2012-10-01 07:13:03
Φωτογραφία για Ο «νικητής» της Εμπορικής Τράπεζας ανακοινώνεται τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα ανακοινώνεται πιθανότατα ο επικρατέστερος υποψήφιος για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας. Η Credit Agricole θα κάνει γνωστό από το Παρίσι το όνομα του «νικητή» στην κούρσα για την απόκτηση της Εμπορικής.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των τριών υποψηφίων, επικρατέστερη είναι η Αlpha Bank.

Η συμπεριφορά στο ταμπλό των «μνηστήρων» της Emboriki Bank

Ανεστης Ντοκας

Tα κέρδη μιας ολόκληρης χρονιάς κατέγραψαν οι 3 βασικοί διεκδικητές της Εmporiki Bank το τελευταίο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας από τις 18 Ιουνίου μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου εμφανίζει άνοδο της τάξεως του 36,6%. Η σημερινή κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,854 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο τίτλος της Alpha Banκ για την περίοδο που εξετάζουμε εμφάνισε συνολική άνοδο 19,71% με τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής να βρίσκεται στα 876 εκατ. ευρώ. Επίσης η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε 39,47% και η χρηματιστηριακή της αξία φθάνει τα 641 εκατ. ευρώ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από το χαμηλό της 5ης Ιουνίου που βρέθηκε το Χ.Α. στις 473,36 μονάδες (επίπεδα Νοέμβριος 1989) έως και τις 18 Σεπτεμβρίου ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 1 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση, αντίστοιχα ο τίτλος της Alpha Banκ ενισχύθηκε κατά 876 εκατ. ευρώ και της Eurobank κατά 426 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εμπορευσιμότητα των μετοχών τους τελευταίους τρεις μήνες, και ιδιαίτερα μετά τη γνωστοποίηση ότι υπέβαλαν πρόταση ενδιαφέροντος για την εξαγορά της Emporiki Bank, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις. Οπως εξηγούν στην «Κ» χρηματιστηριακοί αναλυτές, το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τους τρεις τραπεζικούς τίτλους ήταν κατά 70% από εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια και το υπόλοιπο 30% από διεθνείς οίκους όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η UBS, η Nomura κ.ά.

Ο κ. Ν. Χριστοδούλου, αναλυτής της Merit Χρηματιστηριακής, εκτιμά σε ανάλυσή του για τον τραπεζικό κλάδο ότι θα πρέπει να αναμένουμε σωρεία εξελίξεων στον κλάδο μετά την ψήφιση των μέτρων και συγκεκριμένα την ολοκλήρωση των τραπεζικών deals που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, την ανακοίνωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης, τα αποτελέσματα εξαμήνου και την ανακοίνωση των ποσών για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστούν οι νέοι τραπεζικοί όμιλοι που θα σχηματιστούν. Σχετικά με τις τιμές των αυξήσεων των τραπεζών, υπάρχουν στο τραπέζι σενάρια για εγγύηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που λογιστικά θα αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά τους μέχρι 10 δισ. και, επομένως, θα μπορέσουν να γίνουν οι αυξήσεις με μικρή απόκλιση από τις τρέχουσες τιμές. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνει η Merit ΑΧΕΠΕΥ, θα πρέπει να αναμένουμε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες λόγω του ότι αυτή τη στιγμή χωρίς την κρατική στήριξη οι μεγάλες τράπεζες έχουν λίγο–πολύ αρνητικά πρωτοβάθμια κεφάλαια.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ