηθήσουμε την κατάσταση.

Από την πλευρά μου και τη θέση μου θα κάνω το παν έτσι ώστε να βοηθήσω τον κόσμο που έχει ανάγκη, αλλά και να αντισταθούμε όλοι μαζί συνδικαλιστικά στην ανατροπή του σκηνικού".
creteplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ