2012-10-18 21:02:09
Φωτογραφία για ΕΥΡΩ Η ΔΡΑΧΜΗ; ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ...!!!
Γράφει η Κατερίνα Ζαχείλα

Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας

Η τριαντάχρονη και πλέον πορεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. 

Η τρέχουσα φημολογία περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θεωρείτο αδιανόητη ως αντικείμενο συζήτησης πριν δύο χρόνια. Έπειτα όμως, από τις καταιγιστικές και καταστροφικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, καλούμαστε πλέον αναγκαστικά να εξηγήσουμε τα αυτονόητα και κεκτημένα της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Βρισκόμαστε χωρίς  αμφιβολία μπροστά σε καίριες επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και μάλιστα όχι μόνο ως προς την οικονομική πολιτική αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας για τις επόμενες δεκαετίες.

Η διαμόρφωση και υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας απαιτεί σύνεση και ψυχραιμία, αλλά και καλή γνώση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ένα κράτος καλείται να δράσει
. Επιπλέον, η διαπραγματευτική εμπειρία και η σοβαρή προετοιμασία αποτελούν καίριους παράγοντες στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων όσον αφορά την προώθηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερη σημασία έχει αποκτήσει και η ειδική γνώση του τρόπου λειτουργίας της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των απόψεων των υπολοίπων 26 κρατών – μελών είναι απαραίτητο ζητούμενο γι μια ενεργή παρουσία διαρκώς εξελισσόμενη στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Είναι προφανές ότι καμία  χώρα – εταίρος στην Ε.Ε δεν θα υποκύψει στις επιθυμίες και στα όνειρά μας απλώς και μόνο επειδή θεωρούμε με τη δική μας λογική ότι το δίκαιο βρίσκεται με το μέρος μας. ‘Όλες οι πολιτικές ηγεσίες στις δημοκρατίες της Ένωσης έχουν να αντιμετωπίσουν μια εσωτερική πολιτική σκηνή, συνήθως εξίσου δύσκολη με τη δική μας και μια κοινή γνώμη που πρέπει να πειστεί. Πάντως η εικόνα, η οποία αντικατοπτρίζεται στην κοινή γνώμη και άλλων κρατών –μελών, κρούει ηχηρά έναν κώδωνα κινδύνου: η ψώρα μας δεν πρέπει να αφήσει να ενισχυθεί η άποψη ότι υπάρχει πλέον ένα πολύπλευρο «ελληνικό πρόβλημα» και ‘ότι αυτό, λειτουργώντας όπως η γάγγραινα, γίνεται  πια δυσβάστακτο για την Ευρώπη, και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που να κριθεί αναγκαία η εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Εξάλλου, έχουμε δει πως η Ε.Ε αντιμετωπίζει  την τρέχουσα κρίση, δημιουργώντας νέους μηχανισμούς και παραβιάζοντας απαγορεύσεις. Χρησιμοποιεί συχνά τη μεταβλητή γεωμετρία, η οποία στηρίζεται στη δυνατότητα δημιουργίας «ομάδων πρωτοπορίας» από ορισμένα κράτη και ενισχυμένων συνεργασιών που αφήνουν όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν εκτός.

Σε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πλαίσιο γεννάται το ερώτημα, ως προς το πρακτέο για την Ελλάδα: Θα αντιπαραταχθεί τυφλά με την Ε.Ε , υπό το βάρος της οργής για την οικονομική καχεξία, με επακόλουθο μία πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη και την πλήρη καταστροφή; Ή θα πετύχει να κινηθεί ψύχραιμα για να βελτιώσει τους όρους των δανειακών συμβάσεων αλλά και για να διεισδύσει κάτω από το προστατευτικό δίχτυ που θα δημιουργήσει το νέο ευρωπαϊκό σύστημα που γεννιέται;

Η χώρα δεν έχει άλλη λογική επιλογή πέραν της παραμονής στην ευρωζώνη . Εντός αυτής θα έχει απείρως περισσότερα εχέγγυα για να πετύχει την οικονομική της ανάκαμψη, την εσωτερική αναδιοργάνωση την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής της δύναμης και την αποτροπή ή αντιμετώπιση εξωτερικών πιέσεων και απειλών. Αντίθετα, η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει τεράστιους κινδύνους σε όλο το οικονομικό φάσμα και κατ επέκταση και στα θέματα  εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Ασφαλώς, ο ευρωπαϊκός δρόμος δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα και έχει κόστος. Ωστόσο είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση με τον ταχύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Ζαχείλα Κατερίνα

Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ