2012-10-18 19:43:02
Φωτογραφία για Το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009 κατέγραψε η Κίνα το γ' τρίμηνο
Η Κίνα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% κατά το τρίτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας επιβράδυνση για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά Κυβέρνηση και αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η οικονομική ανάπτυξη σταθεροποιείται.

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο χαμηλότερος από τις αρχές του 2009, στη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης, καθώς τα κατά εξακολούθηση προβλήματα στις βασικές αγορές εξαγωγών για την Κίνα, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, συνέχισαν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 7,6% το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, τα θετικά οικονομικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο αποτελούν τις ενδείξεις ότι η κινέζικη οικονομία τερματίζει την επιβράδυνση της και θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη της στους επόμενους τρεις μήνες, τη στιγμή που υποχωρεί η ανάγκη για μεγάλα πακέτα τόνωσης της ανάπτυξης.

"Κρίνοντας από τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου και ιδιαίτερα, του Σεπτεμβρίου, οι ενδείξεις ότι η εθνική οικονομία σταθεροποιείται είναι σαφέστερη", δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) Sheng Laiyun, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των στοιχείων.


"Οι κύριοι δείκτες κατέδειξαν ότι παρόλο που η ανάπτυξη εξακολουθεί να επιβραδύνεται, ο ρυθμός της επιβράδυνσης μειώθηκε και ορισμένοι δείκτες αυξάνονται ακόμη και με μεγαλύτερη ταχύτητα", πρόσθεσε.

Τα στοιχεία έρχονται μια μέρα μετά που τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός Wen Jiabao είχε πει η οικονομία άρχισε να σταθεροποιείται τους τελευταίους τρεις μήνες και θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε το Πεκίνο για το 2012 για ανάπτυξη 7,5%.

Τα τελευταία στοιχεία μείωσαν την ανάπτυξη κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους στο 7,7%, αλλά ο κ. Sheng επανέλαβε την Πέμπτη τις δηλώσεις του Κινέζου Πρωθυπουργού ότι η Κίνα είναι "πλήρως πεπεισμένη" για επίτευξη του στόχου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «αβεβαιότητες».

Στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης για την κινέζικη οικονομία αποτελούν και τα νέα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσης την Πέμπτη από την στατιστική υπηρεσία και τα οποία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 9,2%, σε ετήσια βάση, το Σεπτέμβριο, από 8,9% τον Αύγουστο.

Οι λιανικές πωλήσεις, το κύριο στοιχείων των καταναλωτικών δαπανών, αυξήθηκαν 14,2%, από 13,2% τον Αύγουστο, ενώ οι πάγιες επενδύσεις ενεργητικού, βασικό μέτρο των δημοσίων δαπανών για υποδομές, αυξήθηκαν 20,5% την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με 20,2% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες.

Η κινέζικη οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό πέρα του 10% την δεκαετία μέχρι το 2010 και αποτελεί την βασική κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, επιβραδύνθηκε από τις αρχές του περασμένου έτους, εξαιτίας των ευρύτερων παγκόσμιων προβλημάτων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ