2012-09-10 10:38:10
Φωτογραφία για Βενιζέλος: Η εξειδίκευση των μέτρων να γίνει με εσωτερική δικαιοσύνη
«Δεν έχουμε κλείσει, γιατί η τρόικα δεν έχει αποδεχτεί το σύνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου και εμείς έχουμε κάνει αντιπροτάσεις γιατί υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούμε να κάνουμε καμία υποχώρηση, δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούμε να είμαστε οριζόντιοι στις περικοπές των συντάξεων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η σχέση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι εξαιρετική και πως δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής, αλλά συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας.

Ανέφερε δε ότι «συγκλίνουμε εκ των πραγμάτων και εξ αποτελέσματος», ότι «σημασία έχει να καταλήξουμε στον σκοπό μας που είναι η χώρα να περάσει σε άλλη φάση», ενώ σημείωσε πως «δεν γίνεται να ταλαιπωρείται η χώρα συνεχώς με την απειλή δημοσιονομικών μέτρων», αλλά «χρειάζεται μεταρρυθμιστική πανστρατιά, εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αισιοδοξία και προοπτική».


Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αυτό που τώρα μας απασχολεί είναι η εξειδίκευση των μέτρων να γίνει με εσωτερική δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν όρια αντοχής», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να υπερβούμε τα όρια αντοχής των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν αντίρροπα πακέτα μέτρων, ενίσχυσης της ανάπτυξης, κοινωνικής προστασίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι από την αρχή επέμεινε στην ανάγκη να κινηθεί η κυβέρνηση με γρήγορους ρυθμούς, «να επικαλεστούμε όλα τα επιχειρήματα και ιδίως τη ρητή πρόβλεψη της δανειακής σύμβασης για παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, εφόσον έχουμε βαθύτερη ύφεση», είπε.

«Γιατί», συνέχισε, «στόχος μας δεν είναι μόνο να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα παίρνοντας πρόσθετα μέτρα, αλλά να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βιώσιμο χρέος και να βγούμε από την περιδίνηση της κρίσης σε ένα ξέφωτο, για να γίνει η οικονομία ισοδύναμη και αυτοδύναμη μέσα στην Ευρώπη».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «τώρα, αποφασίσαμε, εφόσον αποδεχτήκαμε τη λογική του πρωθυπουργού για να έχουμε μια ενιαία γραμμή, να εξειδικεύσουμε και να οριστικοποιήσουμε μέτρα 11,5 δισ.» και χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι μετά από την οριστική απόφαση για τα μέτρα και τη συμφωνία με την τρόικα, θα δοθεί το προβλεπόμενο από τη σύμβαση αντάλλαγμα, δηλαδή η παράταση, καθώς και ότι είναι αυτονόητο πως θα εκταμιευτεί στο σύνολό της και το ταχύτερο η δόση.

Επιπλέον, τόνισε ότι μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους χωρίς να θιγούν τα διακρατικά δάνεια, ενώ επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος να χάσουν τα λεφτά τους οι άλλες χώρες, είναι «να συνεχιστεί η ανόητη συζήτηση περί ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είμαστε στη λεπτή τελική φάση, προαναγγέλοντας τις αυριανές συναντήσεις του πρωθυπουργού και του ίδιου με την τρόικα.

Είπε δε, ότι συζητήθηκε και η επιχειρηματολογία που πρέπει να αναπτυχθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ντράγκι και πως στην επόμενη σύσκεψη των τριών αρχηγών, την Τετάρτη το απόγευμα, θα προετοιμαστεί η επιχειρηματολογία εν όψει του άτυπου Eurogroup.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ είπε και φέτος αυτά που είπε και πέρυσι και πρόσθεσε ότι «άλλοι ήταν αυτοί που άλλαξαν άποψη από πέρυσι μέχρι φέτος και είναι καλοδεχούμενοι αυτοί που άλλαξαν την άποψή τους».

Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε να υπάρχει ένα στοιχείο σεβασμού απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για τη φθορά που έχει υποστεί, το κόστος, την προσπάθεια και τόνισε: «Μη με ρωτάτε εμένα ποιος στηρίζει την κυβέρνηση, εμείς στηρίζουμε τη χώρα και η χώρα είναι μέσα στην Ευρώπη και θα επωφεληθεί από τους νέους συσχετισμούς, επειδή την έφτασαν εδώ κάποιοι άνθρωποι, κάποιες πολιτικές δυνάμεις.

«Η σχέση μου με τον κ. Σαμαρά είναι εξαιρετική γιατί έχουμε όλοι μας, ο κ. Σαμαράς, ο κ. Κουβέλης κι εγώ, πλήρη συνείδηση της ευθύνης μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει θέμα συνοχής της κυβέρνησης αλλά συνοχής της κοινωνίας και αντοχής της οικονομίας».

«Και αυτό είναι μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους εταίρους μας και στην τρόικα», κατέληξε.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ