2012-10-04 17:54:18
Φωτογραφία για Oι εργαζόμενοι όσα δίκια κι αν έχουν, δεν μπορούν να εισβάλουν ως νεοβάρβαροι στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Αυτό είναι εθνικός ξεπεσμός!
Εξω από τη ΓΑΔΑ οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα μετά τα πρωινά επεισόδια στο Πεντάγωνο με τους εργαζομένους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να πολιορκούν πλέον τη ΓΑΔΑ, όπου έχουν οδηγηθεί οι 110 προσαχθέντες συνάδελφοί τους.

Πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το κτήριο και φωνάζει συνθήματα. Νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι πέταξαν κροτίδες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να απαντούν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

O Γ. Παναγόπουλος για τα επεισόδια στο Πεντάγωνο

Στο σημείο έχουν φθάσει και εργαζόμενοι στα ναυπηγεία του Περάματος, ενώ εκεί βρίσκονται επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕΓιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως «δεν μπορεί αυτοί που έχουν καταπατήσει κάθε ιερό και όσιο, οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, να συλλαμβάνουν τώρα εργαζόμενους που διεκδικούν τα δίκαιά τους» και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ [DEHr.AT]  Νίκος Φωτόπουλος.


Οπως έγινε γνωστό, στην ΕΛΑΣ θα αναζητηθούν ευθύνες για την απουσία αστυνομικών δυνάμεων την ώρα της εισβολής στο Πεντάγωνο, ενώ αναμένεται να διαταχθεί και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

O N. Δένδιας για τα επεισόδια στο Πεντάγωνο

«Ή θα επιβιώσουμε όλοι μαζί και θα ξεφύγουμε από αυτήν τη στενωπό ή ως κράτος και ως κοινωνία θα συντριβούμε», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας με αφορμή τα επεισόδια και καταδίκασε τη στάση βουλευτών που -όπως είπε- ενισχύουν τα άκρα, «δείχνοντας» τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή και το βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρο Χαλβατζή που βρέθηκαν το πρωί στο Πεντάγωνο. «Αυτή τη στιγμή της υπαρξιακής αγωνίας βρίσκονται τα άκρα για να δείξουν ότι δεν σέβονται τίποτα», πρόσθεσε.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής Π. Κουρουμπλής καταλόγισε στον κ. Δένδια «ένδεια επιχειρημάτων», επικρίνοντας τον υπουργό Δημόσιας Τάξης γιατί καταφέρθηκε, όπως είπε, κατά βουλευτών «που προσπάθησαν μέσα από καλόπιστο διάλογο να συμβάλουν στην εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης».

«Τελικά η κυβέρνηση, αντί να πάει κατηγορούμενους αυτούς που πούλησαν τα ναυπηγεία και τα εγκατέλειψαν, αφήνοντας τρία πλοία κρίσιμης σημασίας για τοΠολεμικό Ναυτικό σε εκκρεμότητα και τους εργαζόμενους στην πείνα, έσυρε με τη βία στη ΓΑΔΑ διαδηλωτές που έχουν να πληρωθούν έξι μήνες», πρόσθεσε.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ που σε σχόλιό του ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Δένδια αποτελούν επίθεση στο δικαίωμα της εργατικής τάξης να παλεύει για τα δικαιώματά της». Σύμφωνα με το κόμμα, «η κυβέρνηση είναι βαθειά νυχτωμένη αν πιστεύει ότι μπορεί να τσουβαλιάζει τους εργαζόμενους με τους τραμπούκους που είναι δημιούργημα του δικού της συστήματος».

Το χρονικό των επεισοδίων

Επεισόδια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που διαδήλωναν ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών, σήκωσαν το ρολό ασφαλείας της πύλης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και εισέβαλαν στον προαύλειο χώρο. Στη συνέχεια πολιόρκησαν τη κεντρική είσοδο του κτηρίου και λίγο μετά τις 11.00, αφού απεδείχθη μάταια η παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, επενέβησαν άνδρες των ΜΑΤ απωθώντας τους συγκεντρωμένους. Στη διάρκεια των συγκρούσεων έγινε χρήση χημικών και σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν τέσσερις διαδηλωτές.

To Reuters για τα επεισόδια στο Πεντάγωνο

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Η υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και γενικότερα των ναυπηγείων της χώρας μας και των εργαζομένων στα ναυπηγεία είναι μέγιστη εθνική υπόθεση», παρατηρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, συμπληρώνοντας πως «αυτήν την ώρα η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει θετικά στα προβλήματα των εργαζομένων και στην ανάγκη ανασυγκρότησης της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα και όχι να καταφεύγει σε πολιτικές παραγωγικής διάλυσης, σε αυταρχισμούς και σε μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις δεκάδων εργαζομένων στα ναυπηγεία που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και την επιβίωση της χώρας».

«Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο τα ναυπηγεία της χώρας και η Ζώνη του Περάματος να παραμένουν "νεκρά" επί χρόνια και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι και στο δρόμο», συμπληρώνει.

Σε μήνυμά του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στο υπουργείο, ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Νταβρής, υπογραμμίζει ότι τα μέτρα και η πολιτική της κυβέρνησης οδηγούν «απλήρωτους και πεινασμένους οικογενειάρχες» στο «πεδίο της κοινωνικής βίας».

«Κύριε Υπουργέ η πολιτική σας είναι αδιέξοδη. Πείτε στον κ. Στουρνάρα και στον κ. Πρωθυπουργό να πάρουν τα χρήματα από τους φοροφυγάδες και τους κλέφτες, για να μπορέσουν και οι πένητες πλέον των ναυπηγείων να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους. Αποφύγετε πάση θυσία τη βία και αναλύστε σε βάθος το συγκεκριμένο περιστατικό», καταλήγει στη δήλωσή του ο βουλευτής Αχαΐας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σπ. Χαλβατζής: Καταγγέλλουμε την αστυνομοκρατία

Για αυταρχισμό κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ . Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση «στους εργαζόμενους που είναι για μήνες στην ουσία χωρίς δουλειά και μισθό, που εδώ και καιρό εμπαίζει μαζί με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των ναυπηγείων», τονίζει σε ανακοίνωσή του και ζητεί την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ