2012-10-04 19:30:37
Φωτογραφία για ΚΛΕΙΔΩΣΕ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μέσω της διαθεσιμότητας, η οποία και με την κάλυψη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα θα οδηγήσει και σε απολύσεις, θα υλοποιηθεί η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

Ψηλότερα όλων στη λίστα της διαθεσιμότητας βρίσκονται οι πλεονάζοντες υπάλληλοι των οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται, οι οποίοι είτε δεν θα μετακινηθούν είτε δεν θα βρουν κενή οργανική θέση στο νέο σχήμα.

Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπεράριθμοι από τους 20.000 εργαζόμενους των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων. Παράλληλα, όσοι κριθούν αρνητικά στην αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου, η οποία ξεκινά εντός του 2013, θα τεθούν για ένα χρόνο σε διαθεσιμότητα με το 75% του μισθού τους.

Το γενικό ξεκαθάρισμα του ανθρώπινου δυναμικού φέρνει επίσης απολύσεις με την «ομπρέλα» του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, το οποίο εξελίσσεται παράλληλα και βάζει στο στόχαστρο επίορκους, αδικαιολόγητα ασθενείς και αναποτελεσματικούς υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.


Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζουν την ανάγκη «επιτέλους να εκπέμψουμε ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα και κυρίως ότι στο Δημόσιο δεν θα υπηρετούν πλέον οι φαύλοι, οι ανίκανοι και οι ανεπαρκείς».

Ταυτόχρονα, αυλαία πριν καν την πρεμιέρα ρίχνει το μέτρο της συνταξιοδοτικής ωρίμασης, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται τα στοιχεία των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, ωστόσο επιμένει στο συμβολισμό των απολύσεων. Για το λόγο αυτό εξειδικεύεται τάχιστα η διαθεσιμότητα που συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση του Αντώνη Μανιτάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά το παράθυρό της άνοιξε με το πρόσφατο νομοσχέδιο συγχωνεύσεων/καταργήσεων.

Οι διατάξεις του προβλέπουν ανακαθορισμό οργανικών θέσεων στους νέους οργανισμούς, ενοποίηση κλάδων και ειδικοτήτων. Στην περίπτωση αυτή, ο κώδικας ανοίγει το δρόμο της απόλυσης με απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου των υπαλλήλων με τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται υπάλληλοι που δεν διαθέτουν πτυχίο, γνώση ξένης γλώσσας, εξειδίκευση ή που δεν εντάσσονται σε προστατευόμενες κατηγορίες. Η μόνη πιθανότητα που έχουν για να γλιτώσουν είναι ο δρόμος της μετάταξης.

Σύμφωνα με την ανώτατη διοίκηση, οι μετακινήσεις δεν εξασφαλίζουν το μέλλον των υπαλλήλων που ουσιαστικά θα γεμίσουν λίστες διαθεσιμότητας ανάλογες με τους πίνακες των εφέδρων. Θα έχουν περιθώριο ενός έτους για να βρουν κενή θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλιώς - και με βάση τον κώδικα - θα απολύονται.

Απορίας άξιον είναι δε πως τα τελευταία 2,5 χρόνια οι απολύσεις στο Δημόσιο βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, όλοι τις συζητούν ανεπίσημα, ενώ επίσημα όλοι τις ξορκίζουν, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως υπήρχαν και τα εργαλεία για να γίνουν, αλλά και το περίβλημα που θα εξασφάλιζε πως δεν θα είναι οριζόντιες και άδικες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σαν να είναι στον πάγκο!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σαν να είναι στον πάγκο!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ