2012-09-07 08:27:45
Φωτογραφία για Ελπίδες για «κούρεμα» ομολόγων της ΕΚΤ
Πρόγραμμα PSI: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να επωφεληθεί από τη νέα στρατηγική στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους

Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για «χαλάρωση» των κριτηρίων δεν αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παράθυρο για την εκ των υστέρων συμμετοχή στο PSI ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανοίγουν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πως τα ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα αντιμετωπίζονται «επί ίσοις όροις» με αυτά των ιδιωτών επενδυτών.

Δηλαδή η ΕΚΤ απεμπολεί το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή για τα κρατικά ομόλογα που θα αγοράσει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες στην Ελλάδα να διεκδικήσει τη συμμετοχή στο PSI και των τίτλων που κατέχει η ΕΚΤ.

Ωστόσο, είναι ζήτημα διαπραγματεύσεων και πιέσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να επωφεληθεί και η Ελλάδα από τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς το γενικό της περίγραμμα δεν ωφελεί άμεσα τη χώρα μας, που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα χρέους
. Δηλαδή οι αγορές των τριετών ομολόγων δεν επηρεάζουν την Ελλάδα, καθώς τα μικρότερης διάρκειας ομόλογα, όπως προέκυψαν από το PSI, λήγουν το 2023. Η εξίσωση όμως των νέων ομολόγων που θα αγοράζει η ΕΚΤ με εκείνα των ιδιωτών αφήνει ελπίδες για αναδρομική εφαρμογή και στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης κατείχαν, προ PSI, ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,6 δισ. ευρώ, προερχόμενα από μαζικές αγορές τίτλων από τη δευτερογενή αγορά, σε τιμές κατά μέσο όρο 35%. Αποφασίστηκε όμως η εξαίρεσή τους από το PSI και για να γίνει η διάκρισή τους από τα αντίστοιχα ομόλογα των ιδιωτών, αλλάχθηκαν οι κωδικοί τους ISIN, λίγες μέρες νωρίτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ αποπληρώνεται στο 100% ελληνικά ομόλογα που είχε αποκτήσει στο 35% της ονομαστικής τους αξίας και ήδη έχει εισπράξει χρεολύσια τριετούς ομολόγου το Μάρτιο, δεκαετούς ομολόγου το Μάιο και πενταετούς ομολόγου τον Αύγουστο.

Η ονομαστική αξία των ομολόγων που απομένουν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ είναι περίπου 48 δισ. ευρώ, αλλά αν επιτευχθεί συμφωνία θα αφορά ολόκληρο το ποσό των 56,6 δισ. ευρώ και εφόσον η ΕΚΤ παραιτηθεί από τα κέρδη της, το όφελος για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε 36 δισ. ευρώ και να μειώσει το χρέος κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Οροι για ρευστότητα

Η Ευρωτράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης κατείχαν πριν το «κούρεμα» ελληνικά ομόλογα 56,6 δισ. ευρώ.

Δεν αφορά τις ελληνικές τράπεζες η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για «χαλάρωση» των κριτηρίων που αφορούν τα collateral που γίνονται δεκτά για την παροχή ρευστότητας. Από τις 25 Ιουλίου -και ως την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας- τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν μη επιλέξιμα και το βάρος της χρηματοδότησης έχει μεταφερθεί στον ELA, βαρύνοντας τις τράπεζες με υψηλότερο κόστος που φθάνει το 4%. Οταν τα ελληνικά ομόλογα επανέλθουν σε επιλέξιμη κατάσταση, και οι ελληνικές τράπεζες θα αξιοποιήσουν τη χαλάρωση των κανόνων για τα collateral που ανακοινώθηκαν χθες.

Η ΕΚΤ χαρακτήρισε, στα τέλη Ιουλίου, μη επιλέξιμα προσωρινά τα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο, διότι στις 25 Ιουλίου έληξε το πρόγραμμα επαναγοράς που είχαν εγκρίνει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο της πιστωτικής αναβάθμισης που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου μέσω του EFSF.

Θεωρητικά, η επιστροφή στη ρευστότητα της ΕΚΤ θα μπορούσε να γίνει και με μια ανανέωση της εγγύησης που είχε δοθεί, αν υπήρχε η πρόθεση σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, αλλά η σύνδεση και αυτού του ζητήματος με την αξιολόγηση της τρόικας ήταν ένα επιπλέον «καμπανάκι» για την ανάγκη να καταγραφούν καλές επιδόσεις από ελληνικής πλευράς.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούλιο, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μειώθηκε κατά 49,67 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 23,99 δισ. ευρώ, έναντι 73,66 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιούνιο η παροχή έκτακτης ρευστότητας από τον ΕLA διαμορφώθηκε στα 106,3 δισ. ευρώ, έναντι 61,94 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.

Σόιμπλε: Υπάρχει πρόοδος

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική πολιτική τους, ενώ και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουν επιτευχθεί περισσότερα από όσα θεωρούσαμε εφικτά πριν από λίγα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε χθεσινή ομιλία του.

Πολιτικές αντιδράσεις

Θετικά αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε οτι οι αποφάσεις απέχουν πολύ από το να επιλύσουν τη κρίση χρέους, ενώ το ΚΚΕ υποστήριξε ότι οφελειμένοι θα είναι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι της Ευρώπης.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ