2012-09-13 21:57:04
Φωτογραφία για Αγκάθι οι απολύσεις στο δημόσιο
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων για τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις Εξερχόμενοι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει και νέα συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, και εμφανίστηκαν εκ νέου κατηγορηματικά αντίθετοι σε απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ δεν συζητούν καν τις νέες προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

"Δεν μπορούμε να δεχθούμε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που κινούνται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Η συνάντηση ξεκίνησε αμέσως μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά. Ο υπουργός σημείωσε πως υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες ωστόσο δεν επεκτάθηκε.

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, σημείωσε: "Ενημερώσαμε τους πολιτικούς αρχηγούς. Το eurogroup αυτό θα είναι άτυπο. Θα συζητηθεί πιο πολύ το θέμα της Ισπανίας".


Και κατέληξε ότι για την Ελλάδα οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 8 Οκτωβρίου, όπου και θα πραγματοποιηθεί το επίσημο Eurogroup.

Κουβέλης: "Κανένα μέτρο σε μία κοινωνία διαλυμένη"

"Η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που διαλύεται" σημείωσε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος επανέλαβε πως τάσσεται κατά των απολύσεων στο Δημόσιο.

Ερωτηθείς για τις νέες απαιτήσεις της τρόικας στο θέμα των εργασιακών στην Ελλάδα, τόνισε πως "δεν μπορούν να διαλυθούν ήδη αποσαρθρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την κοινωνία και όχι να τη βασανίσει", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις απολύσεις στο Δημόσιο επανέλαβε την αντίθεσή του, εκφράζοντας την άποψη ότι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα επιτευχθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων που πρόκειται να γίνουν.

"Η μείωση του δημόσιου τομέα πρέπει να γίνει με αξιολογήσεις των φορέων", είπε ο κ. Κουβέλης, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που έχει ζητηθεί να μειωθούν.

"Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τη χώρα και την κοινωνία και όχι να διαλύσει την κοινωνία", είπε ακόμη ο κ. Κουβέλης.

Βενιζέλος: "Δεν τίθεται θέμα άλλων απολύσεων"

"Πάρα πολύ δύσκολη" χαρακτήρισε τη συζήτηση με την τρόικα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αφού επιβεβαίωσε πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών θέτουν θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε πως "για εμάς δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων". Για τα εργασιακά, επισήμανε πως "δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή που να κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου".

Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη συνάντηση, την Κυριακή, οι ξένοι τεχνοκράτες απέρριψαν μεγάλο μέρος, (περίπου 2 δισ. ευρώ) από τα μέτρα που έχει ήδη προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ετσι επανήλθαν στο τραπέζι η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο με εκτεταμένη εφεδρεία ή και άμεσες απολύσεις, οι μειώσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, οι μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή δύο χρόνια.
enimerwsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ