2012-09-10 21:11:16
Φωτογραφία για Πάγωμα του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ
"Πάγωμα" του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ είναι έτοιμη να παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην αυριανή συνάντηση με την τρόικα και αυτό να ισχύσει μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου, ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων αναμένεται να βρεθεί και το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων θα είναι γνωμοδοτικός, δηλαδή θα μπορούν να προτείνουν το εύρος της διακύμανσης του κατώτατου μισθού, ενώ στη συνέχεια θα εκπονείται μελέτη, που θα συνυπολογίζει μακροοικονομικούς παράγοντες. Ωστόσο την τελευταία κουβέντα θα έχει η κυβέρνηση που θα νομοθετεί.

"Το θέμα του κατώτατου μισθού θα το προχωρήσουμε και ο ρόλος του κράτους θα είναι πιο ενεργός. Είναι όμως πολύ πρώιμο να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για τα εργασιακά καθώς ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματα προηγούμενων παρεμβάσεων", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.


Η αντίδραση της ΓΣΕΕ αντέδρασε άμεσα και αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της: "Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις κατ΄επιταγή των μνημονιακών εντολών, παρεμβάσεις ύφεσης και ανεργίας αντικοινωνικές όπως η κατάργηση των ΣΣΕ και της εργοδοτικής συμμετοχής σε ΟΕΚ και ΟΕΕ. Αυτές οι πολιτικές είναι πραξικοπηματικές, άδικες και αναποτελεσματικές".

Την ίδια ώρα χρόνο προκειμένου να βρεθούν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους αναζητά το υπουργείο Εργασίας. Μετά τη μείωση κατά 1,1 μονάδα μέσω της κατάργησης εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ ο υπουργός Εργασίας θα παρουσιάσει στους ελεγκτές προτάσεις για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 3,9 μονάδες το 2013. Η συνολική εξοικονόμηση από τη μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ.

"Φρένο" σε νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά που αφορούν είτε σε αποζημιώσεις είτε στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, θα επιχειρήσει να βάλει το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα να ζητά περαιτέρω μείωση του χρόνου προειδοποίησης πριν την απόλυση αλλά και γενική εφαρμογή 6ήμερης εργασίας χωρίς προσαύξηση για τον εργαζόμενο.

Ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει στην τρόικα και την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής διασύνδεσης μεταξύ ΙΚΑ ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ από τις 15 Οκτωβρίου.

www.analyze-news.com

ΠΗΓΗ: megatv
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ