2012-10-22 11:11:03
Φωτογραφία για Αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας σε όλη τη Γερμανία
Η αλλαγή στάσης της Αγκ. Μέρκελ φαίνεται πως συνοδεύεται και από μερική αναδίπλωση ακόμη και των πλέον σκληροπυρηνικών απέναντι στην Ελλάδα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας προφανώς κατάφερε να πείσει ακόμη και το πλέον δύσπιστο κομμάτι της Γερμανίας ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχει τους επώδυνους δημοσιονομικούς στόχους της.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση που είχε η Αγκ. Μέρκελ στη Βαυαρία με τους κυβερνητικούς της εταίρους. Σε άλλες εποχές, το ταξίδι αυτό θα παρομοιαζόταν ως εφιάλτης. Οπως, μάλιστα, επισημαίνει το Reuters, συχνά η προσέγγιση της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) στην κρίση της Ευρωζώνης κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό.

Ωστόσο, στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι Βαυαροί υιοθέτησαν πιο ήπιους, πιο συμβιβαστικούς τόνους απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, ανατρέποντας τις θέσεις που υποστήριζαν έως και πριν από έναν μήνα.


Τα «στραβά μάτια»

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος, «αν κάναμε τα στραβά μάτια όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ, τότε πρέπει να κάνουμε και πάλι τα στραβά μάτια. Το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο αν δεν το κάναμε».

Το CSU τηρούσε επί μήνες ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που συνιστούσε άλλον έναν πονοκέφαλο για την Γερμανίδα καγκελάριο στην προσπάθειά της να στείλει ένα ενιαίο, ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό και στις αγορές. Να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, είχε ζητήσει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κάλεσε την Αθήνα να αρχίσει να πληρώνει τους μισούς μισθούς και συντάξεις σε δραχμές ώστε να διευκολύνει τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ομως, τα μέλη του κόμματος, ντυμένα με τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες τους, επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στην Μέρκελ, η οποία, πάντως, προσπάθησε να αποφύγει να μιλήσει για το θέμα της Ελλάδας και επέλεξε να εξαπολύσει επίθεση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγάλο αντίπαλό της στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Περίμενα 34 χρόνια» 

Παρ' όλα αυτά, κέρδισε τις επευφημίες των συνέδρων όταν δήλωσε ότι οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, ασκώντας το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, επέδειξαν τις αξίες και τις ελευθερίες που καθιστούν σπουδαία την Ευρώπη. «Εγώ η ίδια περίμενα 34 χρόνια για να διαμαρτυρηθώ. Πώς να παραπονεθώ επειδή οι άνθρωποι διαμαρτύρονται;» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στα χρόνια που έζησε στην Ανατολική Γερμανία, πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Η Αγκ. Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Αν η έκθεση της τρόικας περιλαμβάνει μια πρόταση για περισσότερο χρόνο, θα το συζητήσουμε», είπε στο περιθώριο του συνεδρίου.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ