2012-10-10 14:26:03
Φωτογραφία για Λευτέρης Κ. Αυγενάκης: «Θετικά και Προοπτικές από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα»
από το Γραφείο Τύπου

Μία νέα «σελίδα» εγκαινιάστηκε στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις μετά τη σημερινή επίσκεψη της Καγκελαρίου, κ. Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Σε πρώτο επίπεδο, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι επιτεύχθηκε η εξομάλυνση των ελληνο-γερμανικών σχέσων αλλά και η ενίσχυση της Ελλάδας στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη και στην διεθνή αγορά. Τα βασικά μηνύματα της σημερινής συνάντησης είναι ότι η Ελλάδα κερδίζει την χαμένη αξιοπιστία της και η Γερμανία επιθυμεί εμπράκτως πλέον την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ.

Η επίσκεψη αυτή καθεαυτή, «το δύσκολο ταξίδι της Άγκελα Μέρκελ», όπως χαρακτηρίστηκε από τον γερμανικό τύπο αποτελεί κίνηση συμβολισμού του «ενωτικού» κλίματος για τις δύο χώρες. Η έμπρακτη συμπαράσταση της Καγκελαρίου στον Πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά αποδεικνύει τη θέλησή της Μέρκελ να παραμείνει η Ελλάδα «ισότιμος εταίρος» στην Ευρώπη. Το μήνυμα ότι η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα, έστω και υπό προϋποθέσεις, αποτελούν για τη χώρα μας τους καλούς «οιωνούς» της σημερινής πραγματικότητας και όπως αυτή θα αρχίσει να διαμορφώνεται σταδιακά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Οι εξελίξεις αυτές τερματίζουν την κουβέντα για την «έξοδο» της χώρας από την ζώνη του Ευρώ, περί πτώχευσης, και σηματοδοτούν την αναγνώριση και ενίσχυση των προσπαθειών της χώρας. Ξεκινάει η συζήτηση για το θέμα της επιμήκυνσης, διασφαλίζεται η δόση των 31.5 που θα εξασφαλίσει ρευστότητα στις τράπεζες και στην αγορά, ενώ παράλληλα έρχεται στο προσκήνιο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Μετά τη σημερινή συνάντηση η χώρα εξέρχεται από την διεθνή απομόνωση.

Επιπλέον, διανοίγονται οι προοπτικές για εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Υγείας και άλλων φορέων βασισμένων στα πρότυπα του Γερμανικού μοντέλου. Τα κοινά προγράμματα που θα ξεκινήσουν στο άμεσο, προσεχές διάστημα θα παρέχουν στην Ελλάδα τεχνολογική, τεχνική και επενδυτική βοήθεια από την Γερμανία με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ζωής.

Τέλος, η προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας και απεγκλωβισμού της Ελλάδας από την δύσκολη, οικονομική συγκυρία αποτελούν δείγματα ότι η χώρα απέκτησε ένα καλό «εταίρο» και έναν «πραγματικό φίλο» και η εξέλιξη αυτή είναι αναμφίβολα προσωπική επιτυχία του σημερινού Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ