2012-09-10 14:59:28
Φωτογραφία για Γαλλία: Σκληρό πακέτο λιτότητας ανακοίνωσε ο Ολάντ
Περικοπές 30 δισ. ανακοίνωσε για το 2013 ο σοσιαλιστής πρόεδρος

«Ιστορικό» χαρακτηρίζει την Δευτέρα ο γαλλικός Τύπος το πακέτο λιτότητας που ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ  την προηγούμενη. Ο γάλλος πρόεδρος αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην γαλλική τηλεόραση περικοπές ύψους 30 δισ. στον προϋπολογισμό του 2013. Στόχος των περικοπών αυτών είναι να χαμηλώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα προέλθουν κατά το ένα τρίτο από περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ενώ τα υπόλοιπα 20 δισ. θα προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας. Ο Ολάντ θα κάνει πράξη την προεκλογική του δέσμευση να φορολογήσει με συντελεστή 75% τα εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το μέτρο αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, δηλαδή όσο απαιτείται μέχρι να νοικοκυρευτούν τα δημόσια οικονομικά. Ο γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι θα αφορά τα εισοδήματα απ' όλες τις δραστηριότητες «χωρίς εξαίρεση».


Τα κέρδη κεφαλαίου, τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα φορολογούνται, θα εξαιρεθούν από το 75%. Η φορολόγησή τους θα λάβει υπόψει τους ήδη παρακρατηθέντες φόρους και τις κοινωνικές εισφορές. Τα εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ θα φορολογούνται με 45%.

«Σοκ άνευ προηγουμένου στον προϋπολογισμό, το σημαντικότερο σε μια τριαντακονταετία, δηλαδή μετά την λιτότητα του 1983» είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει ο «Monde» τα μέτρα.

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας _ το οποίο αναμένεται να ικανοποιήσει τους επιχειρηματίες _ και δεσμεύτηκε ότι «θα αντιστρέψει την τάση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο», στόχος που κρίνεται φιλόδοξος δεδομένης της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Ο Ολάντ είπε στην συνέντευξή του στο κανάλι TF1 ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι«μόλις» πάνω από το μηδέν φέτος και μόνο 0,8% το 2013 (ενώ προηγούμενες προβλέψεις για το 2013 την τοποθετούσαν στο 1,2%).

Τα μέτρα που θα διευκρινιστούν εντός του φθινοπώρου αναμένεται να συμπεριλαμβάνουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Η ανεργία στη Γαλλία φθάνει το 10%, αλλά για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι 22,8%.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ