2012-10-20 17:46:03
Φωτογραφία για Η τραπεζική εποπτεία και ο ESM
της Σοφίας Δήμτσα

Μετά από 22 Συνόδους Κορυφής από την έναρξη της κρίσης, οι Ευρωπαίοι αδυνατούν ακόμη να βρουν μια πειστική λύση για την αντιμετώπισή της.

Οι γαλλογερμανικές κόντρες απειλούν να στείλουν ακόμη και μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 την ουσιαστική έναρξη του ESM.

Η τελευταία Σύνοδος απέτυχε για άλλη μια φορά να καταλήξει σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να χρηματοδοτεί άμεσα τις τράπεζες της ευρωζώνης, παρά τον υποτιθέμενο “συμβιβασμό” Μέρκελ-Ολάντ.

Το Βερολίνο δέχθηκε τελικά το νέο όργανο για τον τραπεζικό κλάδο να αναλάβει την εποπτεία και των 6000 χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης και όχι μόνο τις μεγάλες και συστημικές τράπεζες που ζητούσε η Μέρκελ.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος επέβαλε τη θέση της για σταδιακή εφαρμογή της εποπτείας μέσα στην επόμενη χρονιά, χωρίς να υπάρχει σαφής προσδιορισμός της ημερομηνίας.


Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, αναφέρεται ότι το νομικό πλαίσιο πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2013. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να γίνει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως ζητούσε η Γαλλία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τις ισπανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τους FT ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες πως για να στηθεί και να λειτουργήσει η τραπεζική εποπτεία θα απαιτηθούν από 6 έως 12 μήνες.

Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εκτίμησε ότι από τη συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία μπορεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα, καθώς εάν οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον ESM, θα ελαφρύνει το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ.

Η Ισπανία, ελπίζει σε ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων, ώστε να μην περάσει στο δημόσιο χρέος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όμως εάν η προσφυγή γίνει πριν την πλήρη λειτουργία του μηχανισμού, τότε κινδυνεύει να μην μπορεί να επωφεληθεί. Και αυτό, γιατί η Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει κατηγορηματικά-με επίσημες δηλώσεις της- την αναδρομική ισχύ των αποφάσεων.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ