2012-09-26 08:13:52
Φωτογραφία για Προς συγχώνευση των κολοσσών της πολεμικής βιομηχανίας EADS και ΒΑΕ Systems
Τυχόν συγχώνευση EADS και BAE Systems θα δημιουργήσει την πιο ισχυρή βιομηχανία αεροδιαστημικής και πολεμικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο (φωτ. αρχείου)

 

Λευκωσία: Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας συζητούν σήμερα και αύριο στη Λευκωσία, στο παρασκήνιο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο ευρωπαϊκών κολοσσών της παγκόσμιας πολεμικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας - της EADS (Ευρωπαϊκά Αμυντικά Συστήματα Αεροναυπηγικής) και της BAE Systems (Βρετανικά Συστήματα Αεροδιαστημικής).

Για το λόγο αυτό, η προσοχή όλων των ευρωπαϊκών και όχι μόνο αμυντικών θεσμών και οργανισμών, όπως και της παγκόσμιας πολεμικής βιομηχανίας, είναι στραμμένη σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

Τόσο το Αμυντικό Συμβούλιο της Βρετανίας όσο και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας της χώρας έχουν εκφράσει σοβαρούς ενδοιασμούς για μια τέτοια εξέλιξη, με κυριότερους τους φόβους για άμεσο επηρεασμό των σχέσεων Βρετανίας - ΗΠΑ.


Είναι αξιοσημείωτο ότι το 50% της παραγωγής της BAE Systems προορίζεται για την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ. Επίσης έχει τεθεί θέμα πλήγματος στην «κυριαρχία των αμυντικών δυνατοτήτων» της Βρετανίας.

Από την πλευρά τους Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν εντατικές διαπραγματεύσεις για ολοκλήρωση της ενδεχόμενης συγχώνευσης, ενώ προηγήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο επαφές μεταξύ Κάμερον, Μέρκελ και Ολάντ για το ίδιο θέμα.

Οι τελικές αποφάσεις και συμφωνίες πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τις 10 Οκτωβρίου, που είναι η τελευταία ημερομηνία κοινοποίησής τους στα Χρηματιστήρια. Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι πρόκειται για πράξη της τάξης των €35 δισ.

Πιθανή συγχώνευση EADS και BAE Systems θα δημιουργήσει την πιο ισχυρή βιομηχανία αεροδιαστημικής και πολεμικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, τονίζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ