2012-09-18 21:12:04
Φωτογραφία για ΔΗΛΩΣΗ: Είσαι χοντροκέφαλος!
Σε σκληρή αντιπαράθεση ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Γκιουλέκα, σχετικά με το θέμα της Ryanair και τις κατηγορίες του δεύτερου ότι η δημοτική αρχή, με τις επιλογές της, καταδικάζει την πόλη σε τουριστικό μαρασμό.

Σύμφωνα με το voria.gr, τα αίματα άναψαν όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Π. Αβραμόπουλος, πήρε τον λόγο από τον κ. Γκιουλέκα(ο οποίος είχε ζητήσει να μιλήσει νωρίτερα διότι έπρεπε να παρευρεθεί σε μία κηδεία), υποστηρίζοντας ότι είχε εξαντλήσει τον χρόνο του, και κάλεσε τον δήμαρχο να ανέβει στο βήμα.

Ωστόσο, ο κ.Γκιουλέκας, χωρίς να είναι ανοιχτό το μικρόφωνο του, φώναζε ότι δεν είχε τελειώσει την εισήγησή του, για να πάρει την απάντηση από τον Γ. Μπουτάρη:

"Είσαι χονοτροκέφαλος, τώρα είναι η δική μου σειρά να μιλήσω. Πάνε στην κηδεία και έλα μετά να τα πούμε".


"Πρέπει να ντρέπεσαι, δεν είναι καφενείο εδώ", απάντησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμαρχο.

Η επίμαχη επιδότηση

Υπενθυμίζεται ότι κ.Γκιουλέκας υποστηρίζει ότι με την επιδότηση της Ryanair (την οποία αποδίδει σε απόφαση του δημάρχου ως επικεφαλής του Οργανισμού Τουρισμού), προκλήθηκε η αντίδραση μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες αποφάσισαν να διακόψουν τις πτήσεις τους από και προς την Θεσσαλονίκη, ενώ, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, επειδή ο δήμος δεν έχει πληρώσει το συμφωνηθέν ποσό, τώρα και η Ryanair απειλεί με αποχώρηση από το αεροδρόμιο "Μακεδονία".

Σημειώνεται ότι για τη δραστηριοποίηση της Ryanair στη Θεσσαλονίκη, ο τουριστικός οργανισμός της πόλης έχει συμφωνήσει να καταβάλλει 350.000 ευρώ ετησίως για τρία χρόνια.

Απάντηση του δήμου

Νωρίτερα, ο κ. Μπουτάρης, απαντώντας στον Κ. Γκιουλέκα σχετικά με τη Ryanair, επεσήμανε ότι η απόφαση να επιδοτηθεί η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους δεν ήταν μόνο δική του(όπως υποστηρίζει ο Κ. Γκιουλέκας), αλλά του ΔΣ του Οργανισμού Τουρισμού.

"Δεν αποτέλεσε προσωπική μου απόφαση. Σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί να απολογείται ο δήμος για την οικονομική κρίση, την πολιτική των εταιρειών χαμηλού κόστους αλλά και των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες, με εξαίρεση μία (σσ: την Alitalia), δεν επικαλέστηκαν ως λόγο φυγής τους τη Ryanair. Η συμφωνία με τη Ryanair είχε κλείσει πριν αναλάβει η δική μας διοίκηση", πρόσθεσε ο δήμαρχος, ενώ απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του Κ. Γκιουλέκα για τη Ryanair απάντησε:"Ρώτα τον Θωμόπουλο(σσ: πρόεδρος των Ξενοδόχων) για τη Ryanair".

Αναφορικά με τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης και τις κατηγορίες του Κ. Γκιουλέκα, ο Γ. Μπουτάρης υπογράμμισε ότι ο δήμος ανέλαβε πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάδειξη της πόλης και ήταν αυτός που αναζωογόνησε τον Οργανισμό τουρισμού που βρισκόταν σε λήθαργο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Όταν εμπλακήκαμε στον Οργανισμό, αυτός ήταν ανενεργός, εργαζόταν σε αυτόν μόνο ένα άτομο. Ακόμα και σήμερα πολλοί φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό, δεν καλύπτουν την οικονομική συνεισφορά τους.

Προχωρήσαμε σε δράσεις για την προώθηση του τουρισμού που πρώτη φορά αναλαμβάνει η τοπική αυτοδιοίκηση στην πόλη. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η Turkish Airlines συνεχώς αυξάνει τα δρομολόγιά της με το Μακεδονία. Ακόμα και η προσωπική μου παρουσία σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ βοηθάει την πόλη. Γιατί τα κάνω αυτά; Μήπως θέλω να γίνω πρόεδρος της Αμερικής; Για να βοηθήσω την πόλη τα κάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Τουρισμού Σπύρος Πέγκας υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί η κίνηση των τουριστών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία" και ότι η τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης συνδέεται με την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

"Υπενθυμίζω ότι η έλευση της Ryanair στη Θεσσαλονίκη έγινε σε πανηγυρική συνέντευξη Τύπου παρουσία του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αριστοτέλη Θωμόπουλου και του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Δεν μπορεί κάποιοι να αντιμετωπίζουν τον τουρισμό σαν το μαγαζάκι τους", συμπλήρωσε.

Γκιουλέκας: Δεν απαντάτε, κύριε δήμαρχε

Πάντως, ο κ. Γκιουλέκας επέμεινε ότι ο δήμαρχος δεν απαντάει για την ταμπακιέρα, δηλαδή για την επιδότηση της Ryanair και για τις οφειλές του τουριστικού οργανισμού της πόλης προς την ιρλανδική εταιρεία, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία οι αφίξεις των Ισραηλινών τουριστών έχουν μειωθεί κατά 50% στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

"Η αύξηση στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών οφείλεται μόνο στους Λίβυους τραυματίες. Είναι καλοδεχούμενοι βέβαια, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση του τουρισμού επικαλούμενοι τη συγκυριακή παρουσία των Λίβυων, οι οποίοι μάλιστα έχουν αφήσει και οφειλές στους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης", τόνισε ο κ.Γκιουλέκας.
enimerwsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ