2012-09-23 21:45:46
Φωτογραφία για Μιχ.Χρυσοχοϊδης: Θα εξαντλήσω τις όποιες ικανότητες έχω για να θεμελιωθεί η νέα, καλύτερη Ελλάδα
Ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δηλαδή λέτε ότι θα πρέπει να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ;

«Κατανοώ απόλυτα τις δυσκολίες των πολιτών και τη δυσπιστία τους. Τα δεδομένα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν είχαμε καλύτερα αποτελέσματα εκεί που κρύβεται η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, στη φοροδιαφυγή, και αν είχαμε προωθήσει πιο αποφασιστικά τα πιο ουσιαστικά "ισοδύναμα" μέτρα, τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ωστόσο δεν έχω καμία αμφιβολία για το τι υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον και τι πραγματικά υπηρετεί τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Είναι η εθνική ασφάλεια, η σταθερότητα, η δημοκρατία και οι προοπτικές οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Δεν επικαλούμαι μόνο τα οικονομικά επιχειρήματα για τις επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου από την ευρωζώνη, αλλά επισημαίνω και τους ευρύτερους κινδύνους που αναδύονται σε μια περίοδο έντονων διεθνών αναταραχών».


 

Τον Ιούνιο είχατε προτείνει να συμμετάσχει το ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση με έμπειρα πολιτικά στελέχη. Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για κάτι τέτοιο;

«Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν τη χώρα και τους πολίτες. Εχω ξεκάθαρη θέση. Πρώτον, η συγκυβέρνηση αποτελεί μια κατάκτηση, διότι μέσα από συνθέσεις και ευρύτερες συναινέσεις, που είναι αλήθεια ότι έλειψαν στην πρώτη περίοδο της κρίσης, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια καλύτερη πατρίδα. Δεύτερον, οι μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε απαιτούν την αξιοποίηση του καλύτερου δυναμικού της χώρας τόσο σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Καταλαβαίνω το άγχος πολλών συναδέλφων μου να απαλλαγούμε από τον λεγόμενο "κυβερνητισμό". Ωστόσο οι στιγμές που διανύουμε απαιτούν συστράτευση και απαλλαγή από τη λογική του λεγόμενου πολιτικού κόστους».

Το ΠαΣοΚ θα επιβιώσει;

  «Το ΠαΣοΚ πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο τίμημα, το οποίο θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει άδικο. Ωστόσο δεν είναι αυτό το κριτήριο στην πολιτική. Η επιβίωση του ΠαΣοΚ εξαρτάται από ένα και μόνο γεγονός: να υπηρετήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα».

Εχετε εκφράσει πολλές φορές τις διαφωνίες σας με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Πιστεύετε ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος μπορεί να υπηρετήσει αυτόν τον στόχο;

«Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ένας ευφυής άνθρωπος. Διαπραγματεύθηκε δύσκολες αποφάσεις στη θητεία του ως αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, όταν έκλεισε επιτυχώς το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους και της συνέχισης του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας. Φτάνει τώρα να χρησιμοποιήσει όλη του την ευφυΐα για να υπηρετήσει σταθερά τη νέα πραγματικότητα».

Εσείς πώς τοποθετείτε τον εαυτό σας σε αυτό το περιβάλλον που περιγράφετε;

«Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον. Δεν θα υπηρετήσω καμία κομματική σκοπιμότητα τούτες τις κρίσιμες στιγμές. Θα εξαντλήσω τις όποιες ικανότητες έχω για να θεμελιωθεί η νέα, καλύτερη Ελλάδα».

Μέσα από τα υπάρχοντα κόμματα ή ενδεχομένως και από νέα;

«Αυτή τη στιγμή το ζήτημα δεν μπορεί να εξαντλείται στον επιφανειακό άξονα παλιά - νέα κόμματα, αλλά στο τι προτάσσει και ποιες δυνάμεις εκφράζει κάθε κόμμα. Θεωρώ ότι χρειάζεται η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος με βάση τους νέους κοινωνικούς συσχετισμούς. Ποιος θα εκφράσει το περίπου 1 εκατομμύριο καλά μορφωμένους άνεργους νέους; Ποιος θα εκφράσει τις νέες, υγιείς και καινοτόμες επιχειρηματικές δυνάμεις; Η γνώμη μου είναι ότι η εξέλιξη του πολιτικού συστήματος θα κινηθεί στον άξονα νέα οικονομία, νέες ανθρώπινες δυνατότητες, νέα πολιτική».

Βλέπετε δηλαδή διάσπαση και ανασύνθεση των κομμάτων ή ανάδειξη νέων δυνάμεων;

«Βλέπω την ανασύνθεση του παρόντος πολιτικού σκηνικού με βάση τη νέα κοινωνική σύνθεση. Τα κόμματα δεν εκπροσωπούν το κενό».

Ποιος πιστεύετε ότι θα συσπειρώσει δυνάμεις γύρω του; Ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Τσίπρας; Ο κ. Βενιζέλος;

«Θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις που υπηρετούν με συνέπεια και ευθύνη την ευρωπαϊκή προοπτική και ενσαρκώνουν το τρίπτυχο: Αλήθεια, Δικαιοσύνη, Αποτελεσματικότητα. Επίσης θεωρώ ότι εφεξής, στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης, οι πολίτες θα ρωτούν όλο και πιο επιτακτικά τους πολιτικούς "Πού θα βρείτε τα λεφτά για όσα υπόσχεστε;". Αρα, τέλος ο "μαυρογιαλουρισμός"».

Ωστόσο η Χρυσή Αυγή αυξάνει την επιρροή της συγκεντρώνοντας την αντισυστημική ψήφο. Πιστεύετε ότι αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο ή θα μας απασχολεί για τα επόμενα χρόνια;

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η Χρυσή Αυγή έχει επιλέξει τον ρατσισμό ως εργαλείο άσκησης πολιτικής ή κοινωνικής δικτύωσης. Οι πρακτικές της επιπρόσθετα αποτελούν ουσιαστικά την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή του παλαιοκομματικού συστήματος. Πριν, ένα φαύλο και ανίκανο κράτος κατείχε τη δύναμη να διορίζει, να ασκεί άδικες πολιτικές, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα κοινωνικά προβλήματα. Τώρα, έρχονται κάποιοι άλλοι για να υποκαταστήσουν αυτό το κράτος. Η κρατικοδίαιτη λογική μετασχηματίζεται στη λογική των βίαιων προστατών. Η Χρυσή Αυγή στοχοποιεί τη χώρα γιατί η δράση σχεδόν πάντα φέρνει αντίδραση. Εννοώ ότι αυτές οι πρακτικές όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη Δημοκρατία και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, αλλά υπονομεύουν και την εθνική προσπάθεια. Ενδεικτικά, διερωτώμαι: Ποιος θα κάνει επενδύσεις σε μια χώρα με φαινόμενα ρατσισμού;».

Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα για τη χώρα τους επόμενους μήνες;

«Βρισκόμαστε κοντά στη στιγμή της αλλαγής των προσδοκιών για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ και οι επικείμενες θεσμικές αλλαγές στην ΟΝΕ αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ. Επίσης, αλλάζει και το κλίμα για την Ελλάδα. Η διασφάλιση της θέσης μας στο ευρώ, η θεαματική βελτίωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και η αναμενόμενη αύξηση της ρευστότητας θα διαμορφώσουν συνθήκες ανάκαμψης. Νομίζω ότι οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να είναι πιο αισιόδοξοι».

Μπορούν να αισιοδοξούν ακόμη και όταν γίνονται φτωχότεροι, όπως στον ευρωπαϊκό Νότο;

«Η υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους απαιτεί μεγάλες προσαρμογές. Το μοντέλο ανάπτυξης του ευρωπαϊκού Νότου στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό στον υπερδανεισμό. Στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο στον βαθμό που χρόνιες παθογένειες δημιούργησαν μια παρασιτική οικονομία. Δεν μπορούμε να έχουμε μια οικονομία του "αέρα". Παρά το κόστος των προσαρμογών, η οικοδόμηση μιας νέας παραγωγικής και εξωστρεφούς οικονομίας θα είναι ό,τι σημαντικότερο μπορούμε να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά».

Αυτές οι προσαρμογές θα συμπαρασύρουν και το πολιτικό σύστημα;

«Δεν μπορεί να μείνει τίποτε όρθιο στον βαθμό που οι παραδοσιακοί σχηματισμοί συνεχίζουν να εκφράζουν μια παλαιά πραγματικότητα, η οποία είχε σχέση με τον κρατισμό, τον παρασιτισμό, τη μαύρη οικονομία, την κοινωνική αδικία της πελατειακής λογικής. Το πολιτικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να υπηρετήσει τις νέες ανάγκες και να προσαρμοστεί στις νέες προτεραιότητες. Θεσμοί, εκλογικό σύστημα, ευθύνη πολιτικών, απονομή της Δικαιοσύνης, όλα θα αλλάξουν».

Δ.Κρουστάλλη /ΒΗΜΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ