2012-08-28 00:06:09
Φωτογραφία για Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΕΡΟΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2 (By overlap.gr)
Σας μεταφέρουμε την τεχνική ανάλυση του αγώνα Βέροια - Ολυμπιακός 1-2 από το συνεργαζόμενο με το blog μας "overlap.gr" :

Βέροια-Ολυμπιακός: 1-2 | Παρόμοιες τακτικές προσεγγίσεις, διαφορά ποιότητας

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε νικηφόρα την φετινή σεζόν μέσα σε μία έδρα που όπως όλα δείχνουν θα… δεινοπαθήσουν πολλές ομάδες. Η ομάδα του Ολυμπιακού ανέπτυξε το τρόπο παιχνιδιού που οραματίζεται ο Ζαρντίμ και πήρε την νίκη κυρίως λόγω της ποιοτικής ανωτερότητας συγκεκριμένων παικτών από μία ομάδα που αντιμετώπισε το παιχνίδι με παρόμοιο τρόπο. Η Βέροια έδειξε πολύ θετικά στοιχεία, την ώρα που οι ερυθρόλευκοι υπενθύμισαν στο κοινό τους την ανάγκη για μεταγραφές με σκοπό την ορθολογική εφαρμογή του πλάνου του Ζαρντίμ.

Παρόμοιες τακτικές από Ζαρντίμ και Χάβο

Αμφότεροι οι προπονητές παρουσίασαν παρόμοιες τακτικές προσεγγίσεις αν και επέλεξαν σχετικά διαφορετικές τακτικές: 4-2-3-1 για την Βέροια και 4-3-3 για τον Ολυμπιακό. Οι κύριες τακτικές προσεγγίσεις των τεχνικών στηρίχθηκαν σε:


ανάπτυξη από τα πλάγια

άμεση τροφοδότηση των πλάγιων επιθετικών

χαμηλό tempo ανάπτυξης

μειωμένο pressing

μειωμένο αγωνιστικό βάθος

προσπάθεια για ποδόσφαιρο κατοχής

κίνηση του μοναδικού επιθετικού σε όλο το πλάτος της επιθετικής ζώνης

Μειωμένο pressing και παιχνίδι από τα πλάγια

Αμφότεροι οι προπονητές έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην συνοχή των γραμμών και ως εκ τούτου απέφυγαν το pressing ψηλά επιλέγοντας να τοποθετήσουν αρκετούς παίκτες πίσω από την μπάλα (ιδιαίτερα η Βέροια) και να εντείνουν την πίεση τους στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιήθηκαν εκατέρωθεν από δύο αμυντικοί μέσοι.

Σημαντικό ρόλο στην μάχη των πάγκων έπαιξε επίσης ο έλεγχος του ρυθμού, η διατήρηση της κατοχής της μπάλας και η ορθή τροφοδότηση των πλάγιων επιθετικών που ανέλαβαν – σχεδόν εξολοκλήρου, την εκδήλωση των επιθετικών ενεργειών για τις δύο ομάδες. Η Βέροια έδωσε μεγαλύτερο πλάτος στο παιχνίδι της, την ώρα που ο Ολυμπιακός είδε τον Μασάντο να κινείται πολύ προς τον άξονα δείχνοντας ότι δεν είναι… αντί-Μιραλάς.

Μασάντο – Ιμπαγάσα έκαναν την διαφορά

Παρά το γεγονότος ότι τα γκολ προήλθαν από προσωπικά λάθη των τερματοφυλάκων, είναι αλήθεια ότι Ολυμπιακός παρουσίασε πιο θετικά στοιχεία στο γήπεδο, δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες και ανέπτυξε με μεγαλύτερη συνέπεια τα παραπάνω τακτικά ζητούμενα. Κύριος λόγος η παρουσία των Ιμπαγάσα και Μασάντο στον άξονα. Οι δύο μέσοι έκαναν την διαφορά στην αναμέτρηση αφού συνέβαλαν τα μέγιστα:

στην επικράτηση του Ολυμπιακού αναφορικά με τον έλεγχο του ρυθμού

της κατοχής της μπάλας και

της ορθής τροφοδότησης των συμπαικτών τους στην αμυντική ζώνη της Βέροιας.

Την ίδια ώρα οι παίκτες της Βέροιας είδαν τον δικό τους κεντρικό μεσοεπιθετικό (Ζε Βιτόρ) να λειτουργεί ως 8αρι και να μην συμμετέχει στην κυκλοφορίας της μπάλας και την τροφοδότηση των επιθετικών που έγινε κυρίως από τους πλάγιους μπακ.

Η άμυνα του Ζαρντίμ

Παρά την δυσκολία ανάπτυξης για τους γηπεδούχους, η πολύ καλή μέρα των πλάγιων επιθετικών σε συνδυασμό με τα αμυντικά κενά του Ολυμπιακού έδωσαν φάσεις για την Βέροια και ανέδειξαν τα αμυντικά κενά που δημιουργεί η απουσία των Μέλμπεργκ, Αβραάμ αλλά και η μη υιοθέτηση της επιθετικής άμυνας που χρησιμοποιούσε ο Βαλβέρδε.

Ο Ζαρντίμ έχει επιλέξει μία πιο συντηρητική ανασταλτική λογική που αφήνει αρκετούς χώρους στον αντίπαλο – τουλάχιστον μέχρι το κέντρο. Η απουσία καθαρόαιμου κόφτη και η έλλειψη ομοιογένειας (τουλάχιστον προς το παρόν) στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο αφήνει εκτεθειμένη την άμυνα της ομάδας που δεν διαθέτει τα υλικά για αποτελεσματική αναχαίτιση των επιθέσεων των αντιπάλων. Προς το παρόν ο Ζαρντίμ επιδιώκει αμυντική ασφάλεια μέσω της κατοχής της μπάλας και της συνοχής των γραμμών.

Συμπέρασμα

Για να δείτε το συμπέρασμα κάντε κλικ ΕΔΩ
olympiacos-blog
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πτώση 0,7% για το αργό
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πτώση 0,7% για το αργό
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ