2012-09-15 10:16:14
Φωτογραφία για H εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πρεβέζης,οι δύο προκάτοχοι( Στυλιανός και Μελέτιος),οι υποψήφιοι για τον θρόνο και το...αίνιγμα του Αρχιεπισκόπου...!!!
Η Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, είναι μιά σημαντική, Αποστολική Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος,εκ των λεγομένων Μητροπόλεων των νέων χωρών!

Μπορεί η Πρέβεζα να έμεινε στην ιστορία, για την αυτοκτονία του μεγάλου συγγραφέα Καρυωτάκη, αλλά η λέξη "Πρεβέζης",συγκλόνισε το πανελλήνιο τη δεκαετία του '80,από ένα κατευθυνόμενο κύμα,που ξεκινούσε από τα έγκατα της Ιεραρχίας και ζητούσε εξιλαστήρια θύματα για να μπορούν οι υπόλοιποι "Αγιοι", να συνεχίζουν το... "θεάρεστο" έργο τους.

Ο ΑΔΙΚΗΜΈΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Η Μητρόπολη αυτή, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, δοκιμάστηκε από ένα σκάνδαλο, ηθικού περιεχομένου, με φερόμενο ως πρωταγωνιστή,τον τότε Μητροπολίτη Στυλιανό, καταγόμενο από την Ιερά νήσο Τήνο!

Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε το σκάνδαλο και να κατονομάσουμε όλους τους πρωταγωνιστές του, γνωστούς και αγνώστους!

Η ιστορία θα κρίνει κάποτε με ψυχραιμία τα γεγονότα και ελπίζουμε ότι η κρίση της θα είναι δίκαιη!


Σημασία έχει οτι από όλο αυτό τον ορυμαγδό που έζησε η Εκκλησία και γεύτηκε η ελληνική κοινωνία, ο τότε Μητροπολίτης Στυλιανός,μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε κηρύχθηκε έκπτωτος από τον θρόνο του, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, λόγω του σκανδαλισμού που υπέστη το χριστεπώνυμο πλήρωμα!

Ο Στυλιανός, τώρα που τα χρόνια έχουν περάσει και παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τότε,(μέχρι και βιβλιό εξεδόθη, σχετικό με το σκάνδαλο και τους πρωταγωνιστές του και μάλιστα ανέβηκε και σε σατιρικη θεατρική παράσταση) δεν ξέρουμε αν ήταν ο μόνος ένοχος και αν άξιζε όλη αυτή την κατακραυγή και όλα εκείνα που του αποδόθηκαν!Η ειρωνεία και η υποκρισία της υπόθεσης Στυλιανού, έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί που τον έκριναν έκπτωτο τότε ήταν οι ίδιοι πολύ πιο διεφθαρμένοι και ένοχοι ενώπιον του Θεού και του ποιμνίου τους από τον δύσμοιρο το Στυλιανό,ο οποίος έπαιξε το ρόλο της

"εκκλησιαστικής Ιφιγένειας" της εποχής εκείνης, για να καταλαγιάσει η σκόνη και για να ηρεμήσει το κακό που εκείνη την ώρα,διψούσε για θύματα!

Τον αείμνηστο Μητροπολίτη Στυλιανό, τον γνωρίσαμε εις τας δυσμάς του βίου του, ανήμπορο, πεινώντα και διψώντα,στο μικρό διαμερισματάκι του στην Κυψέλη.. Ήταν εντελώς εγκαταλελλειμένος από φίλους και εχθρούς, από γνωστούς και αγνώστους..

Τον είχαν κυριολεκτικά μαδήσει όλοι οι απατεώνες κληρικοί,δήθεν φίλοι του, που πήγαιναν και του άρπαζαν όλα τα καλά άμφια και εγκόλπια που διέθετε και του έδιναν πενταροδοκάρες!

Μας διηγήθηκε κάποτε, ο ίδιος ο Στυλιανός με θλίψη στα ματια, για τον τρόπο που δύο κληρικοί μας ( όνομα και μη χωριό), που είναι σήμερα και οι δύο Επίσκοποι της Εκκλησίας μας, πήγαιναν και του έπαιρναν τα καλά άμφια που διέθετε- τα αγόραζαν δήθεν για να τον ενισχύσουν οίκονομικά διότι ήταν εμπερίστατος- και του έδιναν με πονηρό τρόπο πάντα, πολύ λιγότερα χρήματα από τα συμφωνηθέντα!Συγκεκριμένα έβαζαν πάνω-πάνω και κάτω- κάτω, στη δεσμίδα με τα κολλαριστά χαρτονομίσματα, τα τότε χιλιόδραχμα και στα ενδιάμεσα της δεσμίδας έβαζαν εκατοντάδραχμα!

Ο Αείμνηστος Στυλιανός είχε καταλάβει την μπαμπεσιά τους, αλλά δεν τους το είπε ποτέ! -------Τους άφηνα, μου είχε πει, να νομίζουν ότι με ξεγελούν!

Τόσα τους ελλειπαν.. Τόσο καημένοι ήταν και θα παραμείνουν...

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ έκανε ό,τι μπορούσε για να πέσει ο Στυλιανός στα μαλακά και τα κατάφερε!

Φανταστείτε τι έπαθε ο Αττικής Παντελεήμων, ο οποίος για ανάλογο,υποτίθεται, σκανδαλισμό καθαιρέθηκε από τους σύγχρονους αναμάρτητους Αγίους Αρχιερείς, και τότε θα καταλάβετε τη διαφορά χειρισμών από Αρχιεπίσκοπο σε Αρχιεπίσκοπο!

Ο ΑΣΚΗΤΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ...

Ο αείμνηστος ΣΕΡΑΦΕΙΜ, όταν κενώθηκε η Μητρόπολη, μετά την απομάκρυνση του Στυλιανού, σκέφτηκε πολύ σοφά πως μόνον με μία εκ διαμέτρου αντίθετη προσωπικότητα, θα ηρεμούσε ο τόπος και θα γαλήνευε το χριστεπώνυμο πλήρωμα!

Έτσι επέλεξε τον αείμνηστο Μελέτιο Καλαμαρά, έναν ασκητή Μοναχό κυριολεκτικά και τον έστειλε διάδοχο του Στυλιανού για να αποσυμφορήσει τη Μητρόπολη από το αρνητικό κλίμα και να ενώσει τον διχασμένο και σκανδαλισμένο κλήρο και λαό!

Και τα κατάφερε!

Ο ΜΕΛΕΤΙΟΣ κατ´αρχήν επέλεξε να προτάξει και να καθιερώσει στον τίτλο του τον αποστολικό όρο της Μητρόπολης, χρησιμοποιώντας το Νικοπόλεως περισσότερο αντί του Πρεβέζης, που ο δημοσιογραφικό θόρυβος και τα εκκλησιαστικά κουτσομπολιά τον είχαν φορτίσει αρνητικά!

Ο αείμνηστος Μελέτιος έκανε σπουδαίο έργο στη Μητρόπολη που του ενεπιστεύθη η Εκκλησία!

Πλαισιώθηκε από νέους ταλαντούχους κληρικούς και όργωσε πνευματικά την Μητρόπολη!

Έμεινε στην ιστορία για τις καταπληκτικές ομιλίες του,για τα φωτισμένα κηρύγματά του, για τις ιστορικές εγκυκλίους του!

Κάποια στιγμή, όμως,στην αναζήτηση νέων τρόπων ποιμαντικής άρχισε να εφαρμόζει καινοτομίες που η Εκκλησία ,ακόμη και σήμερα, τις πληρώνει ακριβά και το τίμημα σε λίγο θα είναι ακόμη βαρύτερο! Άρχισε αυθαίρετα την ανάγνωση των κειμένων των ιερών ακολουθιών στη δημοτική γλώσσα.Δεν έμεινε μόνο στο Αποστολικό και Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αλλά πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλες ιερές στιγμές της θείας Μυσταγωγίας!

Παρά τις ευγενικές συστάσεις και υποδείξεις της Συνόδου, ο ΜΕΛΕΤΙΟΣ εξακολουθούσε να εφαρμόζει την προσωπική του γραμμή, θεωρώντας με τον τρόπο αυτό ότι κάνει την δική του επανάσταση, για το καλό της Εκκλησίας! Το γεγονός ότι οι καινοτομίες του εύρισκαν αντίθετους πολλούς από τους κληρικούς του οι οποίοι δυσανασχετούσαν με αυτούς τους νεωτερισμούς και δίχαζε τον ευσεβή λαό, ουδόλως συγκινούσε τον Μελέτιο, ο οποίος ήθελε να εφαρμόσει κανονικά την αυθαιρεσία του, δίχα της Συνόδου αλλά και της πλειοψηφίας του λαού!Το πρόβλημα αυτό εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα και ο Τοποτηρητής. Μητροπολίτης Αρτης Ιγνάτιος--ένας σοβαρός και μετρημένος Ιεράρχης-- να έχει πάρει μία μικρή γεύση των όσων θα ακολουθήσουν την επόμενη μέρα!

Η ΕΚΛΟΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ..

Εντός των επομένων εββομάδων, στις αρχές Οκτώβρη, η Εκκλησία της Ελλάδος, καλείται να επιλέξει τον διάδοχο του Μελετίου!

Ελπίζαμε μέχρι τώρα, ότι στην τελική απόφαση θα έπαιζαν ρόλο και θα βάρυναν όλα τα προηγούμενα και ο διάδοχος του Μελετίου θα είναι ένας άνθρωπος που θα ενώσει τα διεστώτα και θα συγκεράσει με σοφία και σύνεση, τα όσα πέρασε η Μητρόπολη τα τελευταία σαράντα χρόνια!

Δυστυχώς οι σημερινοί Ιεράρχες μας, φαίνεται οτι στην μεγάλη πλειοψηφία τους σκέφτονται υποκειμενικά και λειτουργούν με βάση τις προσωπικές τους επιλογές, επιδιώξεις και τα συμφέροντα!

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέχρι στιγμής δεν έχει αποφανθεί για την δική του προτίμηση!

Οι κυρίαρχες τάσεις που έχουν δημιουργηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή,είναι δύο..

Μία τάση της Ιεραρχίας θέλει τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Αρχιμ. Θεοδόσιο Μαρτζούχο,πνευματικό ανάστημα του Μελέτιου, ως επόμενο Πομενάρχη της Αποστολικής Μητρόπολης!

Τον Θεοδόσιο στηρίζουν ο Γέρων Σπάρτης Ευστάθιος- από πνευματική υποχρέωση προς τον αείμνηστο Μελέτιο, με τον οποίο είχαν ξεκινήσει μαζί από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας- καθώς και ένας σημαντικός αριθμός επαμφοτεριζόντων Ιεραρχών- οπαδών του νεωτερισμού των μεταφρασμένων κειμένων--όπως οι Δημητριάδος Ιγνάτιος, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, Αιτωλίας Κοσμάς, Μεσσηνίας Χρυσόστομος κ.ά., οι οποίοι στο πρόσωπο του Θεοδόσιου θα βρούν τον μεγάλο κυματοθραύστη εντός της Ιεραρχίας γαι το θέμα αυτό και τον άφοβο υποστηρικτή της ιδέας των μεταφράσεων.

Στην ομάδα αυτή, υποστηρικτών του Θεοδοσίου, εντάσσονται και μερικοί ακόμη Αρχιερείς για άλλους, όμως, λόγους.. Όπως για παράδειγμα ο Κιλκισίου Εμμανουήλ και ο Θηβών Γεώργιος- ο οποίος προτιμά τον Θεοδόσιο- γιατί λέει ήταν συμφοιτητής του αλλά και διότι, κατά τη γνώμη του, πρέπει να προωθούνται και να προάγονται οι πρωτοσύγκελλοι των Μητροπόλεων που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα...Βέβαια στην περίπτωση της εκλογής του Θηβών δεν ίσχυσε αυτό... Αντί του επι 20ετία Πρωτοσυγγέλου της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, Αρχιμ.Φιλόθεου Θεοδωρόπουλου( ασχέτως ποιοτικών προσόντων του καθενός) προτιμήθηκε για Θηβών ο Γεώργιος που ήταν Ηγούμενος της Μονής του Οσίου Λουκά και από τον Φιλόθεο ζήτησε ο Γέωργιος ευθύς ως εξελέγη να παραιτηθεί! Βέβαια τα τόσο φλάδελφα αισθήματα που υπάρχουν μέσα στην Εκκλησία, δεν μας εκπλήσσουν..

Αυτό που μας τρομάζει είναι το περίσσευμα υποκρισίας που κυριαρχεί μεταξύ των κληρικών- ορισμένων κληρικών- όλων των βαθμίδων!!

Έτσι για να μαθαίνουμε πώς γράφεται η σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία...

Η άλλη τάση που έχει δημιουργηθεί στην Ιεραρχία, προωθεί τον Αρχιμ.Χρυσόστομο Τσιρίγκα, Γραμματέα της Επιτροπής Νομοκανονικών, από τους παλαιότερους Συνοδικούς Γραμματείς -- κι ίσως -ίσως, ο παλαιότερος!

Της ομάδας στήριξης του Χρυσόστομου Τσιρίγκα, ηγείται ο παλαιός Μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος, ( για τον οποίο λέγεται ότι διαδίδει ο ίδιος ότι αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε αποδεκτή την υποψηφιότητα Χρυσοστόμου θα θύμωνε πολύ...και τότε;;;;;!! Θού Κύριε φυλακή τω στόματί μου).

Από κοντά με τον Τρίκκης Αλέξιο και οι Μητροπολίτες Γρεβενών Σέργιος( άσχετον: γιατί στα Γρεβενά λένε τα λεφτά είναι πολλά;; Τί εννοούν;; Το ψάχνουμε γιατί τα emails που μας έρχονται και το καταγγέλουν είναι εξίσου πολλά). Επίσης ο Νικαίας Αλέξιος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, (ο οποίος θεωρεί τον Χρυσόστομο διάδοχό του στη Συνοδική Γραμματεία Νομοκανονικών και επομένως πρέπει πια να προαχθεί) καθώς και μία ομάδα νέων Ιεραρχών, προσφάτως προαχθέντων, οι οποίοι συνυπηρέτησαν με τον Χρυσόστομο στα Συνοδικά γραφεία.

Η υποβόσκουσα υποψηφιότητα του Αρχιμ. Κλήμη Κοτσομύτη,Α ´ Γραμματέα της Συνόδου, δεν καρποφόρησε καθώς φαίνεται, μετά την αινιγματική στάση του Αρχιεπισκόπου στο θέμα αυτής τησ εκλογής.

Οι δύο προηγούμενοι υποψήφιοι, Θεοδόσιος και Χρυσόστομος, έχουν βρεί ισχυρούς υποστηρικτές Ιεράρχες, για να τους προβάλλουν στην Ιεραρχία. Ο τρίτος φερόμενος, μέχρι τελευταία ,ως υποψήφιος, Αρχιμ. Κλήμης, που τυγχάνει πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, δεν έτυχε ανάλογης υποστήριξης από τον Γέροντά του Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ,δεν φαίνεται να επιθυμεί αυτή τη στιγμη την προαγωγή του Αρχιμ. Κλήμη, ο οποίος μολονότι είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους άλλους δύο υποψήφιους, αναγκάζεται να μείνει για μία ακόμη φορά στη γωνία,εκτός μάχης!

Φαίνεται ότι θα πληρώνει για πολύ ακόμη,την θετική του απόκριση στο κάλεσμα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου , να έλθει ύστερα από εισήγηση του τότε Αρχιγραμματέως της Συνόδου, νυν Καισαριανής Δανιήλ, να υπηρετήσει την Εκκλησία στην κεντρική δοίκηση, στη Σύνοδο.

Οι πληροφορίες λένε ότι μολονότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έδωσε επισήμως το χρίσμα σε κανέναν από τους υποψήφιους είπε στους ενδιαφερόμενους υποστηρικτές των δύο υποψηφίων που του μίλησαν για τις προθέσεις τους, να προχωρήσουν στην προβολή της υποψηφιότητας του εκλεκτού τους και στο τέλος ας βγεί όποιος συγκεντρώσει την πλειοψηφία της Ιεραρχίας.

ΤΟ "ΑΙΝΙΓΜΑ"ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ...

Η"αινιγματική"μέχρι στιγμής, στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, έχει αφήσει άφωνους πολλούς Ιεράρχες,και παράλληλα έχει προβληματίσει δεδομένου ότι είναι πολλοί εκείνοι που φοβούνται ότι η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, θα αποτελέσει την απαρχή νέων δεινών και τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων στο εσωτερικό της Εκκλησίας!

Ήδη έχουν σχηματισθεί δύο ισχυρά μέτωπα, τα οποία θα κονταροχτυπηθούν στην επερχόμενη τακτική Ιεραρχία του Οκτώβρη.

Ο αγώνας που θα δοθεί, δε θα είναι μόνο για την επικράτηση ενός προσώπου έναντι του άλλου, αλλά για την επικράτηση αυτών που θέλουν την επιβολή μεταφράσεων στα Ιερά κείμενα της Θείας Λατρείας και των λοιπών Ιερών Ακολουθιών, εν ονόματι ενός ατελέσφορου εκσυγχρονισμού, έναντι εκείνων που θεωρούν ότι κάθε καινοτομία που γίνεται βιαστικά και χάριν ανέξοδων εντυπωσιασμών, βλάπτει σοβαρά την ενότητα της Εκκλησίας!

Αυτά ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Κάποιοι μάλιστα παλιοί Ιεράρχες, με εμπειρία στη Βυζαντινή καμαρίλα, θεωρούν και ερμηνεύουν τη στάση αυτή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ως πρόθεσή του να αιφνιδιάσει δήθεν, την τελευταία στιγμή, με άλλο νέο πρόσωπο της δικής του επιλογής.

Μετά την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου από τη Σαντορίνη λένε ορισμένοι οτι θα καταλάβουμε πολλά και θα φανεί προς τα πού κλείνει!

Άλλωστε πάντα ισχύει το παλιό και χιλιοειπωμένο:" η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη

Πηγή / http://sotirioslogos.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ