2012-10-12 17:04:26
Φωτογραφία για Ευρωζώνη: Εξετάζονται νέος προϋπολογισμός και χρηματοδοτικά εργαλεία
Η ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει την δημιουργία ενός κεντρικού προϋπολογισμού, ξεχωριστού από την Ε.Ε., για την στήριξη των κρατών μελών της που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς και εργαλείων βραχυπρόθεσμου δανεισμού, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο έκθεση Ευρωπαίων αξιωματούχων ενόψει της Συνόδου Κορυφής. 

Το «εσωτερικό report”, το οποίο ετοίμασαν από κοινού ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο πρόεδρος της Κομισιόν E. Barroso, ο επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi και ο επικεφαλής του Eurogroup J. C. Juncker, χαράσσει το μονοπάτι προς μια στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση ανάμεσα στις 17 χώρες - μέλη της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που μαστίζει την περιοχή. 

Στόχος της δημιουργίας αυτού του νέου, ξεχωριστού προϋπολογισμού είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο, η ανάπτυξη κάποιου είδους «δημοσιονομικής ικανότητας» ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης που θα τους επιτρέψει την αποκατάσταση των προβλημάτων στην αγορά εργασίας και των άλλων κοινωνικό - οικονομικών ανισορροπιών που στην περιοχή. 


«Μια από τις λειτουργίες αυτού του νέου εργαλείου «δημοσιονομικής ικανότητας» είναι να διευκολύνει την προσαρμογή επιμέρους χωρών από οικονομικά σοκ, προσφέροντας ένα βαθμό απορρόφησης σε κεντρικό επίπεδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. 

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. διατηρεί έναν ενιαίο προϋπολογισμό ύψους 130 δισ. ευρώ, ο οποίος χρηματοδοτείται από τις 27 χώρες – μέλη της και οι πόροι του διοχετεύονται στους τομείς της γεωργίας, της επιστήμης και των υποδομών. Αντίστοιχος προϋπολογισμός για την ευρωζώνη, ωστόσο, δεν υφίσταται. 

Το report, το οποίο σύμφωνα με το πρακτορείο αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο, αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστεί «η δημιουργία βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως για παράδειγμα, έντοκα γραμμάτια, σε μια περιορισμένη και υπό προϋποθέσεις βάση».
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ