2012-10-01 09:22:26
Φωτογραφία για Έκλεισε το deal: Στην Alpha η Εμπορική
Στο νέο σχήμα η Credit Agricole δεν θα διατηρήσει κάποιο ποσοστό, ενώ οι ανάγκες που ανακύπτουν για την ανακεφαλαιοποίηση της Emporiki Bank ύψους... περίπου 3 δισ. ευρώ, θα καλυφθούν όλες από την Credit Agricole πριν από τις υπογραφές

Στην Alpha Bank παραχωρεί την Εμπορική η Credit Agricole. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σήμερα θα συγκληθεί το executive committee της Εμπορικής, στο οποίο και θα ανακοινωθεί πως η μητρική Credit Agricole ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική συμφωνία.

Η συμφωνία του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού με τον ελληνικό όμιλο θεωρείται καθοριστική για τις εξελίξεις όσον αφορά την αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη της χώρας, ενώ δημιουργείται η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Στο νέο σχήμα η Credit Agricole δεν θα διατηρήσει κάποιο ποσοστό, ενώ οι ανάγκες που ανακύπτουν για την ανακεφαλαιοποίηση της Emporiki Bank, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, θα καλυφθούν όλες από την Credit Agricole πριν από τις υπογραφές. Ετσι στο νέο σχήμα θα παραμείνουν μόνον οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank, οι οποίες και θα καλυφθούν με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.


Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, η διαδικασία που προβλέπεται μετά την ανακοίνωση είναι η εξής:

- Credit Agricole και Alpha Bank κινούνται μαζί ώστε να λάβουν όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για το εγχείρημα της συγχώνευσης. Οι εγκρίσεις θα δοθούν από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτιμάται ότι το στάδιο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

- Στη συνέχεια ακολουθούν οι διαδικασίες για τη νομική συγχώνευση Alpha Bank και Emporiki Bank, που στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2012.

Και ενώ το deal με την Εμπορική έκλεισε, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο το ελληνικό Δημόσιο κατέχει 44,5% συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού 10% που έχουν τα ΕΛΤΑ.

Εξαγορά Γενικής

Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας -την οποία κατέχει κατά 100% η Societe Generale- στην Τράπεζα Πειραιώς. Το deal, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλείσει και αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις από τις θεσμικές αρχές για να ανακοινωθεί.

Ετσι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος της συγκέντρωσης του κλάδου, που προβλέπει την απορρόφηση των μη συστημικών τραπεζών από τις 4 συστημικές, δηλαδή τις Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

Ο δεύτερος κύκλος των συγχωνεύσεων θα έχει να κάνει με την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, με συνεργασίες μεταξύ των συστημικών τραπεζικών ομίλων που θα προκύψουν από τον γύρο των συγχωνεύσεων.

Στη «μάχη» για την απόκτηση της Εμπορικής συμμετείχαν και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, οι οποίες τώρα θα κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο κατέχουν ποσοστό 6% έκαστη.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η τρόικα επιμένει ότι δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να «σπάσει» στα δύο, δηλαδή σε καλή και κακή τράπεζα.

Από το 2000 μέχρι σήμερα

Κόστισε 14 δισ. ευρώ στους Γάλλους

Πολύ ακριβά έχει κοστίσει η Εμπορική στους Γάλλους, καθώς από το 2000 και μέχρι τώρα έχουν τοποθετήσει 12-14 δισ. ευρώ στην ελληνική τράπεζα. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2010, η Credit Agricole κατέβαλε 400 εκατ. μετρητά ως κύριος μέτοχος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου και το 2011 επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ. Στις 24 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ. Στα μέσα Μαρτίου 2012, η Εμπορική εξετάζοντας τις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες που επικράτησαν στις αγορές στις αρχές του 2012, αποφάσισε τη διαγραφή του συνόλου της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ποσού 130,3 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ