2012-10-11 11:00:15
Φωτογραφία για Οριακό το σημείο για χάραξη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής
Η εικόνα της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα ήταν καθαρή. Η γερμανίδα Καγκελάριος μετέφερε τα γερμανικά αισθήματα απέναντι στους Έλληνες, τα οποία απεικονίζουν την διαχρονική στάση των Γερμανών απέναντι στην χώρα μας.«Εύχομαι και ελπίζω να παραμείνετε στο ευρώ», δήλωσε με αδιαφορία η πρώην σοσιαλίστρια, νυν χριστιανοδημοκράτης, παγώνοντας τον Αντώνη Σαμαρά.Μα ποιος περίμενε διαφορετική συμπεριφορά από τους Γερμανούς, οι οποίοι ποτέ δεν συνδύασαν πολιτική με συναίσθημα. Είναι, όπως οι περισσότεροι δυτικοευρωπαίοι, ψυχροί επαγγελματίες.

Οι πιέσεις στην Γερμανία για την πολιτική λιτότητας, η επίσκεψη Κλίντον με… επενδυτικές διαθέσεις στην χώρα μας καθώς και, γιατί όχι, οι φόβοι της Μόσχας για ντόμινο της κρίσης, οδήγησαν την «στριμωγμένη» Καγκελάριο στο να επισκεφτεί την Ελλάδα, βγάζοντάς την κατά κάποιον τρόπο από την γεωπολιτική καραντίνα. Ίσως να μην ήταν η κατάλληλη στιγμή για επίσκεψη, δεδομένου του αντί-γερμανικού κλίματος, το οποίο εμφύτευσε το ίδιο το Βερολίνο στις καρδιές των Ελλήνων, αποδεικνύοντας την αδυναμία των Γερμανών να ψυχολογούν πρόσωπα και καταστάσεις στα πλαίσια της διπλωματίας.


Ωστόσο η επίσκεψη αυτή (που δεν είχε ιδιαίτερα παρατράγουδα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός μας και να ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις αρχηγών κρατών.

Το τι ειπώθηκε μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ελπίζουμε η κουβέντα να συμπεριέλαβε και γεωπολιτική. Κάποια πράγματα θα φανούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι έλαβε χώρα συνάντηση Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών, όπου ακούγεται ότι οι Έλληνες μίλησαν στην Καγκελάριο με την γλώσσα της πιάτσας για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και την τραγική έλλειψη ρευστότητας. Ευχόμαστε στο ίδιο κλίμα και η απάντηση Σαμαρά στην περίπτωση που η μεταξύ τους συζήτηση αφορούσε το ενεργειακό κομμάτι σε σχέση με την χώρα μας. Μην ξεχνάμε τις περιβόητες Ε.Ο.Ζ. και τις προθέσεις των γερμανικών ιδρυμάτων στην χώρα μας.

Ένα είναι το σίγουρο: Η Ευρώπη και άρα και η Γερμανία μπαίνουν σιγά-σιγά σε ύφεση βάσει αριθμών. Η ύφεση, μας διδάσκει η ιστορία, φέρνει μαζί της κι άλλα δεινά. Η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης θα παίξει βαρύνοντα ρόλο στις εξελίξεις που έπονται. Αυτό το γνωρίζει η Γερμανία, η οποία τόσα χρόνια, μέσω γερμανοτραφών πολιτικών, αγκομαχούσε να καταστήσει την Ελλάδα γερμανικό προτεκτοράτο. Πάντα σκόνταφτε όμως στις Η.Π.Α., που θεωρούν την Ελλάδα κομμάτι της αμερικανικής σφαίρας επιρροής. Ξαφνικά, και μετά την κόντρα με την Τουρκία, εμφανίζεται το Ισραήλ, που βλέπει Ελλάδα και Κύπρο, ως όαση-διέξοδο μπρος στην ισλαμική «κινούμενη άμμο» από τον Καύκασο μέχρι το Μαρόκο. Από την σύναξη δεν θα μπορούσε να λείπει η Ρωσία του Πούτιν. Το Κρεμλίνο θεωρεί την Ελλάδα χώρα κλειδί σ’ έναν ορθόδοξο άξονα, αντίβαρο στην τουρκικές επιδιώξεις σε Βαλκάνια και Αιγαίο, που ως σκοπό έχουν, μεταξύ άλλων, να αποκόψουν την «Αρκούδα» από την περιοχή. Τέλος η Κίνα χαρακτηρίζει την χώρα μας ως σημαντικό στρατηγικό σημείο εισόδου στις αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τι σημαίνει αυτό; Ώρα για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, προκειμένου να αφεθεί παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα!
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ