2012-10-22 11:05:14
Φωτογραφία για Πρυτάνεις: Δραματικές συνθήκες στα πανεπιστήμια
Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι πρυτάνεις που συνεδρίασαν εκτάκτως στο Λαύριο, προκειμένου να συζητήσουν τα επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα. Χαρακτηρίζουν δραματικές τις συνθήκες λειτουργίας των πανεπιστημίων... κάνοντας λόγο για «πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Στο ομόφωνο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις ζητούν να καθορισθεί αμέσως συνάντηση του συντονιστικού τους οργάνου με τον υπουργό Παιδείας, για να αναζητήσουν λύσεις για τα προβλήματά τους.

Οι πρυτανικές Αρχές τονίζουν ότι «διοικούν πλέον τα πανεπιστήμια υπό τη δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του εισαγγελέα κατ’ εντολή των Αρχών. Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι εκλογικές διαδικασίες αναδεικνύουν τα προβλήματα του ν.4009/11-4076/12 και επιβάλλουν την κατάδειξή τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.


Η αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων των ν.4009/11 και 4076/12 υποβάλλεται μετά από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων και συνοδεύεται με αίτηση ακύρωσης αναφορικά με τις εκλογικές διαδικασίες της ταξινομικής, επιστολικής/ηλεκτρονικής ψήφου και άλλων που στερούνται φερεγγυότητας ως προς την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Με αυτά τα δεδομένα, με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους».

Αναφορά γίνεται και στο σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω συγχωνεύσεων σχολών και τμημάτων και ζητείται η άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών.

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, «δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας,απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και εθνικά κριτήρια, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να επιμερισθούν περιφερειακά».

Τέλος, αναφέρουν ότι «όλοι οι εργαζόμενοι των Πανεπιστημίων απειλούνται με εξοντωτική μείωση των μισθών τους και εργασιακή ανασφάλεια».

Αλληλεγγύη στο ΑΠΘ

Τα πανεπιστήμια καλούν σε ενότητα και κοινή δράση όλες τις πανεπιστημιακές δυνάμεις, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση που τα απορυθμίζει και τα οδηγεί στην ουσιαστική διάλυσή τους. Ακόμη, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που, όπως τονίζουν, «δοκιμάζεται από την οικονομική και θεσμική εξόντωση και βρίσκεται υπό συνεχείς ενέργειες της πολιτείας για τη διερεύνηση της διαχείρισής του».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ