2012-09-12 03:17:04
Φωτογραφία για Το Υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενεργοποιώντας τον εμπορικό κόσμο
Τη διάθεσή της για ριζική πάταξη του παρεμπορίου που αποτελεί μια χρόνια πληγή για το ελληνικό εμπόριο, και την οικονομία κατ' επέκταση... έδειξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Βέβαια ανάλογοι στόχοι έχουν τεθεί και στο παρελθόν χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, με ευθύνη κεντρικών και τοπικών αρχών, με αποτέλεσμα το παρεμπόριο να ανθεί κοστίζοντας αρκετά στο κράτος μέσω φοροδιαφυγής και εισφορδιαφυγής αλλά και θέτοντας ζητήματα όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα καταστήματα και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία λόγω επιβλαβών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως η απώλεια δημόσιων εσόδων κατ’ έτος ανέρχεται στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ όταν η κυβέρνηση παίρνει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα 11,5 δις. Επίσης, εκτιμάται πως 25 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η απώλεια τζίρου της αγοράς κάθε χρόνο. Ήδη ο Υπουργός, κ. Κωστής Χατζηδάκης, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να χτυπηθεί το παρεμπόριο κάνοντας λόγο για μια διαρκή “επιχείρηση-σκούπα”
. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί άμεσα ένα Επιχειρησιακό Κέντρο («θάλαμο επιχειρήσεων») με αντικείμενο το συντονισμό των φορέων, τη συλλογή & αξιοποίηση πληροφοριών, τον προγραμματισμό & παρακολούθηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα (από την είσοδο στη χώρα μέχρι και τη λιανική διάθεση). Σε αυτό θα εντάσσονται όλοι οι φορείς όπως η Αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και τοπική), το ΣΔΟΕ, οι προϊστάμενες Αρχές των Τελωνείων, η Οικονομική Αστυνομία και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, τίθεται σε λειτουργία Τηλεφωνικό Κέντρο Καταγγελιών για το Παραεμπόριο και συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο. Εδώ και λίγες ημέρες σε εξέλιξη είναι καμπάνια ενημέρωσης με τηλεοπτικά spot (που προβάλλονται δωρεάν από τα κανάλια) του καταναλωτικού κοινού για το ζήτημα όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το παραεμπόριο, τόσο στην κοινωνία και την οικονομία αλλά και στον ίδιο τον καταναλωτή. “Είναι ανάγκη οι πολίτες να κατανοήσουν ότι αγοράζοντας από το παραεμπόριο δεν κερδίζουν τίποτε αλλά αντιθέτως πληρώνουν ακριβά με τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία” είναι το μήνυμα του Υπουργού Πάντως, εντός των ημερών, αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις του Υπουργείου για το θέμα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η...εκστρατεία.

• Ο ρόλος των εμπόρων

Μια βασική παράμετρος της νέας προσπάθειας είναι η ενεργοποίηση του εμπορικού κόσμου που καλείται πλέον από παρατηρητής και καταγγέλλων να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου. Και οι εκπρόσωποι εμπορικών και επιχειρηματικών ενώσεων έδειξαν σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον Υπουργό Ανάπτυξης πως έχουν τη διάθεση να συνδράμουν αυτήν την προσπάθεια. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Βασίλης Κορκίδης, τόνισε πως η Ένωση θα ενεργοποιήσει τους 253 εμπορικούς συλλόγους που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αναλάβουν τα μέλη της έναν εποπτικό ρόλο. “Θα εκπαιδεύσουμε με δικά μας έξοδα μέλη μας, εμπόρους ως εμπειρογνώμονες, όπως αυτοί που υπάρχουν στα επιμελητήρια και θα μπορούν αυτοί να ελέγχουν ποια είναι τα προϊόντα απομίμησης” τόνισε. H ΕΣΕΕ έχει καταθέσει πρόταση προς το Υπουργείο για τον ορισμό Τοπικών Εκτιμητών Προϊόντων Απομίμησης Σήματος και Εποπτών παρεμπορίου, οι οποίοι στην πράξη θα αποτελούν εθελοντές - πραγματογνώμονες, θα προέρχονται από τις τάξεις των Εμπορικών Συλλόγων και θα εκτιμούν τα συλληφθέντα προϊόντα παρεμπορίου ενόρκως. Και ενώ αναμένεται η επίσημη απόφαση του Υπουργείου, η ΕΣΕΕ καλεί τις Ομοσπονδίες να προχωρήσουν στις απαιτούμενες συνεννοήσεις με τους Εμπορικούς Συλλόγους ώστε να οριστούν και να εκπαιδευτούν οι τοπικοί εκτιμητές απομιμήσεων και επόπτες παρεμπορίου, αμέσως μόλις αυτό αποφασιστεί νομοθετικά και θεσμικά. Βέβαια αυτό που τονίζουν οι έμποροι είναι πως το παρεμπόριο δεν αρχίζει αλλά ούτε και τελειώνει στους πάγκους, όπου τα κυκλώματα βάζουν κάποιους μετανάστες να πωλούν τα λαθραία προϊόντα. Η αρχή γίνεται στα τελωνεία όπου περνούν παρανόμως τα εμπορεύματα, μετά υπάρχουν οι αποθήκες λαθρεμπορίου και ύστερα βγαίνουν τα προϊόντα στο πεζοδρόμιο.

• Χρονίζουσα πληγή στη Νέα Ιωνία

Το εμπορικό κέντρο της Νέας Ιωνίας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πόλο έλξης για το παρεμπόριο με τους παράνομους μικροπωλητές να κατακλύζουν πεζοδρόμια σε σημεία-περάσματα όπως στη Λ. Ηρακλείου, τον πεζόδρομο της Μικράς Ασίας, τους σταθμούς του ΗΣΑΠ και τις λαϊκές αγορές. Η αντιμετώπιση του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο ήταν πάντα προβληματική με τη νυν Δημοτική Αρχή να αρνείται να εφαρμόσει τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο που δίνει τη δυνατότητα επιτόπιας καταστροφή των προϊόντων που κατάσχονται από τη δημοτική αστυνομία, η οποία περιορίζεται να απομακρύνει τους μικροπωλητές που, όταν φεύγουν οι αστυνόμοι, γυρίζουν στα πόστα τους. Μια πιο δυναμική παρέμβαση είχαμε, πάντως, προσφάτως από την πλευρά του Δήμου στο παρεμπόριο των λαϊκών αγορών. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, κ. Στάθης Νουβέλογλου, είναι θετικά διακείμενος στα όσα εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης για την πάταξη του παρεμπορίου αρκεί βέβαια, όπως συμπληρώνει, τα λόγια να γίνουν πράξεις, κάτι που σε αυτή τη χώρα δεν είναι αυτονόητο. Όπως μας διαβεβαίωσε ο Εμπορικός Σύλλογος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΕΣΕΕ και θα συμμετάσχει στην προσπάθεια διαθέτοντας μέλη του στα μεικτά κλιμάκια ελέγχου που θα σχηματιστούν. Ο κ. Νουβέλογλου σημειώνει μεν ότι οι έμποροι δεν μπορούν να παίξουν το ρολό του αστυνομικού αλλά συμπληρώνει πως η ενεργός παρουσία τους μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης για να γίνουν επιτέλους κάποια πράγματα.... “Το παρεμπόριο είναι ένα πρόβλημα που μας στερεί έσοδα σε μια δύσκολη εποχή” τονίζει και περιμένει τα επόμενα βήματα.
xtypos.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ