2012-08-29 09:54:01
Φωτογραφία για Ρεσάλτο για το πετρέλαιο
Στις ακτές της Νιγηρίας υποχρεωνόταν να κατευθυνθεί αργά χθες το βράδυ το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο «Energy Centurion» το οποίο έπεσε θύμα πειρατείας χθες το πρωί στα ανοιχτά του Τόγκο, στον Κόλπο της Γουινέας, στη Δυτική Αφρική. Οι πειρατές έκαναν ρεσάλτο στο πετρελαιοφόρο, ενώ αντάλλαξαν πυρά με άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού του Τόγκο, οι οποίοι έσπευσαν με περιπολικό σκάφος σε συνδρομή του πλοίου.

Το «Energy Centurion» είναι πλοίο της εταιρείας Golden Energy Management, συμφερόντων Βίκτωρα Ρέστη. Εως αργά χθες το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστές πληροφορίες γύρω από την κατάσταση του πληρώματος και ιδιαίτερα αν είχε τραυματιστεί κάποιος. Δεν ήταν γνωστός ούτε ο αριθμός των ένοπλων πειρατών, οι οποίοι προσέγγισαν το τάνκερ και κατάφεραν να ανέβουν απειλώντας με τα όπλα τούς ναυτικούς. Το πετρελαιοφόρο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και οι πειρατές τούς υποχρέωσαν να σηκώσουν άγκυρα και να πλεύσουν σύμφωνα με τις εντολές τους
. Παρά τη μάχη που ακολούθησε με το πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού του Τόγκο, οι πειρατές κατάφεραν τελικά να διαφύγουν με το τάνκερ, παίρνοντας μαζί τους ως ομήρους τα 24 μέλη του πληρώματος, στην πλειονότητά τους ρωσικής καταγωγής. Το «Energy Centurion», σημαίας Νήσου Μαν (νησί στην Ιρλανδική Θάλασσα), κατελήφθη έμφορτο με 56.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου θέρμανσης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων ανοιχτά του Λομέ, της πρωτεύουσας του Τόγκο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ασφαλείας της δυτικοαφρικανικής χώρας, αμέσως μετά τη συμπλοκή οι πειρατές κινήθηκαν αρχικά προς το γειτονικό Μπενίν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία - η οποία εντός της ημέρας αναμενόταν να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση - έως αργά χθες δεν είχε καταστεί εφικτή η επικοινωνία της με τον πλοίαρχο, οπότε και δεν είχαν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τύχη των μελών του πληρώματος. Εκπρόσωπος της ίδιας εταιρείας, μιλώντας στα «ΝΕΑ», έκανε λόγο για «ληστεία» και όχι πειρατεία, καθώς στόχος των ένοπλων εισβολέων φαίνεται να είναι το φορτίο του πλοίου. Γι' αυτό, άλλωστε, και τουλάχιστον ως αργά χθες, δεν είχε γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ούτε και είχε τεθεί θέμα λύτρων από τους δράστες της επίθεσης - πρακτική που ακολουθείται από τους πειρατές στη Σομαλία. Το ίδιο σκεπτικό υιοθετούσε σε δηλώσεις του στο Ασοσιέιτεντ Πρες και ο Νόελ Τσουνγκ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (BMI), ο οποίος εκτίμησε πως οι πειρατές θα κρατούσαν ομήρους τους ναυτικούς μόνο μέχρι να εκφορτώσουν το πετρέλαιο-φορτίο του πλοίου, όπως έχει συμβεί και αρκετές άλλες φορές στο παρελθόν. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη παρόμοια επίθεση σε λιγότερο από δύο εβδομάδες στον Κόλπο της Γουινέας και η δέκατη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή τον τελευταίο μήνα.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ