2012-10-19 11:34:07
Φωτογραφία για ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΜΟΡΣΙ
Την πορεία των διμερών σχέσεων, και κυρίως των οικονομικών, εξέτασαν, κατά τη συνάντησή τους στο Κάιρο, οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, αποφάσισε με τον ομόλογό του, Δρ Μοχάμεντ Μόρσι, τον πενταπλασιασμό των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Από τη μεριά του, ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι οι δύο χώρες  έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, καθώς οι οικονομίες δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο έφθασαν τις 145, με επενδεδυμένο κεφάλαιο άνω του 1.5 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τον πέμπτο σε μέγεθος επενδυτή, μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ανακάλυψη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την ως σημαντική γεωοικονομική και γεωπολιτική εξέλιξη. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, η οποία, όπως είπε, θα είναι επωφελής και για τις δυο χώρες.


Επίσης, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την άποψη ότι μετά τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο ο ηγετικός ρόλος της Αιγύπτου καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. Τέλος, προσκάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Από τη δική του μεριά, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου παλιές και ξεχωριστές, σημειώνοντας την ανάγκη να αυξηθούν οι συναλλαγές και οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Μόρσι έκανε ειδική μνεία για το ρόλο της Ελλάδας σε σχέση με "τα δίκαια και αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων" και σημείωσε ότι συμφωνήσαμε πως πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία, όπου τουλάχιστον 49 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 23 παιδιών, σκοτώθηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από τον συριακό στρατό, της πόλης Μααρέτ αλ- Νοομάν, στη βόρεια Συρία, αναφέρει πηγή προσκείμενη στους αντικαθεστωτικούς.

Σαράντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αεροπορικού βομβαρδισμού εναντίον κτιριακού συγκροτήματος και ενός τζαμιού, στο νότιο-δυτικό τμήμα της πόλης. Νωρίτερα πέντε ενήλικες σκοτώθηκαν από τα πυρά πυροβολικού, κοντά στο δημαρχείο της πόλης, ανέφερε η ίδια πηγή.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 23 παιδιά, ηλικίας ενός μηνός έως εννέα ετών και έξι γυναίκες, ανέφερε η πηγή των αντικαθεστωτικών και επιβεβαίωσαν ομάδες διασωστών. Όλα τα θύματα που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του κτιρίου το οποίο ισοπεδώθηκε, ανασύρθηκαν από ομάδες διασωστών. Αλλά όσοι σκοτώθηκαν στο τζαμί είναι ακόμα θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, δήλωσαν οι διασώστες καθώς και νοσοκομειακές πηγές.

Σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) είδε 32 πτώματα, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά. Πολλά από τα πτώματα είναι ακρωτηριασμένα, με ανθρώπινα μέλη να είναι τοποθετημένα μέσα σε πλαστικές σακούλες, κάτι που καθιστά οποιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης των νεκρών, αδύνατη υπόθεση.

Σύμφωνα με αναφορές δύο παιδιά που έπαιζαν με τα ποδήλατά τους στο δρόμο, σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Το ένα αποκεφαλίστηκε και το άλλο ακρωτηριάστηκε. Ένα δίχρονο παιδί επέζησε ως εκ θαύματος, καθώς το προστάτευσε η αγκαλιά του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε.

Εξάλλου, ο Κόφι Ανάν, πρώην μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή πως το Ιράν θα μπορούσε να δεχτεί την απομάκρυνση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ μετά την διεξαγωγή εκλογών. Ο Ανάν είχε μεταβεί στην Τεχεράνη τον Ιούλιο και είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και δύο ανώτατους αξιωματούχους. «Όλοι, όταν τους πίεσα, έστειλαν το ίδιο μήνυμα, το οποίο ήταν 'δεχόμαστε ότι ο Ασαντ μπορεί να φύγει, αλλά θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ο συριακός λαός μέσω εκλογών, ακόμα και αν αυτές διεξαχθούν υπό την αιγίδα του 

ΟΗΕ», τόνισε ο Ανάν.

«Μια από τις φράσεις που μου είπαν, ήταν: η δημοκρατία είναι η λύση, η δημοκρατία είναι η απάντηση στη Συρία», πρόσθεσε ο Ανάν από το Ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον όπου βρέθηκε για την προώθησε των απομνημονευμάτων του, με τίτλο: «Παρεμβάσεις: μια ζωή σε πόλεμο και ειρήνη». Ο Ανάν καταδίκασε επίσης την αποστολή όπλων στη Συρία, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ