2012-08-27 00:54:38
Φωτογραφία για Καλή ποδοσφαιρική χρονιά
Αγαπητέ,

αυτό το σαββατοκύριακο ξεκίνησε το πρωτάθλημα 2012-2013 της Σουπερλιγκ, με τα γνωστά αποτελέσματα και τις γνωστές δηλώσεις των προπονητών, που προσπαθούν να πάντα να αποδώσουν την ήττα της ομάδας τους σε παράγοντες όπως η ατυχία της δικής του ομάδας και η τύχη της αντίπαλης. Εννοείται πως όταν η αντίπαλη ομάδα έχει την ίδια ατυχία π.χ. δοκάρι, αυτό που μετράει είναι το δοκάρι της δικής τους ομάδας. Ή τα στημένα (φάουλ, κόρνερ).

Αφορμή για το σημείωμα αυτό πήρα από τις δηλώσεις του προπονητή της Βέροιας Μάκη Χάβου, ο οποίος απέδωσε την ήττα της ομάδας του στον παράγοντα ατυχία και όχι στο ότι είχε να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Ελλάδας. Είπε ότι αν έμπαινε το δοκάρι του Ολαϊντέν και η ευκαιρία του Ιωάννου, η ομάδα του μπορούσε να πάρει τους βαθμούς της ισοπαλίας και γιατί όχι της νίκης.

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι η γνωστή "κι αν η γιαγιά μου είχε καρούλια...".


Αν, όμως, η Βέροια είχε ευτυχήσει στις δύο περιπτώσεις που ανέφερε ο προπονητής της, θα είχε πετύχει τρία γκολ. Με την ίδια λογική, αν ο Ολυμπιακός είχε ευτυχήσει στα δύο δοκάρια που είχε, θα σημείωνες τέσσερα γκολ, άρα το σκορ θα ήταν 3-4, υπέρ του Ολυμπιακού. Αλλά ο κ. Χάβος προτίμησε να αναφερθεί στις ευκαιρίες της ομάδας του, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις σε όσους δεν παρακολούθησαν τον αγώνα. Και βέβαια, δεν γίνεται λόγος για το ποιό θα ήταν το σκορ αν ο Ολυμπιακός δεν είχε χάσει τις άλλες ευκαιρίες που δημιούργησε.

Τα αναφέρω αυτά διότι πρόκειται για μόνιμη πρακτική των προπονητών, να φέρνουν τα πράγματα στα μέτρα τους. Ο μόνος που δεν κινήθηκε σε αυτό το επίπεδο, την προηγούμενη περίοδο, ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Και ευτυχώς, ο διάδοχός του, Λεονάρντο Ζαρντίμ δείχνει να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Δήλωσε ότι στη Βέροια η ομάδα του εκμεταλλεύθηκε τα στημένα και σκόραρε (μια φορά και όχι δύο, όπως είπαν στο Novasport).

Τα στημένα, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Όλοι, σχεδόν, οι προπονητές, ύστερα από ήττα, λένε, στην επιχειρηματολογία τους, "δεχθήκαμε γκολ από στημένες φάσεις". Δεν έχω καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Δεν υπάρχουν στο παιχνίδι τα φάουλ και τα κόρνερ; Τι θέλουν να πουν οι αξιότιμοι κ.κ. προπονητές. Ότι, ίσως, τα "στημένα" δεν είναι μέρος του παιχνιδιού και θα έπρεπε να καταργηθούν; Ας κάνουν μια εισήγηση στον Πλατινί για να τα καταργήσει. Εννοείται ότι η κατάργηση θα αφορά και τα "στημένα" που αξιοποιεί η δική τους ομάδα. Διότι οι προπονητές, όταν αναφέρονται στα στημένα, είναι ότυαν η ομάδα τους δέχεται γκολ και όχι όταν πετυχαίνει.

Ένας από τους προπονητές που "πυροβολεί" τα "στημένα", όταν καταλήγουν σε βάρος της ομάδας τους, είναι ο Ζεσουάλδο Φερέϊρα του Παναθηναϊκού. Έκανε ιδιαίτερη μνεία μετά την ήττα του ΠΑΟ από τη Μάλαγα. Ο Παναθηναϊκός, είναι από τις ομάδες που έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τα στημένα, ιδίως όταν έπαιζε ο Λέτο. Τότε ο Φερέϊρα δεν εξόρκιζε τα στημένα, αντίθετα τα θεωρούσε ευλογία.

Θεωρώ βέβαιο ότι όταν οι προπονητές αποδίδουν την ήττα της ομάδας τους στα "στημένα", το κάνουν για να αποκρύθψουν τις δικές του ευθύνες. Διότι η αμυντική λειτουργία της ομάδας στα "στημένα" και η αντιμετώπισή τους, είναι θέμα διδασκαλίας των προπονητών στους ποδοσφαιριστές. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στους προπονητές, που δεν ξέρουν πως θα μπορέσει ομάδα τους να αντιμετωπίσει την απειλή από τα "στημένα", τα οποία... δε φέρουν καμία ευθύνη.

Καλή ποδοσφαιρική χρονιά.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ