2012-09-18 21:18:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Ετοιμάζονται για μέτρα οι Αστυνομικοί, οι οποίοι δεν παίρνουν τα επιδόματα τους
Μπροστά στην είσοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα βρεθούν συγκεντρωμένοι την προσεχή Δευτέρα οι είκοσι πέντε εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), αναμένοντας... τη θετική έκβαση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία θα συζητήσει την αποδέσμευση του χρηματικού ποσού που περιλαμβάνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 για την καταβολή επιδομάτων σε αστυνομικούς και πυροσβέστες.

"Εάν η απόφαση είναι αρνητική και δεν αποδεσμευθεί το κονδύλι", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΚ, Ανδρέας Συμεού, στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, που έγινε σήμερα στα γραφεία του Συνδέσμου στη Λευκωσία, "τότε θα επιστρέψουμε στα γραφεία μας, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα, τα οποία θα πάρουμε".

Ο κ. Συμεού αναφέρθηκε και σε προβλήματα που δημιουργούνται εξ αιτίας της μη αναγνώρισής του από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου, δηλώνοντας ότι, μετά τη νομότυπη και συμφώνως του καταστατικού εκλογή του στη θέση του Προέδρου του ΣΑΚ, ο Αρχηγός επικαλείται γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος θεωρεί πως, αντί 12 ψήφους έπρεπε ο κ. Συμεού να πάρει 13, κάτι που προβλέπει συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού, το οποίο όμως -όπως είπε ο κ. Συμεού- "δεν αναφέρεται για εκλογές αλλά για οικονομικούς όρους".


"Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα", δήλωσε ο κ. Συμεού, "είναι πλήρως σεβαστή, όμως ο Σύνδεσμος Αστυνομίας κατέχει άλλες δύο γνωματεύσεις από έγκριτους δικηγόρους και συνταγματολόγους οι οποίοι μελέτησαν το καταστατικό μας και απεφάνθησαν ότι η εκλογή του Προέδρου έγινε καθ' όλα νομότυπα και καταστατικά, βάσει του άρθρου 17, το οποίο αναφέρει ότι όλες οι αποφάσεις από την ολομέλεια και από όλες τις επιτροπές του Συνδέσμου παίρνονται κατά πλειοψηφία και υπεράνω όλων είναι το καταστατικό, όπως είναι και το Σύνταγμα για τη Δημοκρατία".

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τη θέση της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) σχετικά με την εκπροσώπηση του ΣΑΚ, ο κ. Συμεού δήλωσε ότι "η ΠΑΣΥΔΥ, αφού μελέτησε το Καταστατικό, με επιστολή της στον Σύνδεσμο ανέφερε ότι Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο Ανδρέας Συμεού, με τον οποίο και έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις, καθώς επίσης και με τον πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, είχαμε συσκέψεις και με όλες τις συντεχνίες και με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, που αναγνωρίζουν ως Πρόεδρο τον Ανδρέα Συμεού".

"Ο μόνος, που δεν αναγνωρίζει τον Πρόεδρο και δεν γίνεται διάλογος για τα προβλήματα που αναφέραμε, είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας ", είπε ο κ. Συμεού, δηλώνοντας ότι, σε προσωπικό επίπεδο, ουδεμία αντιπαράθεση είχε, ούτε προτίθεται να έχει, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, "απλώς εξασκούσα σε όλες τις περιπτώσεις", πρόσθεσε, "τα συνδικαλιστικά μου καθήκοντα". "Σε άλλα που αναφέρονται σε πειθαρχικές υποθέσεις", είπε ο κ. Συμεού, "ήδη δικάζομαι και, στο τέλος, θα αποδειχθεί ότι έκανα απλώς το καθήκον μου".

"Ο λόγος της σημερινής έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου", είπε ο κ. Συμεού, "είναι διότι υπάρχουν δεδουλευμένα από τους αστυνομικούς για δύο συνεχείς μήνες -και έπεται ο τρίτος μήνας- για τα οποία δεν έχουν πληρωθεί". "Εγιναν προσπάθειες από τον Σύνδεσμο και από την ΠΑΣΥΔΥ για να πληρωθούν τον μήνα που πέρασε", δήλωσε ο κ. Συμεού, "αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν έγινε κατορθωτό". "Χθες", συνέχισε, "συνήλθε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και είχαμε την εντύπωση ότι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητούνταν, θα ήταν και το θέμα που ανέφερα προηγουμένως, όμως, δυστυχώς, μετά λύπης μας, είχαμε πληροφορηθεί ότι το θέμα αυτό δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής".

"Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι", είπε ο κ. Συμεού, "πληρώνονται και οι μόνοι που είναι απλήρωτοι είναι οι αστυνομικοί, οι οποίοι εργάζονται Σάββατο, Κυριακή, νύκτα και αργία". "Σήμερα", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΚ, "συνήλθε η ολομέλεια, με σκοπό να πάρουμε μέτρα και να διαμαρτυρηθούμε για το γεγονός αυτό, όμως μεσολάβησε ένα τηλεφώνημα , προς εμένα, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μου έδωσε την υπόσχεση ότι την ερχόμενη Δευτέρα, το θέμα αυτό θα είναι στην ημερήσια διάταξη και ότι θα αποδεσμευθεί το κονδύλι για να πληρωθούν οι αστυνομικοί για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους".

"Παρ' όλα ταύτα", είπε ο κ. Συμεού, "η απόφαση της ολομέλειας σήμερα είναι ότι τη Δευτέρα η ολομέλεια -και οι είκοσι πέντε- θα είμαστε εξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένοντας την απόφαση". "Επιπρόσθετα", συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΑΚ, "θέλω να πω και να πληροφορήσω τους συμπατριώτες μας ότι πάμπολλοι συνάδελφοι αναγκάζονται να εργασθούν σε καθήκοντα όπως η πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, όπου το κονδύλι αυτό είναι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είναι απλήρωτοι από την 1η του έτους".

"Επίσης", πρόσθεσε, "είναι απλήρωτοι οι συνάδελφοί μας, που αναγκάζονται να εργασθούν για υπερωριακό καθήκον -και πάλιν με εκμίσθωση- σε εταιρείες που ασχολούνται με ασφάλειες για δυστυχήματα και για διεκδικήσεις που θα κάνουν". Όπως ανέφερε ο κ. Συμεού, "ακόμα πάρα πολλοί άλλοι αστυνομικοί είναι απλήρωτοι για εκμισθώσεις, δηλαδή για περιπτώσεις όπου αστυνομικοί παίρνουν άδεια από τον Αρχηγό της Αστυνομίας και εργάζονται σε οποιαδήποτε εταιρεία ή ιδιώτη χρειασθεί υπηρεσίες τους, αφού πληρώσει προκαταβολικά το ποσόν για τις υπηρεσίες αυτές και με σκοπό να πληρωθούν αμέσως οι αστυνομικοί αυτοί για τα δεδουλευμένα τους".

"Τα χρήματα αυτά", όπως ανέφερε ο κ. Συμεού, "καταλήγουν στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας" και με τα χρήματα αυτά που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, συμφώνως των εκτιμήσεων του ΣΑΚ, "ίσως να πληρώνονται κάποιοι άλλοι". Προβλήματα υπάρχουν όπως είπε ο κ. Συμεού και στην αστυνόμευση των ποδοσφαιρικών αγώνων, όπου τα μέλη του ΣΑΚ εργάζονται "για αρκετές ώρες, είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που διατρέχουν και, δυστυχώς, πληρώνεται το 50% και κάποτε και αυτό δεν αρκεί ούτε για τη βενζίνη των συναδέλφων που εργάζονται στην Πάφο ή σε άλλες πόλεις, ακόμα και στην ίδια την πόλη όπου διαμένουν".

"Μας έχουν ήδη αποκόψει το 12,5% των απολαβών μας και τώρα", δήλωσε ο κ. Συμεού, "έρχονται να μας πάρουν και όλα τα επιδόματα, τα οποία ονομάζονται επιδόματα, όπως αυτά της Κυριακής, αργίας ή βάρδιας, τα οποία από εμάς δεν θεωρούνται επιδόματα, διότι ο αστυνομικός εργάζεται Κυριακή, αργία, Σάββατο και νύχτα, άρα δεν είναι επίδομα, αλλά τα δεδουλευμένα του".

Ερωτηθείς εάν το θέμα καταβολής των επιδομάτων συζητήθηκε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο κ. Συμεού δήλωσε ότι εδώ και οκτώ μήνες δεν υπάρχει "καμμία επαφή με την ηγεσία της Αστυνομίας". "Εχουμε αποταθεί με πάμπολλες επιστολές στο Αρχηγείο, ανταλλάξαμε θέσεις, απόψεις μέσω επιστολών και αναμένουμε", πρόσθεσε.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ