2012-10-24 13:26:05
Φωτογραφία για Greenpeace: Στρουθοκαμηλισμοί εταιρειών στο σήμα κινδύνου!
Η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και οι εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων οφείλουν να απεξαρτηθούν ΤΩΡΑ από την πανάκριβη, εισαγόμενη, και συχνά μεταλλαγμένη σόγια Η ελληνική γη πρέπει να γεμίσει κουκιά, ρεβίθια, μπιζέλια και λούπινα που θα αντικαταστήσουν την ακριβή σόγια στις ζωοτροφές. Ειδικά τώρα που η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας της Eurostat για βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το γάλα, γιατί οι εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της εποχής και αύξησαν τις τιμές τους την τελευταία διετία έως και 27,6%.

Απεξάρτηση από τη σόγια

Η σόγια δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλή λύση στην αντιμετώπιση της διατροφικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η σόγια είναι είτε ήδη μεταλλαγμένη είτε κινδυνεύει να επιμολυνθεί στη συνέχεια. Οι σπόροι της ελέγχονται από πολυεθνικούς κολοσσούς βιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto, και η τιμή της συνεχώς εκτοξεύεται, φτάνοντας μέχρι και την αύξηση της τιμής του χρυσού! Επιπλέον, δεν είναι ελληνική, δεν αντέχει στην ξηρασία και απαιτεί πολύ νερό, κάτι που καθιστά την καλλιέργειά της ακριβή και επισφαλή για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.


Αντιθέτως, το κουκί, το ρεβίθι, το μπιζέλι και το λούπινο είναι ελληνικά και δεν είναι μεταλλαγμένα. Είναι ιδανικά για το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και δεν χρειάζονται καθόλου πότισμα για να αναπτυχθούν, εξοικονομώντας έτσι χρήματα και νερό (πολύτιμα είδη και τα δύο στις μέρες μας!). Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα δώσει ανάπτυξη και δουλειές στην περιφέρεια και ειδικά σε αγροτικές περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, θα στηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων.

Πού βρίσκονται οι εταιρείες;

Όταν τουλάχιστον 52.000 καταναλωτές απαιτούν στροφή σε ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, η σιωπή που υιοθετούν μέχρι στιγμής οι περισσότερες εταιρείες ζωικών προϊόντων δείχνει ανευθυνότητα.

ΔΕΛΤΑ: καλό το «Ναι» στις ελληνικές ζωοτροφές, πού είναι το «Όχι» στη σόγια;

Με τη συμπλήρωση 10 ωρών δυναμικής δράσης της Greenpeace έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας (τον Σεπτέμβριο), και την παράλληλη κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών, η ΔΕΛΤΑ δεσμεύτηκε δημόσια για την πλήρη αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας στις ζωοτροφές της με ελληνικές πρώτες ύλες. Η δέσμευση προς τη σωστή κατεύθυνση είναι ήδη θετικό πρώτο βήμα, όμως τώρα η εταιρεία χρειάζεται να δεσμευτεί ότι θα αποκλείσει κάθε πιθανότητα καλλιέργειας σόγιας στη χώρα μας.

ΟΛΥΜΠΟΣ: καλή η πρόθεση, κάκιστη η απόφαση για καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα!

Παρ’ όλο που πρώτη (τον Απρίλιο) είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της για στροφή σε ντόπιες ζωοτροφές, το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι ξεκινάει επένδυση σε πιλοτικούς αγρούς σόγιας και μάλιστα ότι σκοπεύει να προχωρήσει και σε επέκταση των αγρών σόγιας! Ο ΟΛΥΜΠΟΣ οφείλει να στηρίξει την ελληνικότητα των προϊόντων της, να δεσμευτεί για το πώς και το πότε θα αποκλείσει τελείως τη σόγια και το ότι δεν θα την καλλιεργήσει στην Ελλάδα.

ΜΕΒΓΑΛ: σκέτο ενδιαφέρον δεν φτάνει, χρειάζεται πλάνο και απεξάρτηση από τη σόγια!

Τον Σεπτέμβριο δήλωσε την ανταπόκρισή της στην καλλιέργεια ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών και ανακοίνωσε ότι κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο θα επενδύσει πειραματικά σε ρεβίθια, κουκιά, και λούπινα. Η καλλιεργητική περίοδος όμως έχει ήδη ξεκινήσει και ακόμα περιμένουμε από την εταιρεία να υλοποιήσει συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αντικατάσταση της σόγιας και τον αποκλεισμό καλλιέργειάς της στη χώρα μας.

Friesland: πώς και πότε σκοπεύετε να στραφείτε στις ελληνικές ζωοτροφές;

Τον Μάιο δήλωσε ότι θεωρεί παράνομο το να ζητήσει από τις κτηνοτροφικές της μονάδες να ταΐζουν τα ζώα αποκλειστικά με ελληνική ζωοτροφή με ντόπια κτηνοτροφικά φυτά, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει αν και πώς σκοπεύει να απεξαρτηθεί από τη σόγια (εισαγόμενη και μη).

Υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες:

Δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα σχετικά με το θέμα!

Βιομηχανίες πουλερικών και Αυγών:

Δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα σχετικά με το θέμα!

Καλή η θεωρία, αλλά πού είναι πράξεις κ. υπουργέ;

Παρ’ όλη την αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης για καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρη, δεν βλέπουμε τις αντίστοιχες πράξεις ενίσχυσης και στήριξης αυτής της καλλιέργειας. Ο αρμόδιος υπουργός οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην ανακοίνωση των σχετικών ενισχύσεων, έτσι ώστε να μην πάει χαμένη μία ακόμα καλλιεργητική περίοδος, μία ακόμη χρονιά, επιβαρύνοντας την οριακή κατάσταση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας.

Στους 8 μήνες της εκστρατείας για την καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών, φωνάζουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι είναι η μοναδική επιλογή απέναντι στην κρίση! Ας τη δούμε να γίνεται πραγματικότητα!

greenpeace.org
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ