2012-10-19 11:08:02
Φωτογραφία για Σπάνια θηλαστικά ... αγαπούν τις ελληνικές θάλασσες!
Εσείς ξέρετε ότι στις ελληνικές θάλασσες έχουν τη μόνιμη κατοικία τους, αρκετά είδη φαλαινών και δελφινιών; Ότι την Κρήτη την «αγαπούν» ιδιαίτερα ορισμένα σπάνια είδη... θαλάσσιων θηλαστικών που απειλούνται με εξαφάνιση; Ότι τη «γωνιά» του έχει εδώ ο φυσητήρας και την πρώτη φωνή του ζιφιού ή ραμφοφάλαινα την άκουσαν και την κατέγραψαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες στο νησί;

O Ζιφιός είναι ιδιαίτερα ντροπαλός , αποφεύγει πλοια και ανθρώπους

Αν δεν τα ξέρετε όλα αυτά, μην ανησυχείτε… Τέσσερις στους πέντε Έλληνες αγνοούν ότι έχουμε την τύχη να έχουμε σπάνιους «συγκάτοικους», με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια ομορφιά του απέραντου γαλάζιου.

Μόνο που αυτοί οι «συγκάτοικοι» έχουν το μόνιμο σπιτικό τους, στο βυθό, ασχέτως αν αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Ελάχιστα από αυτά μάλιστα προτιμούν τα παράκτια για να γεννήσουν τα μικρά τους.

Όπως είπε στο MadeinCreta η συνεργάτης θαλάσσιων προγραμμάτων WWF ΕΛΛΑΣ κ. Μαρία Λιβανού, οι ελληνικές θάλασσες αποτελούν έναν «πολύτιμο τόπο» για την επιβίωση των θαλάσσιων θηλαστικών, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται σπάνια και απειλούνται με εξαφάνιση.


Επιπλέον αυτά τα θαλάσσια κήτη αποτελούν «δείκτη υγείας» για το θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας μας.

Το γιατί η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική αποδεικνύεται από τα εξής:

Στον Κορινθιακό κόλπο παρατηρείται το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο συμβίωσης μεταξύ τριών διαφορετικών ειδών δελφινιών.

Κοπάδι τριών ειδών δελφινιών

Η ελληνική Τάφρος – η οποία ξεκινάει από τα νότια Ιόνια νησιά, επεκτείνεται προς την Κεφαλονιά, περνάει κάτω από την Κρήτη και φτάνει μέχρι τη Ρόδο - είναι ο σημαντικότερος βιότοπος για τους φυσητήρες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, αλλά και για το Ζιφιό, που για τους επιστήμονες θεωρείται σπάνιο θαλάσσιο είδος.

Ο πληθυσμός των φυσητήρων μάλιστα, που ζει μόνιμα στην Ελλάδα εικάζεται ότι αριθμεί γύρω στα 250 άτομα, για αυτό και η χώρας μας θεωρείται από τους πιο σημαντικούς τόπους στη Μεσόγειο. Επιπλέον ο φυσητήρας και ο ζιφιός θέλουν αρκετά μεγάλα βάθη για τις καταδύσεις τους για αυτό και προτιμούν το πέρασμα της Κρήτης.

Στη νότια Κρήτη μπορεί κανείς να συναντήσει σταχτοδέλφινα και στη νοτιοδυτική Κρήτη ζωνοδέλφινα.

Ζωνοδέλφινο

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι ένα από τα σπανιότερα είδη στον πλανήτη. Το συγκεκριμένο είδος φώκιας είναι το μόνο θαλάσσιο θηλαστικό που χρησιμοποιεί σπηλιές για να γεννήσει και να ξεκουραστεί.

Μεσογειακή φώκια

«Συχνάζει» σε πολλές παράκτιες περιοχές , προτιμά τον Κορινθιακό και Αμβρακικό Κόλπο ενώ κανείς μπορεί να τη συναντήσει και στον Άγιο Νικόλαο. Σε όλον τον πλανήτη υπολογίζεται ότι ζουν 600 του είδους. Οι ελληνικές θάλασσες έχουν την τύχη να φιλοξενούν το μισό παγκόσμιο πληθυσμό αυτού του είδους, γύρω στις 300, και αυτό κάνει τη monachus monachus εξαιρετικά ευάλωτη.

Η φώκαινα που θεωρείται ένα σπάνιο θηλαστικό από όλη τη μεσόγειο ζει στο βόρειο και μόνο στο βόρειο Αιγαίο.

Το κοινό δελφίνι το οποίο σε πολλές περιοχές της Μεσογείου έχει υποστεί μεγάλη μείωση βρίσκει καταφύγιο στα ελληνικά νερά και το ιδανικό μέρος για αυτό είναι ο Αμβρακικός Κόλπος .

Τα εννέα είδη θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν και αναπαράγονται στις ελληνικές θάλασσες είναι : η μεσογειακή φώκια, η φώκαινα, το ζωνοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο, το ρινοδέλφινο, ο ζιφιός, η πετροφάλαινα, το κοινό δελφίνι και ο φυσητήρας.

Τα πέντε μεταναστευτικά είδη που περιστασιακά φιλοξενούνται, ξεκινώντας συνήθως από το Γιβραλτάρ, ακολουθώντας τα θαλάσσια ρεύματα με την αλλαγή της θερμοκρασίας ή την περίοδο της αναπαραγωγής, πριν ταξιδέψουν για τον Ατλαντικό είναι : η μεγάπτερη φάλαινα, η ρυγχοφάλαινα, η ψευδόρκα, ο μεσοπλώδοντας και το στενορυγχοδέλφινο.

Αριστερά η ψευδόρκα, δεξιά το ρινοδέλφινο

Η WWF ΕΛΛΑΣ στο πλαίσιο του προγράμματος «θάλασσα», αυτές τις ημέρες, πραγματοποιεί ενημερωτικά σεμινάρια στους άνδρες του λιμενικού σώματος αλλά και σε εκπροσώπους της τοπική αυτοδιοίκησης προκειμένου να τους κάνει κοινωνούς, στην προσπάθεια για τη διατήρηση του φυσικού θαλάσσιου πλούτου που ζει στις ελληνικές θάλασσες.

Οι πρώτοι που πρέπει να ενημερωθούν άλλωστε είναι οι άνδρες του λιμενικού σώματος τόσο για την προστασία τους όσο και για την προστασία του θηλαστικού. Άλλωστε η συμβολή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική και στην καταγραφή δεδομένων καθώς πολλά από τα θαλάσσια θηλαστικά είναι ιδιαίτερα ντροπαλά και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον τρόπο ζωή τους.

Πτεροφάλαινα

Την επόμενη φορά που θα ταξιδεύετε στα ανοιχτά και είστε από τους τυχερούς που συναντήσουν κάποιο θαλάσσιο θηλαστικό , μην απορήσετε , απλά να ξέρετε ότι «περνάτε» πάνω από το σπίτι τους!

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ