2012-10-17 09:26:40
Φωτογραφία για ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα διαμορφωθεί η νέα στρατηγική της κυβέρνησης, μετά το χθεσινό «όχι», πρωτίστως του Φώτη Κουβέλη και δευτερευόντως του Ευάγγελου Βενιζέλο, στο πακέτο των εργασιακών. 

Θα έχουν προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διμερείς επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, ενώ θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα και η τρόικα.

Η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το πακέτο των εργασιακών δεν περνά ούτε από την κοινωνία ούτε όμως και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων, προχώρησε σε μία υψηλού ρίσκου κίνηση, ελπίζοντας ότι η τρόικα τελικά θα υποχωρήσει και συνεπώς τα υπόλοιπα σκληρά μέτρα θα περάσουν σχετικά ευκολότερα.

Είναι σαφές ότι η αντίδραση του Φώτη Κουβέλη - και δευτερευόντως του Ευάγγελου Βενιζέλο - δεν έγιναν ερήμην του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε, αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιάννη Βρούτση να συναντηθούν με την τρόικα και να διαμηνύσουν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι αρνούνται να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα και ότι συνεπώς οι δανειστές θα πρέπει να ρίξουν τις - ούτως ή άλλως παράλογες - απαιτήσεις τους, προκειμένου να μην υπάρξει και πολιτική αποσταθεροποίηση.


Πάντως η σκληρή γραμμή της τρόικας για τα εργασιακά «ένωσε» τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αντ. Σαμαράς μεταβαίνει σε Βουκουρέστι και Βρυξέλλες με πολιτικά επιχειρήματα για τις αντοχές της κοινωνίας αλλά και της κυβέρνησης.

Σε διαπιστώσεις για την περίεργη στάση της τρόικας αλλά και σε κοινή γραμμή για το πώς θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός στις επαφές που θα έχει στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Κορυφής, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι κάτω από την ασφυκτική πίεση της τριμερούς αλλά και των παράλογων, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτήσεών της, έδειξαν να ενώνονται προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα εντός των τειχών της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς ο οποίος προσδοκά ότι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στη ρουμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται υπέρμετρα αισιόδοξος για την έκβαση των συζητήσεων αλλά ταυτόχρονα και αποφασισμένος να προχωρήσει, προκειμένου σε καμία περίπτωση να μην θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Οι σκληρές δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά τη συνάντηση οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης για την τρόικα ήταν σε πλήρη και απόλυτη γνώση του Πρωθυπουργού, ο οποίος φρόντισε, άλλωστε, λίγη ώρα αργότερα, μέσω του Γιάννη Στουρνάρα, να στείλει ένα θετικό μήνυμα στην τριμερή για τη… συμβολή της στη διαδικασία των διαβουλεύσεων με την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων.

Real.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ