2012-09-05 09:32:04
Φωτογραφία για Στροφή Αρχιεπισκόπου για τις Προεδρικές
Ένα βήμα πίσω από τη στήριξη της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα φαίνεται να κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο οποίος... τις τελευταίες δύο μέρες παρά τις σχετικές ερωτήσεις αποφεύγει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα ως προς τις προεδρικές εκλογές με αναφορές, οι οποίες μπορούν να ερμηνευθούν και ως «στροφή του Αρχιεπισκόπου υπέρ της υποψηφιότητας Αναστασιάδη».

Πιο συγκεκριμένα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας τόσο την περασμένη Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, κληθείς να σχολιάσει τις διαβουλεύσεις που γίνονται για τις προεδρικές εκλογές αλλά και για το ποιος είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα υπέρ της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα, όπως το έπραξε παλαιότερα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξη του στην «Κ», την 1η Ιουλίου 2012, τοποθετήθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα καλώντας τα κόμματα του κέντρου να συμφωνήσουν να εκπροσωπηθούν από τον πρώην ΥΠΕΞ. «Δεν βλέπω ποια άλλη επιλογή έχουν», πρόσθεσε συγκεκριμένα.


Την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα ωστόσο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας κάθε άλλο παρά στήριξη στην εν λόγω υποψηφιότητα έδωσε. «Η Εκκλησία δεν κοιτάζει πρόσωπα, αλλά τις θέσεις στο εθνικό θέμα», δήλωσε την Κυριακή ενώ ως προς τις διαβουλεύσεις ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ ευχήθηκε να δημιουργηθεί μια Εθνική Κυβέρνηση από όλα τα κόμματα. «Αυτό θα χαροποιούσε την Εκκλησία», κατέληξε.

Τη Δευτέρα, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΜΕΓΑ, ερωτηθείς και πάλι για τις προεδρικές εκλογές και τους υποψηφίους, ο Αρχιεπίσκοπος κράτησε και πάλι ξεκάθαρη απόσταση από τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Λιλλήκα. Όλοι είναι ποίμνιο μας, και θα κερδίσει αυτός με τις καλύτερες θέσεις στο κυπριακό, είπε, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Στο παρασκήνιο

Το παρασκήνιο ωστόσο φουντώνει μετά και τις τοποθετήσεις του Μακαριότατου, με τα δύο άμεσα εμπλεκόμενα επιτελεία να κάνει το κάθε ένα τις δικές του εκτιμήσεις. Από πλευράς Πινδάρου, θεωρείται ότι ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε διορθωτικές δηλώσεις, έτσι ώστε να μην ερμηνεύεται ότι η Εκκλησία τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Λιλλήκα. Από πλευράς του επιτελείου του πρώην ΥΠΕΞ επικρατεί μια σχετική «ανησυχία», ωστόσο εκτιμάται ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη αλλά αν στο μέλλον θα υπάρξει συγκεκριμένη τοποθέτηση αυτή θα γίνει υπέρ του Γιώργου Λιλλήκα.

Πέραν όμως των επιτελείων, οι εκτιμήσεις θέλουν το «ντιλ» ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ στο κυπριακό να λειτουργεί ως «σημείο πίεσης» προς τον Αρχιεπίσκοπο, διότι στην πραγματικότητα ο Νίκος Αναστασιάδης υιοθέτησε όλες τις απαιτήσεις και προϋποθέσεις του ΔΗΚΟ στο κυπριακό, θέσεις με τις οποίες συμφωνεί, ή τουλάχιστον διαμήνυε ότι συμφωνούσε, και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας.

Παράλληλα, κύκλοι προσκείμενοι στην Αρχιεπισκοπή, σημείωναν, πως ο Προκαθήμενος αντιλαμβάνεται ότι η μάχη βαραίνει υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη «και θα ήταν χωρίς νόημα ο Αρχιεπίσκοπος να τοποθετηθεί υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου», μια ενέργεια που θα έφερνε την Εκκλησία και πάλι στο απέναντι στρατόπεδο από την πιθανή νέα διακυβέρνηση.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ