2012-10-21 19:06:47
Φωτογραφία για Πιέσεις για επαναφορά της βίζας στα Βαλκάνια
EurActiv.gr   

Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία απέστειλαν πρόσφατα επιστολή προς την Κομισιόν ζητώντας την επανεισαγωγή βίζας για τους κατοίκους των Δυτικών Βαλκανίων, λόγω της αύξησης των αιτημάτων για άσυλο από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι κάτοικοι της Αλβανίας, Βοσνίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου και Σερβίας μπορούν να ταξιδεύουν στον χώρο Schengen χωρίς την απαίτηση βίζας.

Τη Δευτέρα ο Michele Cercone, εκπρόσωπος της επιτρόπου εσωτερικών υποθέσεων Cecilia Malmstrom, τόνισε ότι «η κατάσταση είναι ανησυχητική και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος ασύλου».«Μια μικρή μειονότητα καταχράζεται το σύστημα», τόνισε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περίπου 3,400 Σέρβοι ζήτησαν άσυλο εντός της ΕΕ. Ακόμη, 1,100 από την ΠΓΔΜ, 865 από την Αλβανία και 600 από τη Βοσνία. Το Κόσσοβο, που δεν έχει καταργηθεί η βίζα για την ΕΕ, είχε 1,970 αιτήσεις για άσυλο.


Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Σερβίας προσφέρθηκε να αποζημιώσει τις χώρες της ΕΕ για τη ζημία που προκλήθηκε από «τις ψεύτικες αιτήσεις για άσυλο».

«Πρόκειται για λιγότερους από 10,000 αιτούντες άσυλο σε όλη την Ευρώπη. θα πληρώσουμε το κόστος για αυτούς τους 10,000 γιατί θα είναι λιγότερο ζημιογόνο», τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ivica Dacic.«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην καταργηθεί η απελευθέρωση της βίζας», πρόσθεσε.

Παρακολουθεί στενά η Κομισιόν

«Η κατάργηση της βίζας αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα που καταφέραμε να υλοποιήσουμε με όλες τις χώρες της περιοχής και το κύριο μέλημα είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν γίνεται κατάχρηση του συστήματος», είπε ο Stefano Sannino, Γενικός Διευθυντής της Κομισιόν για τη Διεύρυνση.

«Παρακολουθούμε το ζήτημα πολύ στενά. Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή καθώς και το σύστημα απελευθέρωσης από τη βίζα», πρόσθεσε.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μαμά έγινε η Adele
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μαμά έγινε η Adele
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ