2012-10-02 15:42:04
Φωτογραφία για Δεξιότητες.. Αποκτώνται και Αναγνωρίζονται!
της Αθανασίας Κωνσταντίνου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των προσπαθειών της για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, προτείνει και... στηρίζει ένα νέο σχέδιο που αφορά την αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτώνται εκτός σχολείου και πανεπιστημίου.

Σκοπός δεν είναι άλλος παρά η απασχόληση περισσότερων νέων και κατ’ επέκταση η μείωση τoυ ποσοστού ανεργίας στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των προσπαθειών για αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτούν οι νέοι σήμερα στα πλαίσια των εξωσχολικών τους δραστηριοτήτων, παρακινεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν συστήματα αναγνώρισης τυπικής και άτυπης μάθησης.

Η υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων που να αναγνωρίζουν πέραν από τα ακαδημαϊκά, και άλλα προσόντα, θα έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να αποκτούν πλήρη ή μερική σειρά επαγγελματικών προσόντων με βάση δεξιότητες και ικανότητες που αποκτώνται εκτός του πλαισίου της τυπικής εκπαίδευσης.


Στην παρούσα φάση, μόνο η Φινλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία έχουν θεσπίσει ολοκληρωμένα συστήματα για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης.

Σύμφωνα με την κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια επίτροπο για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας, και νεολαίας : «Ο στόχος μας είναι όλοι οι πολίτες να αξιοποιούν πλήρως τις ευκαιρίες μάθησης που προσφέρονται, ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητες και την απασχολησιμότητα τους, είτε στον χώρο εργασίας, είτε μέσω ομάδων της κοινωνίας των πολιτών ή μέσω του διαδικτύου[…] Σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας και χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, είναι σημαντικό για την Ευρώπη να αποκτήσει το κατάλληλο μείγμα δεξιοτήτων και ικανοτήτων, προκειμένου να τονώσει την ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την κοινωνική ενσωμάτωση.»

Η πρόταση της Επιτροπής εξετάστηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»: «Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας» και «Νεολαία σε κίνηση».

Η πρόταση της Επιτροπής για το νέο πρόγραμμα «Erasmus για όλους» 2014-2020 προβλέπει τη χρηματοδότηση όλων των τομέων της εκπαίδευσης, όπως τα σχολεία, τη μάθηση ενηλίκων, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και τη μη τυπική και την άτυπη μάθηση.

Η πρόταση της Επιτροπής θα εξεταστεί από το Συμβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Παιδείας και Νεολαίας στις 23-24 Νοεμβρίου.
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ