2012-10-15 22:49:03
Φωτογραφία για Συρία: Το ΝΑΤΟ στρέφει το βλέμμα του στον αγωγό φυσικού αερίου
Ο Manlio DiNucci εξετάζει τον πόλεμο στη Συρία ως γεωγράφος: η ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο συνασπισμός της Συμμαχίας και, κυρίως, το στρατηγικό κίνητρο. Αυτό που πραγματικά διακυβεύεται σε αυτή τη σύγκρουση δεν είναι η αλλαγή καθεστώτος, αλλά η σφράγιση της εξόδου στη Μεσογείου για το ιρανικό φυσικό αέριο και ο έλεγχος των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Συρίας.

Η κήρυξη πολέμου σήμερα θα ήταν παράλογη. Αλλά για να πραγματοποιηθεί το μόνο που θα χρειαζόταν είναι ένα casus belli . Όπως το βλήμα το οποίο εκτοξεύθηκε από τη Συρία και είχε ως αποτέλεσμα πέντε θύματα στην Τουρκία. Η Άγκυρα απάντησε με βολές κανονιών, ενώ το κοινοβούλιο εξουσιοδότησε την κυβέρνηση Ερντογάν να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Μια λευκή επιταγή για πόλεμο την οποία το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να πάρει.

Το Ατλαντικό Συμβούλιο καταγγέλλει τις "πρόσφατες επιθετικές πράξεις του συριακού καθεστώτος στα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ", για να προκαλέσει ενεργοποίηση του άρθρου 5, δηλώνοντας ότι μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων
. Αλλά, έτσι και αλλιώς, "το άρθρο 5 "είναι ήδη σε ισχύ: είχε εισαχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και εφαρμόζονταν κατά του Αφγανιστάν και της Λιβύη, και δίνει τη δυνατότητα για πράξεις που δεν καλύπτονται από το άρθρο 5, εκτός του εδάφους της Συμμαχίας.

Πράγματι, οι εικόνες των κατεστραμμένων κτιρίων στη Δαμασκό και στο Χαλέπι από ισχυρά εκρηκτικά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι αυτό δεν ήταν έργο μόνο επαναστατών, αλλά ότι υπήρχε διείσδυση από επαγγελματίες στρατιώτες. Περίπου 200 ειδικοί των επίλεκτων δυνάμεων της βρετανικής SAS και SBS – σύμφωνα με την Daily Star – δραστηριοποιούνται ήδη εδώ και μήνες μέσα στη Συρία, μαζί με μονάδες των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Τα στρατεύματα αποτελούνται από αρκετές ένοπλες ισλαμικές ομάδες (μέχρι χθες είχαν επισημανθεί από την Ουάσιγκτον ως « τρομοκράτες ») από το Αφγανιστάν, τη Βοσνία, την Τσετσενία, τη Λιβύη και άλλες χώρες. Στην ομάδα του Αμπού Ομάρ των Τσετσένων – όπως αναφέρει ανταποκριτής της Guardian στο Χαλέπι-οι εντολές δίνονται στα αραβικά, αλλά θα πρέπει να μεταφράζονται σε Τσετσένικα, Τουρκικά, Σαουδική διάλεκτο, Ουρντού, γαλλικά και άλλες γλώσσες.

Μεταφέροντας πλαστά διαβατήρια (μια ειδικότητα της CIA), οι μαχητές συρρέουν στις τουρκικές επαρχίες των Αδάνων και Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία, όπου η CIA έχει ανοίξει κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης. Τα όπλα προέρχονται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ το οποίο, όπως στη Λιβύη, παρέχει επίσης ειδικές δυνάμεις. Οι επιχειρησιακές εντολές δύνονται από πλοία του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Εν τω μεταξύ, στο όρος Cassioum, στα σύνορα με τη Συρία, το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει μια νέα ηλεκτρονική βάση κατασκοπείας, εκτός από την βάση ραντάρ Kisecik και την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Στην Κωνσταντινούπολη ένα κέντρο προπαγάνδας άνοιξε, όπου διαφωνούντες της Συρίας που σχηματίστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατασκευάζουν ειδήσεις και τα βίντεο που μεταδίδονται από δορυφορικά δίκτυα. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Συρίας έχει ήδη ξεκινήσει, βασίζεται στην ανάγκη να αποδεσμευτεί τη χώρα από το καθεστώς Άσαντ. Όπως στη Λιβύη, οι εσωτερικές διαμάχες εντάθηκαν, προκειμένου να προκληθεί η κατάρρευση του κράτους, αξιοποιώντας την τραγωδία που περιβάλλει τον πληθυσμό.

Ο στόχος είναι ο ίδιος: η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία τον Ιούλιο του 2011 για αγωγό φυσικού αερίου που, μέχρι το 2016, θα πρέπει να συνδέεται το ιρανικό κομμάτι του South Pars, το μεγαλύτερο στον κόσμο, στη Συρία και, συνεπώς, στη Μεσόγειο. Η Συρία, όπου άλλο ένα μεγάλο κοίτασμα έχει ανακαλυφθεί κοντά στην Χομς, μπορεί να γίνει ένα κομβικό σημείο εναλλακτικών διαδρόμων ενέργειας σε σχέση με εκείνες που διέρχεται από την Τουρκία και σε άλλες διαδρομές που ελέγχονται από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Για αυτό θέλουν να επιτεθούν και να την καταλάβουν.

Στην Τουρκία, αυτό είναι σαφές για τους 129 Βουλευτές (ένα τέταρτο) οι οποίοι είναι κατά του πολέμου και για τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν φωνάζοντας " Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία . "

ellinikiafipnisis.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ