2012-10-25 09:44:04
Φωτογραφία για Ηλεία: Προσβλήθηκε από βάκιλο του άνθρακα κοπάδι αιγοπροβάτων
Μολυσμένο κοπάδι αιγοπροβάτων με τον βάκιλο του άνθρακα, εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιβάλει στον κτηνοτρόφο την λήψη υγειονομικών μέτρων.

Το πρόβλημα στο κοπάδι άρχισε... να εμφανίζεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν άρχισαν να ασθενούν πρόβατα από το κοπάδι και ψοφούσε το ένα μετά το άλλο.

Ο κτηνοτρόφος που ανησύχησε απευθύνθηκε στις αρμόδιες αρχές και αυτές με τη σειρά τους προχώρησαν σε λήψη δειγμάτων από τα πρόβατα που είχαν ασθενήσει και ακολούθησε εργαστηριακός έλεγχος από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Πατρών.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι τα πρόβατα είχαν προσβληθεί από βάκιλο του άνθρακα και μετά τα αποτελέσματα που εκδόθηκαν προ ημερών και κοινοποιήθηκαν στο Κτηνιατρικό Κέντρο Αμαλιάδας και την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, επιβλήθηκε η λήψη υγειονομικών μέτρων στον κτηνοτρόφο.


Ειδικότερα, απαιτείται η απογραφή όλων των ευαίσθητων στη νόσο ζώων της εκμετάλλευσης, η απομόνωση της εκτροφής στο χώρο της εκμετάλλευσης, η απομάκρυνση των νεκρών ζώων με καύση ή βαθύ θάψιμο, η καταστροφή με καύση της κοπριάς, ο διαχωρισμός των άρρωστων ζώων από τα υγιή, η απολύμανση του χώρου, η χρήση απωθητικών εντόμων και η καταπολέμηση των σκανθάρων και ο εμβολιασμός όλων των ζώων της εκτροφής.

Επίσης, η λήψη υγειονομικών μέτρων όλου του προσωπικού, εμώ απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η είσοδος και έξοδος των ζώων από και προς την εκτροφή καθώς και έλεγχος των πιστοποιητικών διακίνησης στα σφαγεία.

Να σημειωθεί ότι ο άνθρακας είναι ένα λοιμώδες ανθρωποζωονόσημα που προσβάλει ανθρώπους και ζώα και οφείλεται στο σπορογόνο βακτηρίδιο Bacillus anthracis.

Η νόσος είναι εξαιρετικά σπάνια την τελευταία δεκαετία και μεταδίδεται από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα ή με τα προϊόντα τους.

Τα αιγοπρόβατα ανήκουν στην κατηγορία των ζώων που μπορούν να προσβληθούν εύκολα από τον άνθρακα και ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από τα μολυσμένα ζώα κατά τη διάρκεια της σφαγής, του τεμαχισμού και της εκδοράς τους.

ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ