2012-09-15 10:12:43
Φωτογραφία για Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση σε πολλές Αραβικές χώρες, με αντιαμερικανικό αλλά και αντιευρωπαικό μένος
Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση σε πολλές Αραβικές χώρες, με το αντιαμερικανικό αλλά και αντιευρωπαικό μένος να κλιμακώνεται με αφορμή την ταινία Αμερικανικής παραγωγής, που προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ. Επτά τουλάχιστον νεκροί, καταγράφηκαν χθες σε Σουδάν, Αίγυπτο, Υεμένη και Λίβανο.

Από την Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε αξίωσε απολογία της Αμερικανικής κυβέρνησης προς τους Αραβες και τους Μουσουλμάνους για μια τόσο προσβλητική ταινία, όπως ειπε. Σε πολλές χώρες με ισχυρή Μουσουλμανική παρουσία, διενεργούνται αιματηρές συγκρούσεις με επίκεντρο πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και ευρωπαϊκών χωρών.

Στο Χαρτούμ του Σουδάν, εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην Αμερικανική αλλά και στη Γερμανική πρεσβεία, κατεβάζοντας την σημαία και ανεβάζοντας ισλαμικό σύμβολο. Στην Τύνιδα, έκαψαν Αμερικανικό σχολείο, ενώ τόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τις διπλωματικές αποστολές, ώστε οι Αμερικανοί αποστέλλουν εσπευσμένα ειδικές μονάδες πεζοναυτών, για να ενισχύσουν την ασφάλεια στην Υεμένη, το Σουδάν και την Λιβύη.


Ο Πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται συνεχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία με ηγέτες πολλών χωρών εξασφαλίζοντας δεσμεύσεις για την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωματών και πολιτών. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε προσωπικά από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογαν να καταγγείλει τις βιαιότητες στον μουσουλμανικό κόσμο.

 Ο Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Γιάλτα της Ουκρανίας, έχει ήδη δηλώσει ότι η ταινία είναι μια "πρόκληση", προσθέτοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα στο όνομα του Ισλάμ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι πολύ ευγνώμων για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν.

Τα Ηνωμένα Εθνη, μετά τη δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη και τριών άλλων διπλωματών στην Βεγγάζη, απομάκρυναν το ξένο προσωπικό τους από την πόλη για λόγους ασφαλείας και το μετέφεραν στην Τρίπολη, δήλωσε η εκπρόσωπος της αποστολής στη Λιβύη Ράντχια Ασούρι.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Βεγγάζη θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με το τοπικό προσωπικό με την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας.

ΡΙΚ ΚΥΠΡΟΥ-Γ. Κυπριανού
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ