2012-09-04 08:41:57
Φωτογραφία για Αφήστε ήσυχο τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας!
Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έχει υποστεί αναμφίβολα τις μεγαλύτερες συνέπειες και έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα της κρίσης. Η κρίση χρέους επέδρασε καταλυτικά μέσω της ύφεσης, η ακινητοποίηση του τραπεζικού συστήματος αφαίρεσε χρηματοδοτικές δυνατότητες και το πλήθος των φόρων δεν άφησε περιθώρια ανάσας στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. 

 Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας πλήρωσαν την κρίση με απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, καθυστερήσεις πληρωμής και επιπλέον βίωσαν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες τους έφεραν σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας. 

 Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη των παραπάνω συνεπειών από την εκτίναξη του επιπέδου της ανεργίας στο 23%. Περίπου 600.000 νέοι άνεργοι είναι το τίμημα της κρίσης για τον ιδιωτικό τομέα. Ο δημόσιος τομέας είναι αλήθεια πως υπέστη εισοδηματικές μειώσεις, αλλά επί του παρόντος τουλάχιστον θέσεις εργασίας δεν απώλεσε. 


Αυτή η κεφαλαιώδης διαφορά δίδει το δικαίωμα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να αρνηθούν οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση είτε εισοδηματική είτε θεσμική, που θα καθιστούσε ακόμη πιο πιεστικούς τους όρους λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

Με άλλα λόγια θα μπορούσε κανείς να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και την τρόικα να αφήσουν ήσυχο τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ήδη το τίμημα είναι μεγάλο και η επικρατούσα ωριμότητα στις σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων δεν είναι σκόπιμο να διαταραχθεί περαιτέρω.

Κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια επερχόμενη γενικευμένη σύγκρουση στον ιδιωτικό τομέα της έτσι κι αλλιώς χειμαζόμενης πραγματικής οικονομίας. 

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ