2012-10-23 13:06:07
Φωτογραφία για «Αισιόδοξο το μέλλον της οικονομίας αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»
Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και ετοιμάζει – εντός του 2012 - σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών αλλά και τους φορολογικού συστήματος, είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών καθηγητής Γεώργιος Μέργος κατά τη διάκεια διεθνούς συνάντησης εργασίας με θέμα Σχεδιασµός πολιτικών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων: Οι επιπτώσεις για την οικονοµική ανάπτυξη στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012, 10:00-14:00, στο Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστηµών «Δηµόκριτος¨.

Ο κ. Μέργος σημείωσε πως, αν εξαιρέσει κανείς τις πληρωμές για καύσιμα, η Ελλάδα θα επιτύχει σύντομα μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα. Επίσης είπε πως αντίθετα με την άποψη πολλών ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση θα μια μακρόσυρτη διαδικασία αναιμικής ανάκαμψης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ανάκαμψη αυτή να είναι ραγδαία καθώς η οικονομία και το ψυχολογικό κλίμα που την τροφοδοτεί εμπορεί να μπούν σε έναν ενάρετο κύκλο.


Σε μια λεπτομερή παρουσίαση των στοιχείων για την ελληνική ανταγωνιστικότητα, ο κ. Μέργος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι δείκτες μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας (leading indicators) για την Ελλάδα αρχίσουν να δείχνουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του τοµέα επενδύσεων της United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), κ. Masataka Fujita, αποκάλυψε πως τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο η UNCTAD για την ποερία των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων παγκοσμίως, θα δείχνουν μια μικρή αύξηση των – πάντως πενιχρών - εισροών ΑΞΕ στην Ελλάδα τελευταίους μήνες.

Η αύξηση αυτή - η οποία είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία – μπορεί παρ’ όλα αυτά να είναι μια ακόμα μικρή ένδειξη ανάκαμψης.

Ο κ. Fujita, στην παρουσίασή του είπε, πώς σύμφωνα με τα κριτήρια της UNCTAD η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με υψηλές δυνατότητες εισροής ΑΞΕ αλλά με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα τέτοιως ενεδύσεων, κυρίως λόγω έλλειψης παγιωμένης πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ