2012-10-19 20:09:03
Φωτογραφία για Επικρίνει τον Αναστασιάδη ο Λιλλήκας
Χωρίς επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων για το κράτος, η κυπριακή οικονομία μετά το Μνημόνιο, θα μπει σε βαθύτερη ύφεση, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας την άποψη ότι από το κυβερνητικό πακέτο απουσιάζει παντελώς η αναπτυξιακή προσέγγιση. Δεν περιλαμβάνονται, είπε, προτάσεις για αύξηση των κρατικών εσόδων από την ανάπτυξη, ούτε σχέδιο χρηματοδότησης της ενεργειακής υποδομής από τα Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Κονδύλια. Σχολιάζοντας «τη δημαγωγική και ευνοιοκρατική ρύθμιση που προωθεί ο κ. Αναστασιάδης, για το πολύκροτο και πολυσύνθετο θέμα των αξιογράφων», ο κ. Λιλλήκας αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση 96 είπε ότι ο ανθυποψήφιός του «θέτει στην ίδια μοίρα απλούς πολίτες που παραπλανήθηκαν και τους επαγγελματίες επενδυτές».

Ο κ. Αναστασιάδης, είπε ο κ. Λιλλήκας, προτείνει όπως το κράτος αγοράσει όλα τα αξιόγραφα που εκδόθηκαν από τις τράπεζες στην ονομαστική τους αξία, νοουμένου πως οι επενδυτές τα αγόρασαν στην αρχική έκδοση
. Τα αξιόγραφα, συνέχισε, να μεταβιβαστούν στο κράτος σε ανταλλαγή με 5ετή κρατικά ομόλογα και τα ομόλογα θα φέρουν επιτόκιο μεταξύ 4 – 4,5% και θα εκδοθούν σε τιμή ίση με την ονομαστική αξία των αξιογράφων. Τα ομόλογα που θα μεταβιβαστούν στο κράτος δεν θα μετατραπούν σε μετοχές αλλά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιτόκιο από τις τράπεζες, πρόσθεσε.

«Δηλαδή, ο κ. Αναστασιάδης προτείνει όπως το κράτος πάρει λεφτά από τους φορολογούμενους από τις περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, για να τα δώσει χωρίς διάκριση στους κατόχους τραπεζικών αξιόγραφων. Θέτει στην ίδια μοίρα τους απλούς πολίτες που παραπλανήθηκαν και τους επαγγελματίες επενδυτές. Προτείνει ο κ. Αναστασιάδης την ανταλλαγή των αξιόγραφων με κρατικά ομόλογα από τα οποία θα λαμβάνουν επιτόκιο μέχρι 4,5%, αλλά δεν εξηγεί από πού θα εξευρεθούν αυτά τα χρήματα».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι το συνολικό ποσό σε αξιόγραφα των τραπεζών ανέρχεται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ και με την πρόταση Αναστασιάδη, στα πέντε χρόνια οι τόκοι θα ανεβάσουν το ποσό αυτό περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ. «Εάν υλοποιηθεί η πρόταση του κ. Αναστασιάδη, το κράτος θα αναλάβει πρόσθετο χρέος περίπου 1,5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν ισοπεδωτικά θεσμικοί ή άλλοι επενδυτές, οι οποίοι γνώριζαν τι έκαναν όταν αγόραζαν τα αξιόγραφα, αλλά και μισθωτοί ή συνταξιούχοι, οι οποίοι όντως ξεγελάστηκαν από τις τράπεζες».

Στο ζήτημα των αξιόγραφων, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, δεν μπορεί να προσφερθεί συνολική θεραπεία και σίγουρα όχι ισοπεδωτικά, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του Αναπληρωτή Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, το κράτος, μετά από ενδελεχή έρευνα, οφείλει να προσφέρει πρακτική στήριξη για να αποζημιωθούν από τις τράπεζες.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ