2012-09-20 08:58:03
Φωτογραφία για Απο το κίνημα της πατάτας στα Farmer Markets
H αρχή στη χώρα μας έγινε και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία. Το πείραμα των αγροτών πέτυχε. Κατάφεραν το ακατόρθωτο και έβαλαν ίσως... όχι οριστικά τους κερδοσκόπους στην άκρη.

Ίσως όχι οριστικά αλλά το κατάφεραν.

Αναφέρουμε κερδοσκόπους και όχι μεσάζοντες όπως κακώς κατα τη γνώμη μας παγιώθηκε ο όρος στη συνείδηση του κόσμου.

Αυτό γιατί στις υπόλοιπες πολιτισμένες χώρες παρά την καθετοποίηση και τη συνεχή εξέλιξη, oi μεσάζουσες δομές ευδοκιμούν παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες και όχι καταστρέφοντας τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Μετά τις πατάτες ήρθε το αλεύρι το μέλι ο οβελίας και όλα αυτά τα οποία οι καταναλωτές λαμβάνουν σε υψηλότερες τιμές και με μετέωρη πάντα την αμφβολλία της προέλευσης.

Η εμπειρία στο εξωτερικό δείχνει τη μεγάλη τάση των παραγωγών να συνεταιρίζονται στα λεγόμενα farmer markets. Πρόκειται για μεγάλα καταστήματα παραγωγών με συσκευασμένα προιόντα.


Το εμβδό των καταστημάτων ποικίλλει απο μερικές δεκάδες έως και χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Μπορεί κανείς να βρεί απο σπόρους φυτών και λαχανικών μέχρι ζώντα ζώα καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης γεωτεχνικού προσανατολισμού για τον ιδιώτη και τον επαγγελματία.

Έτσι λοιπόν στην "μαγεία" της ελεύθερης αγοράς, οι όροι αντιστρέφονται. Ο αγώνας που έπρεπε να κάνουν πάντα η αδύναμοι κρίκοι δηλαδή οι παργωγοί πλέον αφορά και τους επιχειρηματίες οι οποίοι θα πρέπει να καταφέρουν να ανταγωνιστούν την ποιότητα ελληνικών προιόντων χωρίς την επιβάρυνση των κερδοσκόπων και να ανταγωνιστούν επίσης την τάση των καταναλωτών με έντονο συναισθηματικό και ιδεολογικό περιεχόμενο να προτιμούν ελληνικά προιόντα παραγωγών.

http://agrotikon.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ