2012-10-10 18:51:05
Φωτογραφία για Η μεγάλη διπλωματική γκάφα του Βαγγέλη Μειμαράκη...!!!
Της Μαρίνας Μάνη

Ενα ξύλινο καραβάκι που δώρισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών έγινε η αφορμή να τεθεί θέμα Αιγαίου και, μάλιστα, από το χώρο του ελληνικού Κοινοβουλίου. 

Συγκεκριμένα: Ο πρόεδρος της Βουλής, υποδεχόμενος τον Αχμέτ Νταβούτογλου, του δώρισε –κατά πώς επιτάσσει η εθιμοτυπία– ένα αντίγραφο κυκλαδίτικου καραβιού. Συνόδευσε δε την κίνηση αυτή με τη φράση “που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας”. 

Ο Τούρκος αξιωματούχος άδραξε την ευκαιρία και, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μειμαράκη για το δώρο, τόνισε: “Εχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούσαμε το Αιγαίο, ως  θάλασσα φιλίας και συνεργασίας, να είναι πάντοτε ελεύθερο”.

Φράση που ερμηνεύτηκε ως έμμεση αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο.

Πέραν του δώρου, στην κατ΄ιδίαν συζήτησή τους ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε ως προϋπόθεση για το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες την άρση του casus belli που είχε κηρύξει η Τουρκία εάν η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπως δικαιούται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Πάντως σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη το «πρόβλημα» οφείλεται σε λάθος του Τούρκου διερμηνέα. Αναμένονται διευκρινίσεις για το τι ακριβώς μεταφράστηκε λάθος.

«Δεν ανακατεύομαι» 

Μετά τις συζητήσεις που προκάλεσε (σε συμπολίτευση κι αντιπολίτευση) η κίνηση... με το καραβάκι, ο κ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, για να τον διαβεβαιώσει ότι «δεν ανακατεύεται» στις διπλωματικές και διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ