2012-10-06 21:19:02
Φωτογραφία για Χριστόφιας: «Θα γράψω βιβλίο... η ιστορία θα με δικαιώσει»
Μία φράση με την οποία σχεδόν έκλεισε την συνέντευξη του στον Αντένα ο Πρόεδρος περιγράφει όλα όσα πιστεύει ο ίδιος για τα πέντε χρόνια της προεδρίας του: «Μόνος μου αποχωρώ. Η ιστορία θα με δικαιώσει». Μία ώρα και είκοσι λεπτά απέναντι από τον δημοσιογράφο Ντίνο Οδυσσέως ο Πρόεδρος της δημοκρατίας δεν προσπάθησε καθόλου να είναι έστω και τώρα ελάχιστα αυτοκριτικός σε θέματα που οδήγησαν τον τόπο σε κρίση. Για το Μαρί ήταν κάθετος και με σχεδόν απειλητικό τόνο είπε ότι μετά την αποχώρηση του θα επανέλθει και θα μιλήσει διότι τώρα δεν μπορεί να το κάνει...έστω και αν μιλούσε γι’ αυτό επί μακρόν. Για την οικονομία οι τράπεζες φταίνε για όλα, και ο Αθανάσιος Ορφανίδης που έκανε συμφωνίες που οδήγησαν σε ζημιές 4.5 δις Ευρώ! Σε ό,τι δεν αφορά την εκτίμηση του για την κυπριακή οικονομία και τις ρίζες του κακού, συμφωνούν μαζί του η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι, ο Μπαρόζο και ό Όλι Ρεν.

Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΛΕΝ.


«Πρόεδρε...αυτά που λέτε με τους μανδαρίνους (της ΕΕ) θα τα σχολιάσουν», είπε ο δημοσιογράφος σε μία προφανή προσπάθεια να επισημάνει στον Πρόεδρο ότι και πάλι ανεβάζει τους τόνους μιλώντας έτσι για την τρόικα με την οποία θα διαπραγμτευτεί σύντομα. Ο κ. Χριστόφιας όμως ήταν βέβαιος οτι κινείται στο σωστό δρόμο και τράβηξε το σχοινί τόσο όσο δεν πήγαινε: «Δηλαδή ό,τι θέλει η τρόικα και ό,τι θέλει ο κάθε μανδαρίνος της ΕΕ ...ας γράψουν ό,τι θέλουν... Τα είπα και στον Μπαρόζο προχθές όταν βρεθήκαμε. Δεν μπορεί η ΕΕ να παίρνει απόφαση ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την κρίση, να περάσουμε γραμμή για ανάπτυξη συνοχή και δημιουργία θέσεων εργασίας... και να έρχεται η τρόικα να μας λέει τα αντίθετα». Έτσι όπως παρουσίασε τα πράγματα ο κ. Χριστόφιας για την οικονομία είναι ως να βρεθήκαμε εδώ χωρίς κανένα λάθος της κυβέρνησης και να εγκλημάτισαν κατά της χώρας οι τράπεζες και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης. Αυτές όμως είναι γνωστές θέσεις τις οποίες επανέλαβε σε υψηλότερους τόνους απ’ ότι συνήθως. 

Το εντυπωσιακό στην προχθεσινή συνέντευξη του Προέδρου είναι η αποκάλυψη πως όλοι – μα όλοι – οι μεγάλοι παγκόσμιοι και πανευρωπαϊκοί παίχτες, μίλησαν μαζί του και συμφωνούν με την άποψη του. Τους ανέφερε ονομαστικά: «Έχω ρωτήσει την Λαγκάρντ όταν ήταν εδώ, τον Ντράγκι, τον Μπαρόζο, τον Όλι ρεν...τους είπα, αν δεν ήταν το πρόβλημα των τραπεζών θα ερχόσασταν; Και μου είπαν «ασφαλώς όχι...θα κάναμε μία παρατήρηση να πάρετε μέτρα και αυτό είναι». Για το γεγονός ότι έχουν αυτή την άποψη οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες του κόσμου υπάρχουν –σύμφωνα με τον Πρόεδρο- και μάρτυρες. Για όσους απλώς διαβάζουν εφημερίδες υπάρχει ένα ζήτημα: Γιατί όλοι αυτοί,αφού συμφωνούν με τον Πρόεδρο στις εκθέσεις τους λένε άλλα;

Συνέχισε όμως για να εξηγήσει πως «η κακοδαιμονία του τόπου είναι οι τράπεζες...η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για τον έλεγχο των τραπεζών. Ευθύνη φέρει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (Αθανάσιος Ορφανίδης) ο οποιός έκανε συμφωνία και με διοικητή ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας τον κ. Προβόπουλο η Λαϊκή της Ελλάδας να μετατραπεί σε παράρτημα Κύπρου. Ενώ θα μπορούσε 4.5 δις να τα γλυτώναμε». Εδώ μάλλον κάτι έχει μπερδέψει ο Πρόεδρος γιατί ο αριθμός που αναφέρει αφορά το συνολικό κόστος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ. 

Μετά απ όλα αυτά και αφοόυ ο Πρόεδρος έθεσε ξανά ως κόκκινη γραμμή την προστασία του 13ου μισθού και την κατάργησητης ΑΤΑ, ετέθη ενώπιον του Προέδρου το ερώτημα τι θα γίνει εάν παρ’ ελπίδαν δεν τα βρούμε με την τρόικα, αφού λεφτά δεν υπάρχουν.

- Κι αν τελειώσουν τα λεφτά κύριε Πρόεδρε;

- Γιατί να τελειώσουν;

- Ο υπουργός είπε...

- Θα τα καταφέρουμε... Και να κλείσουμε και συμφωνία με την τρόικα... Σώνει και καλά πρέπει να είναι κατά γραμμα. Πάμε για να διαπραγματευτούμε...δεν είναι τελεσίγραφο. Αν είναι τελεσίγραφο δεν έχουμε υπόθεση.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε πάντως πως σε κάθε περίπτωση θα αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς να διευκρινήσει τι ακριβώς συνιστά η ανάληψη ευθύνης. Επικαλέστηκε πάντως το σύνταγμα που του δίνει το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το Φεβρουάριο. Η αναφορά του αυτή έγινε προφανώς για να ξορκίσει τις πληροφορίες περί πιθανής παραίτησης του.

ΤΙ ΘΕΟΣ, ΤΙ ΠΟΛΥΒΙΟΥ. 

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διαγνωστική ικανότητα για να διακρίνει κανείς ότι εκτός από τον Αθανάσιο Ορφανίδη, ο άνθρωπος που προκαλεί περισσότερη αντιπάθεια στον Πρόεδρο, είναι ο Πόλυς Πολυβίου. Αν και ο κ. Πολυβίου δεν έχει μιλήσει ποτέ μετά τη δημοσιοποίηση του γνωστού πορίσματος του για το Μαρί, ο Πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία να δείξει πόσα του χρωστά. Ο δημοσιογράφος ήθελε να κλείσει το κύκλο συζήτησης για το Μαρί. Ο ίδιος ο Πρόεδρος όμως χωρίς ερώτηση άρχισε να μιλά για τον Πόλυ Πολυβίου. Είναι πρωτοφανές να θέλουν τον Πρόεδρο αποθηκάριο της Ε.Φ. είπε, προσθέτοντας: «Όχι ο Πολυβίοιυ να το πει ο Θεός να κατεβεί να το πει, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα πουθενά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο». Για τον Πρόεδρο όλη η ιστορία με το Μαρί, είναι μία θλιβερή υπόθεση η οποία πήρε τις διαστάσεις που πήρε «γιατί ήθελαν να ακυρώσουν τον Χριστόφια», στον οποίο κήρυξαν ατέλειωτο πόλεμο. Σε αυτό που θεωρεί όμως πόλεμο, ο κ. Χριστόφιας θέλει να έχει την τελευταία λέξη. «Όταν τελειώσω την θητεία μου και θα είμαι ελεύθερος θα τα πω και θα τα γράψω»

ΚΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Ο Ντίνος Οδυσσέως ρώτησε τον Πρόεδρο αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι το ΑΚΕΛ απέκλεισε τον Κίκη Καζαμία από την διεκδίκηση της Προεδρίας. Ο Πρόεδρος όχι μόνο το διέψευσε αλλά αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε παροτρύνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών να υποβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος: «Ρωτάτε τον Κίκη αν τον απέκλεισε το ΑΚΕΛ...εγώ φώναξα τον Κίκη και του είπα κράτα καλά ρε Κίκη και του είπα εσύ θα πας ψηλά...Δεν απέκλεισε τον Κίκη κανένας ρε παιδί μου».

Το μίσος του Νικόλα, ο Άσαντ ...κι ο έρωτας

Με τη σύζυγο του ο κ. Χριστόφιας γνωρίστηκε στη Μόσχα όπου εκείνη πήγε ένα χρόνο μετά από εκείνον. Κεραυνοβόλο έρωτα, δεν τον λέει. Ήταν όμως έρωτας λέει που φαίνεται πως κρατεί μέχρι σήμερα: «Ήταν έρωτας. Και σήμερα η Ελισάβετ είναι ωραία κοπέλα...κι είναι και ωραία ψυχή. Την ονομάζω –αστειευόμενος Μητέρα Τερέζα. Προσπαθεί όποιος έχει πρόβλημα να τον βοηθήσει». Αν κρίνουμε απ όσα είπε στον Αντένα ο κ. Χριστόφιας η σχέση του με τον Τάσσο Παπαδόπουλο δεν ήταν μόνο πολιτική. Ήταν μία σπάνια φιλία. «μου έλεγε τα εσώψυχα του και εγώ τα δικά μου», είπε. Το γεγονός ότι ήταν τόσο στενός φίλος με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, δημιουργεί στον κ. Χριστόφια έντονα αισθήματα πικρίας, το μίσος που όπως είπε βγάζει ο γιός του Τάσσου, Νικόλας για τον ίδιο. Όπως είπε «ευχαριστώ τον Τάσσο που με τίμησε με τη φιλία του, πράγμα που δεν έκανε ο γιός του. Εγώ το μίσος δεν το γνωρίζω για κανέναν. Το νιώθω όμως στο πετσί μου το μίσος...δεν περίμενα από τον γιό του Τάσσου που ήξερα τα ενδόμυχα του κι εκείνος τα δικά μου, τέτοιο μένος». Ρωτήθηκε ο Πρόεδρος και για την σχέση με τον Άσσαντ η οποία επηρέασε και την εξέλιξη στο Μαρί. Ο κ. Χριστόφιας αρνήθηκε οτιδήποτε σχετικό και αποκάλυψε ότι κάποτε είχε στείλει μήνυμα στον Σύρο Πρόεδρο λέγοντας πως «μυριζόμουν τι πάει να γίνει γενικότερα στον Αραβικό κόσμο και προσπάθησα από το 2010 να του στείλω μήνυμα να αλλάξει τακτική αλλά...».

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ