2012-10-17 17:17:51
Φωτογραφία για Παιχνίδι με τη φωτιά!
Λίγες ώρες προτού ο πρωθυπουργός μπει στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να πετάξει αρχικά σήμερα για το Βουκουρέστι (Σύνοδος του ΕΛΚ) και αύριο για τις Βρυξέλλες (Σύνοδος Κορυφής), το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά. Από τη μια, οι απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά και το «όχι» των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη και, από την άλλη, ο φόβος να μας... ρίξουν έξω στα χρονοδιαγράμματα και να μην πάρουμε εγκαίρως τη δόση δημιουργούν ένα εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή δραματική τρίωρη συνάντηση των αρχηγών στη Βουλή τόνισε σε όλους τους τόνους ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι ένα. Πρέπει να πάρουμε τη δόση.

Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τελευταίο λεπτό». Το αν θα φτάσει στα αυτιά των εταίρων μας στη Σύνοδο Κορυφής παραμένει ερωτηματικό, καθώς όλα δείχνουν ότι το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις αμερικανικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Νοεμβρίου
. Επειτα από αυτές θα φανεί αν θα πάμε σε νέα Σύνοδο Κορυφής ή σε έκτακτο Eurogroup που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας μας. Η συνάντηση των τριών αρχηγών από την αρχή γινόταν σε βαρύ κλίμα, μια και η αδιαλλαξία της τρόικας, που φεύγει σήμερα από την Αθήνα, και οι εμμονές κυρίως του εκπροσώπου του ΔΝΤ είχαν δημιουργήσει παγωμάρα στο Μαξίμου, που θεωρούσε ότι με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο θα μπορούσε να πάει ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες χωρίς μεν την έκθεση, αλλά με τη συμφωνία κλεισμένη σε πολιτικό επίπεδο στις αποσκευές του. Τώρα όλα έχουν πάει πίσω, μια και η καθυστέρηση τελικά λειτούργησε εις βάρος της χώρας μας, που θα πάει για άλλη μια φορά με την πλάτη στο τοίχο σε Σύνοδο Κορυφής.

  Στα άκρα

 Το σκηνικό της ρήξης με την τρόικα, που θα επηρεάσει και την κυβερνητική συμμαχία, περιέγραψαν στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις δηλώσεις τους τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης. Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. στράφηκαν με σκληρή φρασεολογία κατά της τρόικας, κατηγορώντας την ότι οδηγεί τα πράγματα στα άκρα. Μάλιστα στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. έλεγε ότι η τρόικα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει μια κυβέρνηση που μπορεί να κάνει πέντε πράγματα ή θέλει να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης, στις δηλώσεις του, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τα εργασιακά όπως τα εμφάνισε η τρόικα.

«Αν γίνουν δεκτά, θα ισοδυναμούσαν με τροφοδότηση της ύφεσης και της ανεργίας» είπε ο κ. Κουβέλης και διευκρίνισε ότι «η κατανομή των μέτρων είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας». «Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, για να συμπληρώσει ότι «οι αξιώσεις της τρόικας δεν έχουν σχέση με αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα για τα 11,5 δισ. ευρώ». Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, είπε ότι η τρόικα εξωθεί τα πράγματα στα άκρα, την κατηγόρησε για σκόπιμη καθυστέρηση, αλλά επανέλαβε ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η τρόικα «παίζει με τη φωτιά για την ελληνική κοινωνία και την ευρωζώνη».

 Συμπλήρωσε επίσης ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παρουσιάσει στην Σύνοδο Κορυφής το πραγματικό εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας. «Το σημείο που φτάσαμε στα εργασιακά τον περασμένο Φεβρουάριο είναι το τελευταίο». «Πρέπει οι συζητήσεις να κλείσουν, όχι όμως όπως όπως και όσο όσο» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διήρκεσε τρεις ώρες και κατά τη διάρκειά της έγινε ενημέρωση στους αρχηγούς από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Αποχωρώντας από τη Βουλή ο πρωθυπουργός συνομίλησε με δημοσιογράφους και είπε ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται». Τέλος, επίθεση στην τρόικα για τις απαιτήσεις της στα εργασιακά εξαπέλυσε χθες και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Θεωρώ αδικαιολόγητη και αδιανόητη την επιμονή και την αδιαλλαξία της τρόικας στα μέτρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά» είπε ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.                                                       Νίκος Ελευθερόγλου. ..εφ Δημοκρατία.......
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ