2012-09-27 08:44:35
Φωτογραφία για Νέα συνάντηση κορυφής στο Μαξίμου για τα μέτρα
Στο τραπέζι μπαίνει για ακόμη μία φορά, στις 10.30 κατά τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. από περικοπές δαπανών και 2 δισ. ευρώ από έσοδα) που απαιτεί η τρόικα προκειμένου... να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε οριακές διορθώσεις σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο, εξαιρώντας από το πακέτο την περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ των επιδομάτων των ΑμεΑ και την κατάργηση των δώρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πάντως, οι ξένοι τεχνοκράτες φαίνεται πως εξακολουθούν να επιμένουν στις απολύσεις ή στην ιδιότυπη εφεδρεία.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στα κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ για να συναντήσει τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο άφησε να εννοηθεί πως το κομμάτι του πακέτου μέτρων που αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν ισχύει η φημολογία περί περικοπών μισθών και συντάξεων ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Όχι τέτοια νούμερα».


Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτη, ο οποίος ανέφερε πως εξακολουθούν υπάρχουν αντιρρήσεις και ξεκαθάρισε πως το κόμμα δεν συζητά απολύσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες που ήταν παρόντες στη χθεσινή ενημέρωση, το 2013 προεβλέπεται η υλοποίηση μέτρων ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι άλλαξε στο συνολικό πακέτο και η αναλογία δαπανών - εσόδων. Οπως είπαν, αντί των 11,9 δισ. ευρώ, αναζητούνται 10,9 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και 3 δισ. ευρώ (αντί των 2 δισ. ευρώ) από την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Πάντως, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επέμεναν πως η αναλογία παραμένει ίδια με την αρχική, δηλαδή 11,5 δισ. από τις δαπάνες και 2 δισ. από το άσεδα.

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το πακέτο των μέτρων θα συζητηθεί αύριο στις Βρυξέλλες, στο Euro Working Group (συνεδρίαση Eurogroup με εκπροσώπους των υπουργών), παρουσία των επικεφαλής της τρόικας. Στόχος είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο θα «ενσωματώνονται» τα μέτρα, να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ