2012-10-15 20:12:52
Φωτογραφία για Ερντογάν: Η αεροπειρατεία ως υποκατάστατο του πολέμου;
Louis Denghien

Το αρμενικό ακινητοποιημένο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Ερζερούμ: και τώρα ο Ερντογάν τα βάζει (τουρκική νοσταλγία;) με τους Αρμένιους!

Ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το συριακό αεροπλάνο που εκτράπηκε από δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προς την Άγκυρα μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών, οι τουρκικές αρχές ακινητοποίησαν σήμερα στο αεροδρόμιο του Ερζερούμ (ανατολική Τουρκία), ένα αεροπλάνο μεταφοράς εμπορευμάτων της κρατικής Air Armenia, που ταξίδευε από την Αρμενία προς τη Συρία. 

Προφανώς, ο λόγος για αυτήν τη πράξη υπερβολικού ζήλου ήταν η πιθανή παρουσία ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού με προορισμό τον συριακό στρατό. Αλλά οι Τούρκοι επιθεωρητές δεν βρήκαν τίποτα άλλο στο αεροπλάνο εκτός από το φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τον αρμενικό πληθυσμό του Χαλεπίου.


Ο Λαβρόφ δυσαρεστημένος

Αλλά αυτό το νέο «αεροπορικό περιστατικό» αντανακλά την στρατηγική έντασης της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται να ταπεινωθεί, παρά την όλο και πιο φανερή αποτυχία της  πολιτικής και στρατιωτικής αποσταθεροποίησης του γείτονά της, ενώ η αριθμός των Σύρων προσφύγων στο έδαφός της φέρεται να έχει φτάσει το ορόσημο των 100.000.

Αν και δεν αναφέρονται πλέον άλλα πυρά από τη Τουρκία προς τη Συρία, ο Ερντογάν ανέπτυξε άλλα χερσαία στρατιωτικά μέσα στα σύνορα της.

Αυτή η πολιτική της κλιμάκωσης και απειλών φέρνει στη Τουρκία δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, και φυσικά την Αρμενία, υπό τη πλατωνική αμηχανία του ΝΑΤΟ.

Γνωρίζουμε ότι για τη περίπτωση του συριακού αεροπλάνου, ο Λαβρόφ ήταν πολύ σαφής και σκληρός, εξηγώντας ότι οι αποθήκες του αεροσκάφους περιέχεαν, ως ρωσικό πολεμικό υλικό, μόνο ανταλλακτικά για ραντάρ, επιτρεπόμενα προϊόντα από τις διεθνείς συμβάσεις και ως εκ τούτου είχαν πουληθεί και μεταφέρονταν στον Σύρο πελάτη, ο οποίος ζήτησε από την Άγκυρα  την επιστροφή του υλικού που κατασχέθηκε.

Δικαιολογημένη απαίτηση, αλλά που είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί, δεδομένης της συμπεριφοράς της κυβέρνησης Ερντογάν που απαγόρευσε τις υπερπτήσεις του εδάφους της Τουρκίας  από συριακά εμπορικά αεροσκάφη. Σε απάντηση η Δαμασκός απαγόρευσε τον ουρανό της Συρίας για τα τουρκικά αεροπλάνα, γεγονός το οποίο φέρνει άλλες δυσμενείς εμπορικές επιπτώσεις για την Τουρκία.

Πόλεμος, πραγματικά;

Αυτή η πολιτική της αεροπειρατείας - ρωσικές πηγές, όπως ο δίαυλος Russia Today επιβεβαιώνουν τη βία της τουρκικής αστυνομίας κατά του πληρώματος  και των επιβατών του συριακού αεροπλάνου για να τους αναγκάσουν να υπογράψουν ψευδείς δηλώσεις για έκτακτη προσγείωση  - αποτελεί σαφή πρόκληση. 

Αλλά μήπως μεταφράζει μια πορεία προς τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών;

Ακούγοντας τις δηλώσεις του Ερντογάν, όλα φαίνονται να πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια διεθνούς συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το πρόσχημα ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει λύση στην κρίση της Συρίας. Ασφαλώς, βλέπουμε τον Ερντογάν που έρχεται από πολύ μακρυά, ειδικά δεδομένου ότι δεν κρύβεται καθόλου: «Παρ 'όλες τις προσπάθειές μας, ο ΟΗΕ αρνείται να παρεμβαίνει στο ανθρώπινο δράμα που συνεχίζεται στη Συρία για 20 μήνες» δήλωσε από το βήμα του φόρουμ. Κωμική συνέπεια (ακούσια), ο Ερντογάν αναφέρεται στην ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των δυτικών δυνάμεων στον ΟΗΕ! Αλλά είναι ακριβώς οι δυτικές χώρες, που υποστηρίζουν τον Ερντογάν, οι οποίες έκαναν τα πάντα στο Σ.Α. για την προώθηση της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, και είναι η Ρωσία και η Κίνα, διπλωματικές δυνάμεις στη πράξη «αντι-δυτικές» που αντιστάθηκαν σε αυτό, εξ ονόματος ακριβώς της ύπαρξης ενός πολυπολικού κόσμου. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η σκέψη -ή έκφραση- του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης είναι τόσο συγχυσμένη όσο και η πολιτική του.

Την ίδια μέρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ερντογάν, έριξε νέα προειδοποίηση προς τη Συρία για τα τουρκικά αντίποινα σε οποιαδήποτε διασυνοριακή «αγριάδα» του συριακού στρατού. Αυτός ο συνεχής απειλητικός λόγος ψευτοπαλληκαρά φέρνει σε αμηχανία ακόμη και τους παραδοσιακούς συμμάχους της Άγκυρας. Και έτσι, η Γερμανία, τής οποίας ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, σε συνάντηση με τον Νταβούτογλου, έκανε ένα σχόλιο που δείχνει την ανησυχία του Βερολίνου: «Είμαστε στο πλευρό της Τουρκίας, αλλά ζητούμε επίσης από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση». Σαφώς,  η Γερμανία, και συνεπώς η Ευρώπη, δεν θέλουν περισσότερα από το ΝΑΤΟ έναν πόλεμο με σοβαρές και δύσχρηστες συνέπειες.

Ωστόσο, μπορούν οι Τούρκοι ηγέτες να παρακάμψουν την αντίθεση των συμμάχων της Συρίας και την απροθυμία των σύμμαχων της Άγκυρας; 

Ο Ερντογάν φαίνεται να ακολουθήσει μια λογική φυγής μπρος τα εμπρός, σαν να ήταν η καταστροφή η μόνη διέξοδος από το διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος έβαλε τον εαυτό του.

Αλλά πιστεύουμε ότι η εσωτερική πολιτική θα τον κρατήσει στο χείλος του γκρεμού: να εκφυλιστούν η αεροπειρατεία και τα διασυνοριακά επεισόδια σε ανοικτή σύγκρουση με τη Συρία απειλούν τη θέση του στην εσωτερική πολιτική, ενάμισι χρόνο μετά την επιτυχία του ΑΚΡ στις βουλευτικές εκλογές. Όποια και αν είναι η τύχη των όπλων, ένας πόλεμος με τη Δαμασκό, είναι η εξασφάλιση για πολλές τουρκικές ανθρώπινες απώλειες, για υλικές καταστροφές στο τουρκικό έδαφος, και του χάους στα σύνορα, μεταξύ των εκατό χιλιάδων προσφύγων, των συμμοριών του ΕΣΣ, και των συνδυασμένων δυνάμεων του ΡΚΚ και της κουρδικής πολιτοφυλακής του PYD.

Ακόμη ένας παρορμητικός ή υστερικός σαν τον Ταγιέπ Ρετζέπ Ερντογάν  -που είναι επίσης έμπειρος πολιτικός- το γνωρίζει πολύ καλά.

Ένας άνθρωπος με αναστατωμένη υπερηφάνεια μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Και ένας πολιτικός άνδρας είναι συχνά πολύ υπερήφανος, ακόμη και μεγαλομανής. Αλλά ένας πολιτικός άνδρας υπόκειται και σε στοιχειώδη προσεκτικότητα Πηγή
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ