2012-10-18 13:27:03
Φωτογραφία για Πολιτικοί και καραβανάδες πετούν εκατομμύρια ευρώ σε κυριολεκτικά άχρηστα όπλα και ο λαός δυστυχεί
Αυτοί που πτώχευσαν τον εργαζόμενο λαό μας. Αυτοί που στο όνομα των «Εθνικών ελλειμμάτων και χρεών» εξαφάνισαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δημιούργησαν... εκατομμύρια ανέργους, 500.000 πεινασμένα παιδιά. Αυτοί που κλείνουν παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΚΑΠΗ. Αυτοί που εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν κάθε κοινωνικό αγαθό.

Αυτοί, οι πολιτικοί των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ, οι επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες, οι καναλάρχες και οι μεγαλοδημοσιογράφοι, οι διαπλεκόμενοι υψηλόβαθμοι καραβανάδες, οι έμποροι και βιομήχανοι όπλων συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια. Στο όνομα της «εθνικής άμυνας» συνεχίζουν να μας γδέρνουν απαιτώντας ολοένα περισσότερες θυσίες για να αγοράζουν και συντηρούν άχρηστα όπλα, που τους εξασφαλίζουν όμως χρυσοφόρα συμβόλαια και τεράστιες μίζες.

Σκούζουν μετά όλοι μαζί γιατί μπούκαραν οι απελπισμένοι άνεργοι εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Πεντάγωνο, εκεί που κλείνονται οι αμαρτωλές συμφωνίες, εκεί που γίνεται η μοιρασιά της μίζας μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, εκεί που οι υψηλόβαθμοι καραβανάδες παζαρεύουν τη συνέχεια της καριέρας τους στις βιομηχανίες και τις αντιπροσωπίες του ολέθρου
. Αυτό το βρώμικο κόσμο, της διαπλεκόμενης διεφθαρμένης καπιταλιστικής καθημερινότητας αποκαλύπτει το onalert, στο άρθρο του «Πληρώνουμε "χρυσάφι" το "service" του Super Puma!» του οποίου αναδημοσιεύουμε εκτεταμένα αποσπάσματα.

«Επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Onalert για όσα απίστευτα συμβαίνουν με τη συντήρηση ελικοπτέρου Super Puma. Το οποίο ενώ θα μπορούσε να κάνει τις εργασίες επισκευής στην Ελλάδα με 800.000 ευρώ, το στείλαμε στην Ισπανία, όπου το κόστος έχει φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση παράδοσης. Τι λένε πηγές της Π.Α.:

•Το ελικόπτερο βρίσκεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 στην Ισπανία για 12 ετή επιθεώρηση-συντήρηση. Σύμφωνα με όσα προβλεπόταν το ελικόπτερο έπρεπε να παραδοθεί εντός έξι μηνών και με κόστος 1.259.766,66 ευρώ. Το ελικόπτερο βρίσκεται διαλυμένο στην Ισπανία στις εγκαταστάσεις της Eurocopter Espana και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα παραδοθεί και πόσο θα μας κοστίσει!

•Από 1η Αυγούστου 2012, οι εργασίες στο ελικόπτερο σταμάτησαν εν αναμονή έγκρισης από την ΠΑ “των επιπρόσθετων εργασιών, των οποίων το κόστος έχει ξεπεράσει το αρχικά εγκριθέν ποσό. Η Π.Α ελέγχει τα ευρήματα που αποκαλύπτει η εταιρεία και τις απαιτούμενες πρόσθετες εργασίες, τόσο ως προς την αναγκαιότητα εκτέλεσης τους, όσο και ως προς την τεχνική τους επάρκεια”, λένε. Πόσο έχει φθάσει το κόστος; 2,5 εκατομμύρια ευρώ!!

Στο κρίσιμο ερώτημα, γιατί δεν κάναμε εδώ στην Ελλάδα την συντήρηση, ώστε τουλάχιστον να έχει άμεση και καθημερινή επαφή με την εξέλιξη των εργασιών η ΠΑ, το πράγμα… μπερδεύεται! Αρχικά από την ΠΑ έλεγαν ότι δεν υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα που να μπορεί να κάνει αυτού του επιπέδου τις συντηρήσεις. Όμως όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Onalert, αυτό δεν είναι αληθές. Τέτοιες συντηρήσεις έγιναν σε ελικόπτερα Super Puma της Πυροσβεστικής με κόστος 860.000 ευρώ και χρόνο παράδοσης τις 120 έως 130 ημέρες! Και ιδού ένα μόνο απόσπασμα από μία από τις εταιρείες που εξέφραζαν τις απορίες τους για τον "μονόδρομο" της NAMSA

Ποιοι και γιατί επέμεναν στην λύση της Ισπανίας ,μέσω NAMSA; Γιατί δεν εξετάστηκε πρώτα απ΄ όλα η δυνατότητα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες εντός Ελλάδος; Είναι αλήθεια ότι τότε το φθινόπωρο του 2011 το θέμα της συντήρησης μέσω NAMSA είχε παρουσιαστεί ως θέμα “ύψιστης προτεραιότητας” και άμεσης εκτέλεσης; Αυτό είχε αναφερθεί, γιατί αν επιλέγονταν ελληνική εταιρεία πιθανόν να υπήρχε μια ολιγοήμερη καθυστέρηση για την σύνταξη της σχετικής σύμβασης! Όποιος… βιάζεται σκοντάφτει! Γιατί τώρα μιλάμε για τουλάχιστον εξάμηνη καθυστέρηση ,μ΄ ένα ελικόπτερο διαλυμένο στην Ισπανία».

Δυστυχώς, όμως η περίπτωση της συντήρησης του ελικοπτέρου δεν είναι η μοναδική. Το αμαρτωλό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί ακριβώς όπως και πριν, με τους ίδιους ανθρώπους, σε θέσεις εξουσίας και συναλλαγής, ακολουθώντας τις ίδιες μεθόδους, προκαλώντας τα ίδια βάρη, εξασφαλίζοντας στους διαπλεκόμενους πολιτικούς και στρατιωτικούς τα ίδια κέρδη!

Ας δούμε τι συμβαίνει στο Πολεμικό Ναυτικό και πιο συγκεκριμένα με τα υποβρύχια, τα όποια άλλο γέρνει, για άλλα καταβάλλονται εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπάρχει καμιά πρόοδος των εργασιών, ενώ άλλα τα οποία ακολούθησαν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πρέπει μας λένε να τα θεωρούμε ξεγραμμένα. Μαζί βεβαίως με αυτά πρέπει να ξεγράψουμε και τα 500 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems!

Αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που δεν έχει συγγραφέα έναν «ακραίο μιλιταριστή», αλλά πρόκειται για μια πηγή πλήρως ταυτισμένη με το μιλιταρισμό, τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, τις πολεμικές προμήθειες και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. «Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του ΠΝ στο defencenet.gr, ο εκσυγχρονισμός του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ (S118) "Δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα" και συνεπώς "Βρίσκεται στην περιοχή της απόρριψης και μη αποδοχής του από το ΠΝ"! Βέβαια για την εξέλιξη είναι προϊδεάσει το defencenet.gr με επανειλημμένες αναφοράς στο πολύπαθο πρόγραμμα Neptune II, το οποίο αρχικά προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό τριών υποβρυχίων Type 209/1200, εν συνεχεία οι Γερμανοί πρότειναν εκτός από το ΩΚΕΑΝΟΣ που είχε ολοκληρωθεί (το υποβρύχιο έχει παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 και όλοι οι εμπλεκόμενοι "σφυρίζουν αδιάφορα" γιατί κανείς δεν ξέρει πως να το χειριστεί) να ναυπηγήσουν δύο ολοκαίνουρια υποβρύχια Τype 209/1400 και εν τέλει καταλήξαμε στο νόμο Βενιζέλου με την ... αγορά (ενώ αρχικά μας τα χάριζαν τα δύο 1400άρια) δύο νέων Type 214. Για τα οποία έχουν καταβληθεί 135 εκατ. ευρώ και ακόμα δεν έχει παραληφθεί ούτε βίδα! Εν πάση περιπτώσει το ζήτημα είναι τι θα γίνει με το ΩΚΕΑΝΟΣ, το οποίο έχει κοστίσει 500 εκατ. ευρώ και δυστυχώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ήταν σαφές από την εποχή του νόμου του Βενιζέλου που τροποποίησε τη Neptune II, τον Σεπτέμβριο του 2009 ότι "κάτι δεν πήγαινε καλά" και εκ του λόγου αυτού μετέθεσαν την παραλαβή για τον ... Μάϊο του 2012 (ενώ το υποβρύχιο οι Γερμανοί το είχαν παραδώσει τον Σεπτέμβριο του 2009 όταν και κατήγγειλαν την σύμβαση με το δημόσιο). Το αποτέλεσμα ήταν "μία από τα ίδια: Το ΩΚΕΑΝΟΣ απ' ότι φαίνεται δεν θα πλεύσει ποτέ πια επιχειρησιακά. Εδώ ανακύπτει και μια σειρά άλλων ζητημάτων πέρα από την επιχειρησιακή διάσταση: Ποιος θα πληρώσει στο ΠΝ τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν δαπανηθεί για το αποτυχημένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού; Οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems; Ο Ισκαντάρ Σάφα; Τα αδιέξοδα, λοιπόν σε ότι αφορά τα ΕΝΑΕ, αντί να μειώνονται, μεγεθύνονται... Ας δούμε τι ακριβώς προέβλεπε η Neptune II:

Στις 31 Μαϊου 2002, η ΓΔΕ ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου για την αναβάθμιση τριών υποβρυχίων Type 209/1200 ΠΟΣΕΙΔΩΝ με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη ένα, ύψους 826.173.947 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ομάδες εργασιών: η πρώτη αφορά στη γενική ναυτική επιθεώρηση των σκαφών και στην αποκατάσταση των ευρημάτων, την ολική αντικατάσταση της υπερκατασκευής και των καταστρωμάτων, τη γενική επισκευή των τεσσάρων κύριων μηχανών, τη γενική επιθεώρηση και επισκευή του κινητήρα πρόωσης, καθώς και το σύνολο των λοιπών εργασιών προγραμματισμένης συντήρησης και μακράς ακινησίας επί του υλικού. Η δεύτερη ομάδα αφορά στον εκσυγχρονισμό και περιλαμβάνει:

-τοποθέτηση ενός σύγχρονης τεχνολογίας ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης μάχης με δυνατότητα βολής κατευθυνόμενων βλημάτων Sub Harpoon

-αντικατάσταση του Συστήματος Διεύθυνσης Βολής Τορπιλών

- εγκατάσταση Συστήματος Βολής Βλήματος (WES)

-εγκατάσταση συστήματος αναερόβιας πρόωσης (AIP: Air Independent Propulsion)

-αντικατάσταση των ραντάρ επιφανείας, ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης (ESM: Electronic Support Measures)

-εγκατάσταση κεραίας έγκαιρης προειδοποίησης ESM

-εγκατάσταση ιστού SATCOM (δορυφορικών επικοινωνιών)

-εκσυγχρονισμός του επικοινωνιακού συστήματος και αντικατάσταση του ιστού επικοινωνιών

- εγκατάσταση δύο αδρανειακών συστημάτων ναυτιλίας και ηλεκτρονικού δρομόμετρου

-εγκατάσταση δύο αδρανειακών συστημάτων ναυτιλίας και ηλεκτρονικού δρομόμετρου

-εγκατάσταση συστήματος εκτόξευσης παραπλανητικών δολωμάτων (decoys)

-εγκατάσταση τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-11)

-αντικατάσταση stand πηδαλίων

-αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών εναλλασσόμενου ρεύματος

-αντικατάσταση έλικας

-αντικατάσταση συστήματος αντίστροφης όσμωσης (reverse osmosis)

-μετασκευή θυρίδων καθόδου για την υποδοχή βαθυσκάφους διάσωσης

-λήψη μέτρων μείωσης θορύβου

Μετά την αναβάθμιση η διάρκεια πλεύσης σε κατάδυση με 4 κόμβους χωρίς αναπνευστήρα υπολογιζόταν πως θα επεκταθεί από 95 σε 362,5 ώρες, ενώ η επικάλυψη της έλικας εξασφαλίζει χαμηλότερο ίχνος θορύβου. Κάπου εκεί φαίνεται ότι το πρόγραμμα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις αρχικές προδιαγραφές. Οι εργασίες ξεκίνησαν με το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ (S118) το Νοεμβρίου του 2004, όταν το ανθεκτικό σκάφος κόπηκε σε δύο σημεία για να προστεθεί μελλοντικά το τμήμα ΑΙΡ και να αφαιρεθούν οι 4 πετρελαιοκινητήρες με τις ηλεκτρογεννήτριες, ο ηλεκτροκινητήρας πρόωσης, οι αντλίες κυτών και άλλα συστήματα. Κατά την διάρκεια των εργασιών αυτών προέκυψε η ανάγκη αντικατάσταση του κελύφους των πετρελαιοκινητήρων MTU 12V493 TY60 εξαιτίας ρωγμών, μαζί με άλλες, πρόσθετες εργασίες. Στις 31 Μαΐου 2006 υποβλήθηκε αναθεώρηση της σύμβασης αναβάθμισης για τελική έγκριση και υπογραφή, όμως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθυστέρησε να ανταποκριθεί για διάστημα ενός έτους. Μέχρι τον Ιούλιο του 2008, η καθυστέρηση στην παράδοση του ΩΚΕΑΝΟΣ ήταν 17 μήνες βάσει της αρχικής σύμβασης και έφτασε τελικά τους 31 όταν παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Αλλά δεν παραλήφθηκε και ούτε πρόκειται να παραληφθεί...».

Άλλες δημοσιογραφικές πηγές θέτουν ζήτημα κενού πιστοποίησης και πολιτικών εκβιασμών για την εξασφάλιση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων.

Σε κάθε περίπτωση όμως αποκαλύπτεται ότι τεράστια ποσά επενδύθηκαν σε άχρηστα οπλικά συστήματα.

Εμείς απαιτούμε:

Ούτε ένα Ευρώ για Πολεμικούς Εξοπλισμούς. Να καλυφθούν άμεσα οι τεράστιες ανάγκες του εργαζόμενου λαού μας που δυστυχεί.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Diktiospartakos.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ