2012-09-18 12:04:13
Φωτογραφία για Η φιλοπόλεμη εξωτερική πολιτική του Μιτ Ρόμνι
Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αμερικανική προεδρεία Μιτ Ρόμνι, δεν κρύβει ότι σχεδιάζει στην περίπτωση εκλογής του, να αναλάβει βήματα «μεγαλύτερης ανάμειξης των ΗΠΑ στις παγκόσμιες εξελίξεις».

Όπως τον κατηγορεί ο σημερινός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, «αν νικήσει ο Ρόμνι, η Ουάσιγκτον θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα αναμειχθεί σε πολλές πολεμικές συγκρούσεις».

Ποιες όμως είναι οι απόψεις του Ρόμνι για την παγκόσμια εξωτερική πολιτική;

Ο Μιτ Ρόμνι, στις προεκλογικές ομιλίες του δίνει κυρίως έμφαση επικρίνοντας την πολιτική που ακολουθεί στην εξωτερική πολιτική ο πρόεδρος Ομπάμα. Τον κατηγορεί κυρίως για την πολιτική του προέδρου απέναντι στην Κίνα, τη Βόρειο Κορέα, το Ιράν και την Συρία, υποστηρίζοντας πως οι χώρες αυτές αποτελούντο κύριο πρόβλημα της αμερικανική εξωτερικής πολιτικής. Ο Ρόμνι επιμένειπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να παίξουν περισσότερο δραστήριο ρόλο στον κόσμο.


Ο Νιλ Τζάκσον, από τη στήλη του στην Ουάσινγκτον Ποστ, συγκρίνοντας την πολιτική του Ρόμνι με του Ομπάμα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «κάτι πολύ σημαντικό θα προκύψει μετά τις εκλογές», υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα παίξει ρόλο αν επιτευχθεί ουσιαστική μείωση στις πυρηνικές δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο Ρόμνι είναι από τους πολέμιους της συνθήκης START-3, και έχει υποσχεθεί, στην περίπτωση που εκλεγεί να δαπανήσει περισσότερα κονδύλια στην άμυνα.

Πάντως ο Ρόμνι, όπως και ο Ομπάμα, είναι υπέρ της αποχώρησης των αμερικανικών στρατ4ευμάτων από το Αφγανιστάν. Η διαφορά τους είναι πως ενώ ο Ομπάμα επιμένει σε δραματική μείωση των δυνάμεων, τον επόμενο χρόνο, ο Ρόμνι θέλει να πάρει τη γνώμη των στρατιωτικών του Πενταγώνου, οι οποίοι δεν βιάζονται να ορίσουν ημερομηνίες αποχώρησης.

Ο Ρόμνι επίσης, είναι υπέρ της αποστολής αμερικανικών όπλων στους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία. Επίσης, για το θέμα του Ιράν, είναι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης.

Αν οι ΗΠΑ με τον Ρόμνι ετοιμάζονται για άλλον έναν πόλεμο, είναι άραγε η αμερικανική οικονομία έτοιμη να τον διεξάγει; Και θα κατορθώσει να αντέξει, έναν πόλεμο με μικρές, αλλά όχι ουσιαστικές νίκες;
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ