2012-10-08 09:39:02
Φωτογραφία για Ενώπιος ενωπίω με τον ανακριτή
Ο τέως διευθυντής εξοπλισμών και «δεξί χέρι» του Ακη κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και ότι διαχειρίστηκε τμήμα της παράνομης περιουσίας του τέως υπουργού. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και υποστηρίζει ότι είναι θύμα πλεκτάνης

Ο Γ. Σμπώκος... συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε πάρει για να απολογηθεί, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν ύποπτος φυγής στο εξωτερικό

Το κατώφλι του ανακριτή αναμενόταν να περάσει σήμερα ο προσωρινά κρατούμενος στη ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών) Γιάννης Σμπώκος, για να απολογηθεί για τις βαριές κατηγορίες που του καταλογίζονται και να κριθεί εάν πρέπει να προφυλακιστεί ή να αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.

Πέρα από τον τέως γενικό διευθυντή εξοπλισμών και πρώην στενό συνεργάτη του προφυλακισμένου τ. υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου, έχουν κληθεί για σήμερα σε απολογία (μετά τη σχετική προθεσμία που είχαν πάρει) η τ. σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου Γκούντρουν Μολντενάουερ.


Το βαρύτερο κατηγορητήριο έχει να αντιμετωπίσει ο Ι. Σμπώκος, καθώς ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής τού καταλογίζει «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (ξέπλυμα χρήματος) και μάλιστα εξέδωσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης την περασμένη εβδομάδα, λίγες μέρες πριν να εκπνεύσει η προθεσμία που του είχε δώσει για να απολογηθεί, θεωρώντας ότι υπήρχε κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό, αφού είχε αναπτύξει και σχετικούς δεσμούς αλλά και διέθετε την κατάλληλη υποδομή.

Η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη

Τι του καταλογίζεται

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον Ι. Σμπώκο καταλογίζεται ότι από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 διαχειρίστηκε ένα τμήμα της παράνομης περιουσίας του Α. Τσοχατζόπουλου (τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ) που φέρεται να είχαν δοθεί στον τ. υπουργό ως «μίζες» για διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα. Κατά τις ανακριτικές αρχές μάλιστα, η εκτιμώμενη απόδοση της διαχείρισης του παράνομου ποσού έφθασε το 2010 περίπου τα 80 εκατ. ευρώ.

Ο Ι. Σμπώκος θα κληθεί να απαντήσει και για άλλες κατηγορίες, όπως ότι από τις αρχές του 2000 μέχρι τις 16/4/10 κατείχε και απέκρυψε ποσό 1 εκατ. ευρώ εν γνώσει του ότι προέρχεται από δωροδοκία του τ. υπουργού. Ο κατηγορούμενος τ. διευθυντής εξοπλισμών έχει δηλώσει ότι είναι αθώος, ότι δεν έχει καμία σχέση με «μαύρο χρήμα» ή παράνομο πλουτισμό και πως θα δώσει όλα τα σχετικά στοιχεία στον ανακριτή.

Παράλληλα θα πρέπει να απαντήσει για όσα έχει καταγράψει ο Α. Τσοχατζόπουλος στο προσωπικό του ημερολόγιο, αλλά και να απολογηθεί σε όσα του καταλόγισε «καίγοντάς» τον ο Ν. Ζήγρας, όταν στη συμπληρωματική του απολογία επέμεινε:

«Εχω ακούσει από τον Τσοχατζόπουλο να λέει ότι τα περισσότερα από τα χρήματά του τα διαχειριζόταν ο Σμπώκος, μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας του πεθερού του και από εκεί διακινούνταν σε διάφορες επιχειρήσεις, μέσω ελβετικών τραπεζών».

Επιβαρυντική για τον Ι.Σμπώκο ήταν και η συμπληρωματική απολογία της λογίστριας του Ακη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνης Λαμπροπούλου.

H πρώην σύζυγος

Η Γκουντρουν Μολντενάουερ καλείται να λογοδοτήσει για όσα κετέθεσε σε βάρος της στον ανακριτή ο Ν. Ζήγρας, καλώντας τον να ελέγξει πόσες χιλιάδες δολάρια πήρε στο εξωτερικό σε τσάντες για να συναινέσει στο διαζύγιο με τον Α. Τσοχατζόπουλο, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως η τ. σύζυγος πήρε 500.000 δολάρια που δεν δηλώθηκαν. Το ΣΔΟΕ είχε επισημάνει ότι η τ. σύζυγος δήλωνε εισοδήματα από διατροφή που της έδινε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος εμφάνιζε το ίδιο διάστημα μικρά εισοδήματα. Η Μολντενάουερ είχε υποστηρίξει ότι τα ποσά είναι νόμιμα και έχουν φορολογηθεί.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Β. ΣΤΑΜΑΤΗ

Αρνήθηκε και πάλι κάθε ανάμειξη

Συμπληρωματική απολογία έδωσε η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, την οποία επισκέφθηκε γι' αυτόν τον λόγο ο ανακριτής Γ. Μαλλής στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και κρατείται, ύστερα από δικό της αίτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Β. Σταμάτη επέμεινε στη γνωστή υπερασπιστική της γραμμή να αρνείται κάθε ανάμειξή της σε όσα καταλογίζει ο ανακριτής σε όλη την ομάδα γύρω από τον τ. υπουργό, σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες. Επέμεινε -κατά τις ίδιες πληροφορίες- πως δεν μπορούσε να γνωρίζει εάν υπήρχε ή όχι παράνομη προέλευση χρημάτων, αφού δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στις δραστηριότητές του.

Η ίδια έδωσε, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του 5χρονου παιδιού της που μεγαλώνει χωρίς τους φυσικούς του γονείς που συνεχώς αναζητά, με τον παππού και τη γιαγιά, εκτός Αθηνών, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να αποφυλακιστεί όχι μόνο λόγω του παιδιού της, αλλά και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, όπως έχει εκθέσει και σε σχετική εκκρεμή αίτησή της.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ